Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Nielen rezne. Tieto jedlá z bedlí musíte vyskúšať túto jeseň

21.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ninevija). Radi zbierate jesenné huby, ale neviete, ako ich použiť, pretože vás už nudia omáčky, polievky a zapekané rezne z bedlí? Nebojte sa, pretože...

21.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ninevija).

Radi zbierate jesenné huby, ale neviete, ako ich použiť, pretože vás už nudia omáčky, polievky a zapekané rezne z bedlí? Nebojte sa, pretože ich môžete využiť aj v kuchyni na prípravu iných rýchlych a chutných jedál. Tu sú tri návrhy receptov na jedlá z bedlí, ktoré vám ukradnú srdce.

Aké jedlá si môžete pripraviť z bedlí okrem vyprážanej bedli?
Foto: shutterstock/Ninevija

Sezóna bedlí v slovenských lesoch trvá až do novembra, preto ju využite čo najlepšie (pri zbere dávajte pozor, aby ste si ich nezamieňali s jedovatými muchotrávkami zelenými).

Z chutných, bacuľatých húb môžete v rýchlosti pripraviť nielen rezne alebo omáčku k mäsu. Nebojte sa v kuchyni experimentovať, pretože jeseň je najlepším obdobím na prípravu aj iných pokrmov z bedlí. Možností je veľa, ale vybrali sme pre vás tri najzaujímavejšie recepty.

Ako čistíte bedle po hubárčení? Takto ich pripravíte v kuchyni

Po tom, čo ste bedle nazbierali a uistili ste sa, že ste si ich určite nezamieňali s iným nebezpečným druhom, môžete si ich vziať domov a pripraviť na konzumáciu. Čistenie týchto húb nie je veľký problém, pretože majú veľké klobúky a málo zákutí, kde by sa mohla hromadiť zemina alebo piesok.

Ako čistíte bedle?

  • Pozrite sa na lupene, pretože väčšina nečistôt sa môže ukryť medzi nimi.
  • Opatrne ich odstráňte nožom s ostrým hrotom.

Stonky nemusíte umývať, pretože aj tak nie sú vhodné na konzumáciu. Sú príliš vláknité, preto ich hneď ošúpte a vyhoďte.

  • Ak sú huby trochu staršie a prerastené, môžete ich klobúčiky namočiť do mlieka, aby získali späť svoju mäsitú štruktúru.
@doganinkalbindekiadam

Şemsiye mantarı (Macrolepiota Procera) yenen bir türdür. En belirgin özelliği bilezik kısmının hareketli olmasıdır. Közün üstünde gerçekten etten farkı yoktur. #macrolepiotaprocera #mushrooms #mushrooms #umbrella mushroom #natural #explorer #reel #shorts #flypシ

♬ orijinal ses – Samet MEMİ

Čo robiť s bedľami – recepty na 3 chutné a rýchle jedlá

Neviete, čo pripraviť z bedlí okrem rezňov, omáčky alebo polievky? Pozrite si tieto tri nápady nielen na večeru a každý z nich vás určite osloví. Sú to naozaj chutné a výživné jedlá.

Guláš z bedlí

  • Na panvici orestujte nakrájanú cibuľu, pridajte na plátky nakrájané bedle a strúčik cesnaku.
  • Keď huby zmäknú, prilejte paradajkový pretlak a zeleninový vývar.
  • Dochuťte soľou, korením, majoránom a paprikou a nechajte variť ešte štvrť hodiny, aby omáčka zhustla.
  • Na samom konci zahustíte smotanou.

Koláč z bedle

Na prípravu budete potrebovať približne 500 g bedlí, 250 g múky, 180 g masla, 4 vajcia, 2 strúčiky cesnaku, 1 cibuľu, 100 g údenej slaniny, 200 ml smotany (18 %), 40 g parmezánu, petržlenovú vňať a soľ, oregano a korenie.

  • Z múky, 150 g masla, 1 vajca, trochy oregana a soli vymieste vláčne cesto.
  • Nechajte ho vychladnúť, potom ho nalejte do koláčovej formy a pečte pri teplote 180 °C 15 – 20 minút.
  • Slaninu, cibuľu a bedle opečte.
  • Zvyšné 3 vajcia zmiešajte so smotanou.
  • Bedle zmiešajte s vaječnou zmesou a nalejte na chrumkavé dno.
  • Posypte parmezánom a pečte pol hodiny.

Jesenná omeleta s bedľou

Na jej prípravu potrebujete len: 2 vajcia, 5-6 klobúkov bedlí, pažítku a polovicu cibule.

  • Vajíčka rozbijete do misky a dôkladne ich rozotriete, aby bola omeleta nadýchaná.
  • Na masle opražte cibuľu, pridajte nakrájané huby a prilejte vajcia.
  • Hotovú omeletu ozdobte pažítkou.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Je to nebezpečný dvojník bedle vysokej. Nie je jedovatý, ale má nepríjemnú chuť

Vyprážané bedle sú gumené? Túto triviálnu chybu robí veľa ľudí


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Namiesto tradičného koláča pripravte na sviatky tento. Vaši hostia budú nadšení.

18.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alexandra Harashchenko). Veľká noc je ideálnym časom na prípravu chutných dezertov, medzi ktorými má pečivo osobitné miesto. Samozrejme, v…

Používate himalajskú soľ, pretože je zdravá? Pravda vás možno prekvapí (a možno aj nahnevá)

18.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Andrei Armiagov). Ružová, exotická, drahá a vraj zázračná. Himalájska soľ si získala srdcia (a peňaženky) mnohých Slovákov, ktorí veria,…

Pridávate do polevy? Určite stečie z koláčika rýchlejšie ako maslo z teplého toastu.

18.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Yakubovich Vadzim). Ako si doma pripraviť polevu, aby bola dokonalá? Ak je lesklá poleva vašou kulinárskou Achillovou pätou, prichádzame…

Pistáciový koláčik bude hitom týchto sviatkov. Tradičné koláčiky sa vedľa neho môžu schovať

17.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/JJ Boutich) Už o niekoľko dní budeme sláviť Veľkú noc. Toto je posledná výzva na prípravu sviatočného menu. Ak…

Rýchle lievance. Nepridávam mlieko a napriek tomu sú mäkké

17.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mosiahina Yulia). Ak si z času na čas radi doprajete sladké raňajky alebo niečo sladké len tak, máme pre…

Auto Trendy

Ktorým autám môžete dôverovať na cestách?

18.4.2025 Redakcia Auto trendy - Každé auto na cestách by malo byť bezpečné – pre vás, vašu rodinu aj ostatných účastníkov premávky. Organizácia Euro NCAP opäť podrobila najnovšie modely automobilov…

Pneumatika, ktorá sa nafúkne sama

18.4.2025 Redakcia Auto trendy - S defektom už nemusíte stáť na krajnici! BMW prináša revolučné zariadenie Seal & Drive Kit, ktoré pneumatiku nafúkne aj za jazdy. Už žiadne stresy a…

Výška, z ktorej sa vám zatočí hlava: Najvyšší most sveta už čoskoro otvorený

18.4.2025 Redakcia Auto trendy - Čína opäť ukázala svoje inžinierske majstrovstvo a prekonala všetky geografické prekážky! Na juhu krajiny stojí nový obrovský most Huajiang Grand Canyon Bridge, ktorý sa pýši…

Nepodceňujte tankovanie! Jednoduché chyby, ktoré môžu poškodiť vaše auto

18.4.2025 Redakcia Auto trendy - Tankovanie paliva sa môže zdať ako rutinná úloha, no aj táto banálna činnosť môže zanechať následky na vašom aute, ak si nedáte pozor na základné…

Čínske lietadlo J-50: Neviditeľný lovec nad Taiwanom.

18.4.2025 Redakcia Auto trendy - V posledných dňoch svet obleteli fascinujúce zábery najnovšieho čínskeho stíhacieho lietadla J-50, ktoré vyvolali vlnu špekulácií medzi vojenskými analytikmi. Tento revolučný stroj, ktorý je mnohými…

Škoda Octavia I: Legenda, ktorá zmenila slovenské cesty a naše pohľady na domácu značku

18.4.2025 Redakcia Auto trendy - Pamätáte si moment, keď sa na našich cestách objavila prvá moderná Škoda Octavia? Bol rok 1996 a málokto vtedy tušil, že práve sleduje zrod skutočnej…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov