22.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olga Pink).
Kontrola chuti do jedla je jednou z najväčších výziev v každodennom stravovaní. Mnohí z nás už pravdepodobne viackrát alebo dvakrát zažili situáciu, keď sme sa po konzumácii určitých potravín cítili ešte hladnejší ako pred jedlom. Výber správnych zložiek stravy ovplyvňuje úroveň nasýtenia a niektoré potraviny v nás vyvolávajú nekontrolovateľný pocit hladu. Čo zvyšuje chuť do jedla a ako sa môžeme vyhnúť nekontrolovateľnému prejedaniu?
Stále máte chuť na ďalšie občerstvenie? Je za tým niekoľko mechanizmov
Sýta a plnohodnotná strava by mala byť bohatá na:
- vlákninu
- bielkoviny
- komplexné sacharidy
Práve tieto zložky vo veľkej miere prispievajú k tomu, že po jedle vstávame od stola spokojní a naše myšlienky sa netočia len okolo jedla. Nie je to tak a vy stále pociťujete silnú chuť do jedla?
- Vedú k tomu výkyvy hladiny glukózy v krvi. Rýchle vzostupy a pády po konzumácii jednoduchých cukrov alebo potravín s vysokým glykemickým indexom často vedú k tomu, že rýchlejšie pocítime hlad alebo si nedokážeme odoprieť ďalšiu porciu.
- Strava s nízkym obsahom vlákniny, ktorá pomáha regulovať trávenie a udržuje pocit sýtosti po dlhú dobu, zvyšuje riziko rýchleho občerstvenia, pričom sa nám do rúk dostávajú nezdravé, kalorické pochutiny.
- Okrem toho všetkého je potrebné brať do úvahy aj systém odmeňovania mozgu. Niektoré potraviny, najmä tie, ktoré sú vysoko spracované, stimulujú vylučovanie dopamínu, hormónu zodpovedného za potešenie. Ten môže byť taký vysoký, že dychtivo siahame po ďalších porciách, hoci už môžeme byť fyzicky nasýtení.
Akým produktom by sme sa mali v každodennej strave vyhýbať, aby sme sa pred týmto účinkom ochránili?
Chrumkavá dobrota: slané občerstvenie pod lupou
Chrumky, tyčinky, oriešky s príchuťou, krekry. Často nás sprevádzajú na stretnutiach s priateľmi alebo na útulných posedeniach doma – aj osamote. Zastavili ste sa niekedy len pri jednom? Určite je to zriedkavé. Keď ich začnete jesť, je ťažké prestať.
- Kombinácia tuku, soli a sacharidov zvyšuje chuť do jedla a dáva nám veľký pocit potešenia.
- Slané občerstvenie tiež zvyšuje smäd, ktorý sa často mylne považuje za pocit hladu.
Zvýšená chuť na sladké
Cukor je jedným z hlavných vinníkov zvýšenej chuti do jedla.
- Keď jeme potraviny bohaté na jednoduché cukry vrátane sladkostí a koláčov, hladina cukru v krvi rýchlo stúpa a dochádza k rýchlemu uvoľňovaniu inzulínu.
- Ďalšou fázou je rýchly pokles glukózy, ktorý môže spôsobiť únavu, hlad a podráždenosť.
V tejto situácii sa bude zdať, že siahnuť po ďalšej pochúťke je najjednoduchší spôsob, ako sa s týmto stavom vyrovnať.
Myslíme si, že sú zdravé. Hladina cukru sa zblázni
- Telo reaguje rovnakým spôsobom aj na sladené nápoje vrátane džúsov.
- Veľkou pascou sú aj raňajkové cereálie, v ktorých dominuje cukor. Hoci si ich mnohí z nás spájajú s ideálnym prvým ranným jedlom, vôbec nám neuľahčujú doplnenie energie po nočnom odpočinku a vstup do nového dňa s energiou.
Biely chlieb – jeden krajec nestačí
- Výrobky z bielej, maximálne rafinovanej múky sa vyznačujú vysokým glykemickým indexom a nízkym obsahom vlákniny.
To platí nielen pre chlieb, ale aj pre rožky a cestoviny. Po takomto jedle budete rýchlo hladní, ale predovšetkým pravdepodobne potom aj zjete väčšiu porciu, aby ste sa cítili sýti. To značne sťažuje kontrolu množstva skonzumovaných kalórií. To môže mať za následok alarmujúci nárast hmotnosti a „neočakávané“ priberanie.
Považujeme ich len za nenápadné prísady. Majú vysoký obsah tuku a cukru
Omáčky na jedlá sa môžu ukázať ako zákerná pasca. Majonéza, kečup a rôzne dresingy sú často plné cukru, tuku a soli. Táto kombinácia má za cieľ zakryť prirodzenú chuť jedla a podporiť jeho väčšiu konzumáciu.
- Tuky obsiahnuté v takýchto výrobkoch sťažujú trávenie, čo môže paradoxne viesť k ďalšiemu maškrteniu v snahe získať „rýchlu dávku energie“.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Z vlastnej vôle berieme do rúk sladkostí. Priberanie nie je jediným problémom
Oklamte svoju vnútornú lenivosť. 5 aktivít, ktoré vám pomôžu schudnúť bez cvičenia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.