Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Kyslá kapusta, pozor na túto obľúbenú chybu

21.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Kyslá kapusta by mala byť na jeseň na predpis! Ťažko nájsť taký zdravý, chutný a aromatický výrobok. Niet divu, že čoraz viac ľudí...

21.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot).

Kyslá kapusta by mala byť na jeseň na predpis! Ťažko nájsť taký zdravý, chutný a aromatický výrobok. Niet divu, že čoraz viac ľudí skúša svoje sily a chce si kapustu nakladať sami, tak ako to robili naše babičky. Tento jediný detail môže domáce kapustové zaváraniny zničiť, preto si pri nákupe radšej dávajte pozor.

Čoraz viac ľudí skúša svoje sily a chce si kapustu nakladať sami. Tento jediný detail môže domáce kapustové zaváraniny zničiť.
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Vyrobiť si kyslú kapustu nemusí byť zložité a teraz je na to ideálny čas. Podľa starých povier je najlepšie nakladať ju koncom septembra a v októbri. Pri kúpe kapusty hľadajte pekné a zdravé exempláre s bielou, kompaktnou hlávkou. Najlepšie sú odrody madison a novoton, ktoré patria medzi neskoré kapusty. Recept na nakladanie je triviálny, ale mnohí z nás robia školácku chybu, keď kapustu necháme vyslovene pokaziť.

Nakladanie kyslej kapusty, pozor na túto obľúbenú chybu

Hoci sa nakladanie kyslej kapusty javí ako mimoriadne jednoduchý postup, mnohí z nás robia stále tú istú chybu. Nie je toho veľa, čo by ste mohli pokaziť, ale kľúčová ingrediencia, ktorú použijete, by mala spĺňať jednoduchú podmienku. Ide predovšetkým o soľ.

Nie je toho veľa, čo by ste mohli pokaziť, ale kľúčová ingrediencia, ktorú použijete, by mala spĺňať jednoduchú podmienku. Vždy používame obyčajnú, nejódovanú soľ.
Foto: shutterstock/Yuphayao Pooh’s
  • Pri nakladaní kapusty vždy používame obyčajnú, nejódovanú soľ! Práve soľ umožňuje nakladanie a kvasenie.

Druhým dôležitým pravidlom je použitie správneho množstva soli.

  • Predpokladá sa, že na 1 kg kapusty by ste mali pridať približne 20 g alebo veľkú lyžicu soli. Nie menej, nie viac. To stačí na to, aby bola misia kyslej kapusty úspešná.

Kyslú kapustu ochuťte novým korením, bobkovým listom a rascou. Môžete pridať aj nahrubo nastrúhanú mrkvu, aby ste nálev spestrili.

Ako nakladať kapustu?

Samotné nakladanie je veľmi jednoduché.

  • Dôležité je starostlivo očistiť kapustu od všetkých nevzhľadných pokazených listov alebo zeminy.
  • Potom ju nakrájajte na menšie kúsky a jemne naklepte.
  • Ak chcete pridať mrkvu, umyte a ošúpte zeleninu a nastrúhajte ju na hrubom strúhadle. Zmiešajte kapustu, mrkvu a korenie: rascu, bobkový list a nové korenie.

Kysnutie kapusty v sude, kameninovom hrnci alebo vedre

  • Je dôležité, aby bola nádoba dokonale čistá a vypálená – inak ľahko vznikne pleseň, ako pri nakladaní uhoriek.
  • Kapustu ukladajte vo vrstvách a každú vrstvu posypte soľou.
  • Najlepšie je každú vrstvu dôkladne poklepať drevenou lyžicou, aby kapusta pustila veľa šťavy. Na rozdiel od iných nakladaných plodov nepridávame do kapusty nálev. Kapusta by mala sama pustiť veľa vody.
@andy_cooks

Sauerkraut Ingredients – 1 head green cabbage – cooking salt (kosher) – 1 tbsp caraway seeds Method 1. Cut the cabbage in half, remove the core, then slice thinly. 2. Weigh the cabbage, then weigh 20g of salt for every 1kg of cabbage. 3. Working in batches, sprinkle the salt evenly over the cabbage and then massage it in well. Let it rest for 30 minutes. 4. Next, add the caraway seeds and mix well. 5. Pack the cabbage mixture into a glass or ceramic jar and cover it. Leave it in a cool, dark spot to ferment for 3 weeks, making sure you let any gas out daily to avoid an explosion. 6. After 3 weeks, it’s ready to eat. At that point, store it in the fridge and enjoy! #cooking #recipe #food #foryou

♬ Not Like Us – Kendrick Lamar

Ak nakladáte malé množstvo kapusty, napríklad 1 kg pre priebežnú potrebu, môžete všetky ingrediencie zmiešať so soľou a korením priamo v nádobe. Nezabudnite nechať na vrchu nádoby dostatok miesta. Bez ohľadu na to, aké veľké je vaše nakladanie, kapusta počas kvasenia pustí šťavu a silno stúpne.

Ako zistíte, či je pokazená?

Pokazená kyslá kapusta je postrachom mnohých nadšencov nakladania. Najčastejším vinníkom je narušenie pomerov a pridanie príliš veľa alebo príliš málo soli. Keď sa začne kaziť, spoznáte to ľahko, zmení farbu na škaredú sivú a začne vydávať nepríjemný zápach. V takom prípade budete musieť, žiaľ, všetku kyslú kapustu vyhodiť. Z tohto už nič dobré nevznikne. Budete ju potom musieť skúsiť naložiť znova.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Červená kapusta ešte nikdy nebola taká chutná. Radšej pripravte viac pohárov, pretože sa minú v okamihu

Pripravujete vajcia týmto spôsobom? Stratia všetky svoje zdravé vlastnosti


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Moja babička strihala muškáty na zimu práve týmto spôsobom. Na jar sú ešte krajšie

20.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Natali_Koltykova). Pred príchodom zimy sa musíme o muškáty riadne starať, ak sa chceme tešiť z krásnych kvetov aj v…

Biely strop končí. Teraz bude najmodernejšou farbou iná

20.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/New Africa). V našich domovoch si zvyčajne vyberáme bielu farbu stropu. Najnovším trendom v interiérovom dizajne je však maľovanie…

Čierne ríbezle potrebujú toto ošetrenie, aby mali šťavnaté plody. Vykonajte ho v októbri

20.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ludmila Kapustkina). Chcete v budúcej sezóne zbierať veľké a šťavnaté plody čiernych ríbezlí? Ak chcete, aby ker naďalej zdravo…

Táto verzia nemá konkurenciu. Urobíte ju za trištvrte hodiny a všetci budú po podávaní vylizovať tanier

20.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/hlphoto). Asi každý z nás by chcel, aby každý nadšene reagoval na naše varenie. Poďakovanie, žiadosť o ďalšiu porciu…

Odmieta antúria kvitnúť? Na pomoc prichádza obľúbená slovenská zelenina. Funguje skvele

20.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ludmila Kapustkina). Čím zalievať antúrie, aby kvitli? Venujte pozornosť vode a nezabudnite rastlinu pravidelne hnojiť vhodnou živinou. Na rozdiel od toho,…

Auto Trendy

Apple tajne spolupracoval so spoločnosťou BYD na vývoji batérií pre svoj elektromobil

21.10.2024 Redakcia Auto trendy - Hoci spoločnosť Apple zrušila plány na svoj elektromobil, údajne spolupracuje so spoločnosťou BYD na vývoji novej technológie batérií. Hoci spoločno

Kontrolky v aute. Čo znamenajú červené symboly?

21.10.2024 Redakcia Auto trendy - Zvyčajne sú zelené, oranžové alebo červené. Hovoríme o kontrolkách na prístrojovej doske vozidla. Dnes sa pozrieme na to, čo znamená, keď sa rozsvietia červené symboly.

Výmena škrtiacej klapky - ako vymeniť poškodenú škrtiacu klapku

21.10.2024 Redakcia Auto trendy - Škrtiaca klapka v aute je zodpovedná za reguláciu správneho množstva vzduchu vstupujúceho do motora. Porucha škrtiacej klapky pri predbiehaní alebo jazda v premávke môže mať…

Mytológia elektromobilov: čo o nich vedia Slováci? Ukazuje sa, že nie veľa

21.10.2024 Redakcia Auto trendy - Technológie napredujú a znalosti Slovákov stagnujú. Aspoň v oblasti elektromobilov. Fungovanie mnohých nepravdivých mýtov v našej krajine práve potvrdila anketa na základe prieskumu.

Brzdový systém. Kontrolka opotrebovania brzdových doštičiek

21.10.2024 Redakcia Auto trendy - Výrobcovia automobilov odporúčajú pravidelnú kontrolu stavu brzdových doštičiek pri každom servise, t. j. každých 15 - 30 000 km. Bez ohľadu na to sa vo…

Ako si previesť výkon motora v kW na HP(konskú silu)?

20.10.2024 Redakcia Auto trendy - Staršie vozidlá často uvádzali výkon v konských silách, zatiaľ čo novšie vozidlá používajú kilowatty. Preto niekedy vodiči alebo kupujúci majú v tom zmätok.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov