Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Tipy,

Kedy a ako často sa má komín čistiť? Mnoho ľudí to robí príliš zriedkavo. V predpisoch je jasne uvedené

21.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Couperfield). Čistenie komína je mimoriadne dôležitý postup, ale mnoho ľudí túto povinnosť zanedbáva. Pritom tu nejde len o dodržiavanie zákona, ale aj o našu...

21.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Couperfield).

Čistenie komína je mimoriadne dôležitý postup, ale mnoho ľudí túto povinnosť zanedbáva. Pritom tu nejde len o dodržiavanie zákona, ale aj o našu bezpečnosť. Ako často by sme ju teda mali vykonávať a aké presne riziká hrozia pri jej zanedbaní?

Kedy a ako často sa má komín čistiť? Mnoho ľudí to robí príliš zriedkavo. V predpisoch je jasne uvedené.
Foto: shutterstock/Couperfield

Povinnosť udržiavať komín v primeranom technickom stave má každý vlastník alebo správca budovy. Otázky s tým súvisiace upravuje zákon č. 314/2001 Z. z. o ochrane pred požiarmi . Čo presne sa z tohto dokumentu dozvedáme?

Ako často by sa mal komín čistiť? V predpisoch sa uvádza konkrétny čas, ale je potrebné zohľadniť niekoľko faktorov

Čistenie komína zdola aj zhora by sa malo vykonávať pravidelne, ale frekvencia závisí od používaného paliva a typu nášho komína.

  • „V tomto sú pravidlá stanovené jasne, ak máte na komínové teleso pripojené spotrebiče s tepelným výkonom do 50 kW, čo má väčšina domov a bytov, a kúrite tuhým alebo kvapalným palivom, tak je potrebná profesionálna kontrola a čistenie každé štyri mesiace. O niečo menej, každých šesť mesiacov, je nutné kontrolovať komíny bez vložky, na ktoré sú napojené spotrebiče na plynné palivá. S vložkou len raz za rok,“ tvrdí Miroslav Ledecký, prezident Komory kominárov pre tvnoviny.

Z toho vyplýva, že počas tuhej zimy, kedy začínate kúriť už v októbri a končíte v marci, je nutné zavolať kominára dvakrát.

  • „V opačnom prípade hrozí, že sa stane nešťastie, vy vyhoríte a keďže budete mať potvrdenie od kominára staršie, ako stanovuje vyhláška, škody vám poisťovňa nepreplatí,“ uvádza Ledecký.

Okrem toho vám hrozí aj pokuta, v horšom prípade trestné stíhanie.

Koho sa to týka

Mnohí majitelia spotrebičov a komínov sa domnievajú, že ich sa novela netýka. Pravdou je, že kontrolou musí prejsť každý komín, na ktorý je napojený kozub, pec či kondenzačný kotol.

  • „Netýka sa to len obyvateľov žijúcich v domoch, ale aj v bytoch. Jednoducho je to povinnosť každého majiteľa objektu s komínom,“ varuje prezident Komory kominárov.

Pokiaľ ide o samotné čistenie, o to sa môžeme postarať sami. Najlepšie je to urobiť pred vykurovacou sezónou a po nej. Na druhej strane stojí za zváženie, či by nebolo výhodnejšie využiť služby profesionála.

  • „Stáva sa, že má majiteľ nerezovú vložku v komíne a čistí ju oceľovým kartáčom. Nerez sa poškriabe, začne hrdzavieť a je zle. Tak o tri roky totiž vložka prehrdzavie a je nečinná, čiže ju musí vymeniť,“ tvrdí Miroslav Ledecký, prezident Komory kominárov.

Samovoľné čistenie však nenahrádza to profesionálne. To nevyžaduje len samotný komín, ale aj zákon a poisťovňa.

Koľko stojí čistenie komínov v roku 2024? Na tomto výdavku sa neoplatí šetriť

Samovoľné čistenie však nenahrádza to profesionálne. To nevyžaduje len samotný komín, ale aj zákon a poisťovňa.
Foto: shutterstock/Jidia.fi

Čistenie komína nie je najjednoduchší postup a vyžaduje si určité znalosti a zručnosti. Navyše naň potrebujeme správne vybavenie. Oba tieto faktory znamenajú, že môže byť výhodnejšie (a efektívnejšie) jednoducho si najať kominára. Cena takejto služby sa pohybuje od 20 do 50 eur. V Bratislave sú úplne iné ceny ako na Orave.

Poplatok zahŕňa kontrolu stavu komína a jeho vyčistenie. Konečnú cenu ovplyvňuje okrem iného typ budovy, typ dymovodu a prístup ku komínu a náročnosť vykonania práce. Napriek tomu nám služba poskytne záruku, že čistenie bolo vykonané správne. Nezabudnite, že sadze hromadiace sa na komíne sú vysoko horľavé a predstavujú riziko vzniku požiaru. Samotný komín sa môže poškodiť, čo často vedie k nákladným opravám. Táto situácia je škodlivá aj pre naše zdravie, pretože horiace sadze môžu spôsobiť únik oxidu uhoľnatého alebo iných nebezpečných produktov horenia do miestnosti.

Súčasná elektronická doba praje majiteľom, kontakty na kominárov sú bežne dostupné na internete. Nájsť si ich môžete aj na stránke Slovenskej komory kominárov (www.kks-sr.sk), ako aj podrobné informácie o tejto profesii a ich práci.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ako vyčistiť komín? Pozbierajte tieto šupky a spáľte ich. Nemusíte chodiť na strechu

Platíte vysoké účty za elektrinu? Problémom môže byť váš elektromer. Tu je návod, ako skontrolovať, či funguje správne


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Vezmú tri kusy a zapichnú ich do stromov. Hovorí sa, že je to lepšie ako hnojivo. Žlté listy už nie sú problémom

21.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Fotokostic shutterstock/c12). Záhradníci dobre vedia, aké ťažké je zvýšiť úrodu ovocných stromov. Preto používajú rôzne triky, aby rastliny krásne…

Tieto koláčiky sú ešte lepšie ako tie škoricové. Robím ich každý víkend

21.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AS Foodstudio). Keď premýšľam o pečení na víkend, klasické škoricové slimáky sú vždy mojou prvou voľbou - najmä na…

Moja babička strihala muškáty na zimu práve týmto spôsobom. Na jar sú ešte krajšie

20.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Natali_Koltykova). Pred príchodom zimy sa musíme o muškáty riadne starať, ak sa chceme tešiť z krásnych kvetov aj v…

Biely strop končí. Teraz bude najmodernejšou farbou iná

20.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/New Africa). V našich domovoch si zvyčajne vyberáme bielu farbu stropu. Najnovším trendom v interiérovom dizajne je však maľovanie…

Čierne ríbezle potrebujú toto ošetrenie, aby mali šťavnaté plody. Vykonajte ho v októbri

20.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ludmila Kapustkina). Chcete v budúcej sezóne zbierať veľké a šťavnaté plody čiernych ríbezlí? Ak chcete, aby ker naďalej zdravo…

Auto Trendy

Unikla rýchlosť bezdrôtového nabíjania Tesla Cybercab

21.10.2024 Redakcia Auto trendy - Na X sa objavili fotografie a videá zachytávajúce robotaxi na indukčnej doske s neuspokojivým výkonom Na X sa objavili fotografie a videá za

Porsche 911 GT3 (2025) odhalené: Prvý facelift bez prídavného výkonu

21.10.2024 Redakcia Auto trendy - Napriek tomu je na motore veľa noviniek, po prvý raz aj balík Weissach, nové super sedadlo a výrazné zvýšenie ceny Napriek tomu je na motore…

Apple tajne spolupracoval so spoločnosťou BYD na vývoji batérií pre svoj elektromobil

21.10.2024 Redakcia Auto trendy - Hoci spoločnosť Apple zrušila plány na svoj elektromobil, údajne spolupracuje so spoločnosťou BYD na vývoji novej technológie batérií. Hoci spoločno

Kontrolky v aute. Čo znamenajú červené symboly?

21.10.2024 Redakcia Auto trendy - Zvyčajne sú zelené, oranžové alebo červené. Hovoríme o kontrolkách na prístrojovej doske vozidla. Dnes sa pozrieme na to, čo znamená, keď sa rozsvietia červené symboly.

Výmena škrtiacej klapky - ako vymeniť poškodenú škrtiacu klapku

21.10.2024 Redakcia Auto trendy - Škrtiaca klapka v aute je zodpovedná za reguláciu správneho množstva vzduchu vstupujúceho do motora. Porucha škrtiacej klapky pri predbiehaní alebo jazda v premávke môže mať…

Mytológia elektromobilov: čo o nich vedia Slováci? Ukazuje sa, že nie veľa

21.10.2024 Redakcia Auto trendy - Technológie napredujú a znalosti Slovákov stagnujú. Aspoň v oblasti elektromobilov. Fungovanie mnohých nepravdivých mýtov v našej krajine práve potvrdila anketa na základe prieskumu.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov