21.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ninevija).
Radi zbierate jesenné huby, ale neviete, ako ich použiť, pretože vás už nudia omáčky, polievky a zapekané rezne z bedlí? Nebojte sa, pretože ich môžete využiť aj v kuchyni na prípravu iných rýchlych a chutných jedál. Tu sú tri návrhy receptov na jedlá z bedlí, ktoré vám ukradnú srdce.
Sezóna bedlí v slovenských lesoch trvá až do novembra, preto ju využite čo najlepšie (pri zbere dávajte pozor, aby ste si ich nezamieňali s jedovatými muchotrávkami zelenými).
Z chutných, bacuľatých húb môžete v rýchlosti pripraviť nielen rezne alebo omáčku k mäsu. Nebojte sa v kuchyni experimentovať, pretože jeseň je najlepším obdobím na prípravu aj iných pokrmov z bedlí. Možností je veľa, ale vybrali sme pre vás tri najzaujímavejšie recepty.
Ako čistíte bedle po hubárčení? Takto ich pripravíte v kuchyni
Po tom, čo ste bedle nazbierali a uistili ste sa, že ste si ich určite nezamieňali s iným nebezpečným druhom, môžete si ich vziať domov a pripraviť na konzumáciu. Čistenie týchto húb nie je veľký problém, pretože majú veľké klobúky a málo zákutí, kde by sa mohla hromadiť zemina alebo piesok.
Ako čistíte bedle?
- Pozrite sa na lupene, pretože väčšina nečistôt sa môže ukryť medzi nimi.
- Opatrne ich odstráňte nožom s ostrým hrotom.
Stonky nemusíte umývať, pretože aj tak nie sú vhodné na konzumáciu. Sú príliš vláknité, preto ich hneď ošúpte a vyhoďte.
- Ak sú huby trochu staršie a prerastené, môžete ich klobúčiky namočiť do mlieka, aby získali späť svoju mäsitú štruktúru.
Čo robiť s bedľami – recepty na 3 chutné a rýchle jedlá
Neviete, čo pripraviť z bedlí okrem rezňov, omáčky alebo polievky? Pozrite si tieto tri nápady nielen na večeru a každý z nich vás určite osloví. Sú to naozaj chutné a výživné jedlá.
Guláš z bedlí
- Na panvici orestujte nakrájanú cibuľu, pridajte na plátky nakrájané bedle a strúčik cesnaku.
- Keď huby zmäknú, prilejte paradajkový pretlak a zeleninový vývar.
- Dochuťte soľou, korením, majoránom a paprikou a nechajte variť ešte štvrť hodiny, aby omáčka zhustla.
- Na samom konci zahustíte smotanou.
Koláč z bedle
Na prípravu budete potrebovať približne 500 g bedlí, 250 g múky, 180 g masla, 4 vajcia, 2 strúčiky cesnaku, 1 cibuľu, 100 g údenej slaniny, 200 ml smotany (18 %), 40 g parmezánu, petržlenovú vňať a soľ, oregano a korenie.
- Z múky, 150 g masla, 1 vajca, trochy oregana a soli vymieste vláčne cesto.
- Nechajte ho vychladnúť, potom ho nalejte do koláčovej formy a pečte pri teplote 180 °C 15 – 20 minút.
- Slaninu, cibuľu a bedle opečte.
- Zvyšné 3 vajcia zmiešajte so smotanou.
- Bedle zmiešajte s vaječnou zmesou a nalejte na chrumkavé dno.
- Posypte parmezánom a pečte pol hodiny.
Jesenná omeleta s bedľou
Na jej prípravu potrebujete len: 2 vajcia, 5-6 klobúkov bedlí, pažítku a polovicu cibule.
- Vajíčka rozbijete do misky a dôkladne ich rozotriete, aby bola omeleta nadýchaná.
- Na masle opražte cibuľu, pridajte nakrájané huby a prilejte vajcia.
- Hotovú omeletu ozdobte pažítkou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je to nebezpečný dvojník bedle vysokej. Nie je jedovatý, ale má nepríjemnú chuť
Vyprážané bedle sú gumené? Túto triviálnu chybu robí veľa ľudí
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.