21.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Somchai_Stock).
Často sa hovorí, že na podporu imunity na jeseň by sme mali do svojho jedálnička zaradiť citrusové plody. Nie je to však jediné možné riešenie. V tejto úlohe dobre poslúži aj isté nezvyčajné, exotické ovocie, ktoré sa v iných krajinách pre svoje vlastnosti dokonca nazýva „darom z nebies“. Zistite, čo je mangostan a prečo by ste ho mali jesť.
Mangostan je exotické ovocie, ktoré sa vyznačuje nielen svojím vzhľadom a chuťou, ale aj množstvom cenných zdraviu prospešných vlastností. Nie nadarmo sa mu v Ázii už po stáročia hovorí „dar z nebies“. Pomáha sa starať nielen o imunitný systém, ale aj o mnohé ďalšie oblasti nášho tela. Odporúčame vám, prečo sa oplatí konzumovať ho pravidelne.
Mangostan – je to výnimočná rastlina. Čím je výnimočná?
Mangostan je vždyzelený strom. Pochádza z Bornea a má špecifické plody. Vyznačujú sa hrubou a tmavofialovou šupkou. Vo vnútri má bielu a veľmi šťavnatú dužinu. Čo sa týka chuti ovocia, je pozoruhodná. Je kombináciou chutí marhúľ, pomarančov, sladkého egreša a ananásu.
Ovocie je však cenené nielen pre svoju nezvyčajnú chuť. Ukázalo sa, že mangostan má aj mnoho zdraviu prospešných účinkov. Z tohto dôvodu sa pestuje v rôznych oblastiach sveta vrátane Vietnamu, Indonézie, Austrálie, Južnej Ameriky a Thajska.
Mangostan – prečo ho zaradiť do jedálnička?
Jedinečnosť a účinnosť mangostanu spočíva v množstve živín a bioaktívnych látok.
- Hlavnými z nich sú xantóny. Sú to látky, ktoré vykazujú silné antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Neutralizujú škodlivé voľné radikály. Tie prispievajú k vzniku mnohých rôznych ochorení a urýchľujú proces starnutia.
To však nie je jediný prínos konzumácie mangostanu. Medzi zdravotné vlastnosti tohto ovocia patrí aj to, že má účinky, ktoré:
- Posilňuje imunitu – vďaka tomu, že mangostan má vysoký obsah vitamínu C a ďalších antioxidantov, dokáže účinne posilniť imunitný systém. Tým nás chráni pred rôznymi infekciami.
- Pomáha v boji proti chronickým ochoreniam – podľa štúdií môže byť mangostan veľmi užitočný pri liečbe aj prevencii chronických ochorení vrátane srdcových chorôb, cukrovky a neurodegeneratívnych ochorení.
- Spomaľuje proces starnutia – keďže má ovocie silné antioxidačné vlastnosti, jeho konzumácia pomáha bojovať proti voľným radikálom. Tie prispievajú k predčasnému starnutiu pokožky a tela.
- Zmierňuje zápaly – uvedené xantóny majú silný protizápalový účinok. Vďaka tomu sú užitočné aj pri liečbe zápalových ochorení. Týka sa to napríklad ochorení kĺbov alebo tráviaceho systému.
Mangostan – ako ho jesť?
Mnohí ľudia nevedia, ako toto ovocie používať v každodennej strave. Ukazuje sa však, že to vôbec nie je problém. Mangostan bude najlepšie chutiť konzumovaný čerstvý bez akejkoľvek prípravy.
- Ak však chcete preskúmať potenciál tohto ovocia, oplatí sa ho pridať napríklad do ovocného šalátu alebo si z neho pripraviť aj výživné smoothie či kokteil.
- Mangostan môžeme použiť aj na výrobu konzerv, ako sú napríklad džemy a marmelády.
- Mnohí ľudia potom toto ovocie používajú aj na výrobu džúsov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je to najzdravšia šťava na svete. Má veľa vitamínov a zlepšuje plodnosť
Jablčný ocot s medom. Nápoj ideálny na chudnutie a vysoký obsah cukru
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.