20.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PawelKacperek).
Hoci mnohí z nás začínajú deň šálkou kávy, nie každý vie, ako ju po otvorení správne skladovať. Na zachovanie chuti a arómy sú dôležité správne podmienky. Aké je najlepšie miesto na uchovávanie kávy, aby ste si mohli každý deň vychutnať dokonalý nápoj? Nerobte obľúbenú chybu.
Mletá alebo zrnková káva zaujme svojou intenzívnou vôňou hneď po otvorení. Bohužiaľ, časom sa jej aróma vytráca a chuť nápoja sa stáva menej výraznou. Správne skladovanie je v tomto prípade mimoriadne dôležité, najmä preto, že spôsob závisí aj od formy kávy. Chcete si zachovať jej chuť a vôňu dlhšie? Zistite, ako na to.
Kde je najlepšie skladovať kávu? Nesprávne miesto ju znehodnotí
Skladovanie kávy, či už mletej alebo zrnkovej, je téma, ktorou sa oplatí zaoberať. Najmä ak si chcete vychutnať jej plnú chuť a vôňu. Odborníci nepochybujú o tom, že to, ako a kde kávu skladujeme, má obrovský vplyv na jej kvalitu. Aj malé chyby môžu rýchlo zmeniť obľúbený nápoj na nechutný.
Ako to teda robiť správne? Podľa vyjadrenia riaditeľky spoločnosti Bean Box pre kávu Maryny Grayovej, kávové zrná, rovnako ako akékoľvek iné potraviny, časom strácajú svoju čerstvosť.
- Je presvedčená, že skladovanie kávy v pôvodnom obale môže predĺžiť jej kvalitu až na mnoho týždňov po pražení.
- Podmienkou je skladovať ju na chladnom a tmavom mieste, kde zrná nebudú vystavené pôsobeniu vzduchu a svetla.
Vyhnite sa teda priestoru okolo okien, rúry a tiež chladničke, ktorá síce chladí, ale môže do obalu vniesť vlhkosť a pachy.
Tu sú tri príklady miest na skladovanie kávy:
- Kuchynská skrinka umiestnená mimo rúry a sporáka, kde nebude káva vystavená vysokým teplotám.
- Špajza, kde je teplota zvyčajne nižšia, čo pomáha udržať kávu dlhšie čerstvú.
- Dolné kuchynské zásuvky, kde nevystavujete kávu priamemu slnečnému žiareniu.
Aký je najlepší spôsob uchovávania kávy? Uistite sa, že máte správne nádoby
Káva začína strácať svoju čerstvosť takmer okamžite po otvorení a to, ako dlho si zachová svoju plnú chuť, závisí od toho, v čom ju skladujete. Kým zrnková káva môže zostať čerstvá niekoľko týždňov, mletá káva stráca svoju chuť oveľa rýchlejšie, už po niekoľkých dňoch. Aký typ nádoby by ste mali zvoliť, aby si káva zachovala arómu čo najdlhšie?
- Vzduchotesné vákuové nádoby sú spoľahlivými strážcami čerstvosti kávy. Vďaka mechanizmu čerpania vzduchu účinne chránia kávové zrná pred oxidáciou, ktorá spôsobuje ich zvetrávanie.
- Rovnako dobre fungujú aj sklenené nádoby s tesnením. Sú elegantné, nadčasové a praktické. Sklo neabsorbuje pachy a tesné tesnenie účinne zabraňuje prístupu vzduchu. Je však dôležité uchovávať takéto nádoby na tmavom mieste, pretože prepúšťajú svetlo.
- Kovové dózy na kávu sú naopak štýlovou a funkčnou voľbou. Poskytujú vynikajúcu ochranu pred svetlom a vzduchotesné viečka chránia pred vlhkosťou a kyslíkom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Prestala vás ranná káva stimulovať? Pijete ju v nesprávnu hodinu!
Túto chybu často robia hubári. Krásne exempláre sa pokryjú plesňou
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.