Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zaujímavosti, Zdravie,

Určite ich vylúčte zo svojho jedálnička. Produkty, ktoré spôsobujú nadmernú chuť do jedla a pocit hladu

22.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olga Pink). Kontrola chuti do jedla je jednou z najväčších výziev v každodennom stravovaní. Mnohí z nás už pravdepodobne viackrát alebo dvakrát zažili situáciu,...

22.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olga Pink).

Kontrola chuti do jedla je jednou z najväčších výziev v každodennom stravovaní. Mnohí z nás už pravdepodobne viackrát alebo dvakrát zažili situáciu, keď sme sa po konzumácii určitých potravín cítili ešte hladnejší ako pred jedlom. Výber správnych zložiek stravy ovplyvňuje úroveň nasýtenia a niektoré potraviny v nás vyvolávajú nekontrolovateľný pocit hladu. Čo zvyšuje chuť do jedla a ako sa môžeme vyhnúť nekontrolovateľnému prejedaniu?

Niektoré potraviny v nás vyvolávajú nekontrolovateľný pocit hladu. Ako sa môžeme vyhnúť nekontrolovateľnému prejedaniu?
Foto: shutterstock/Olga Pink

Stále máte chuť na ďalšie občerstvenie? Je za tým niekoľko mechanizmov

Sýta a plnohodnotná strava by mala byť bohatá na:

  • vlákninu
  • bielkoviny
  • komplexné sacharidy

Práve tieto zložky vo veľkej miere prispievajú k tomu, že po jedle vstávame od stola spokojní a naše myšlienky sa netočia len okolo jedla. Nie je to tak a vy stále pociťujete silnú chuť do jedla?

  • Vedú k tomu výkyvy hladiny glukózy v krvi. Rýchle vzostupy a pády po konzumácii jednoduchých cukrov alebo potravín s vysokým glykemickým indexom často vedú k tomu, že rýchlejšie pocítime hlad alebo si nedokážeme odoprieť ďalšiu porciu.
  • Strava s nízkym obsahom vlákniny, ktorá pomáha regulovať trávenie a udržuje pocit sýtosti po dlhú dobu, zvyšuje riziko rýchleho občerstvenia, pričom sa nám do rúk dostávajú nezdravé, kalorické pochutiny.
  • Okrem toho všetkého je potrebné brať do úvahy aj systém odmeňovania mozgu. Niektoré potraviny, najmä tie, ktoré sú vysoko spracované, stimulujú vylučovanie dopamínu, hormónu zodpovedného za potešenie. Ten môže byť taký vysoký, že dychtivo siahame po ďalších porciách, hoci už môžeme byť fyzicky nasýtení.

Akým produktom by sme sa mali v každodennej strave vyhýbať, aby sme sa pred týmto účinkom ochránili?

Chrumkavá dobrota: slané občerstvenie pod lupou

Chrumky, tyčinky, oriešky s príchuťou, krekry. Často nás sprevádzajú na stretnutiach s priateľmi alebo na útulných posedeniach doma – aj osamote. Zastavili ste sa niekedy len pri jednom? Určite je to zriedkavé. Keď ich začnete jesť, je ťažké prestať.

Často nás sprevádzajú na stretnutiach s priateľmi alebo na útulných posedeniach doma – aj osamote. Zastavili ste sa niekedy len pri jednom?
Foto: shutterstock/Farknot Architect
  • Kombinácia tuku, soli a sacharidov zvyšuje chuť do jedla a dáva nám veľký pocit potešenia.
  • Slané občerstvenie tiež zvyšuje smäd, ktorý sa často mylne považuje za pocit hladu.

Zvýšená chuť na sladké

Cukor je jedným z hlavných vinníkov zvýšenej chuti do jedla.

@theprimalbod

This is why you crave sugar after eating…

♬ original sound – Primal Bod – Primal Bod
  • Keď jeme potraviny bohaté na jednoduché cukry vrátane sladkostí a koláčov, hladina cukru v krvi rýchlo stúpa a dochádza k rýchlemu uvoľňovaniu inzulínu.
  • Ďalšou fázou je rýchly pokles glukózy, ktorý môže spôsobiť únavu, hlad a podráždenosť.

V tejto situácii sa bude zdať, že siahnuť po ďalšej pochúťke je najjednoduchší spôsob, ako sa s týmto stavom vyrovnať.

Myslíme si, že sú zdravé. Hladina cukru sa zblázni

  • Telo reaguje rovnakým spôsobom aj na sladené nápoje vrátane džúsov.
  • Veľkou pascou sú aj raňajkové cereálie, v ktorých dominuje cukor. Hoci si ich mnohí z nás spájajú s ideálnym prvým ranným jedlom, vôbec nám neuľahčujú doplnenie energie po nočnom odpočinku a vstup do nového dňa s energiou.

Biely chlieb – jeden krajec nestačí

  • Výrobky z bielej, maximálne rafinovanej múky sa vyznačujú vysokým glykemickým indexom a nízkym obsahom vlákniny.
Po pečive budete rýchlo hladní, ale predovšetkým pravdepodobne potom aj zjete väčšiu porciu, aby ste sa cítili sýti.
Foto: shutterstock/LightField Studios

To platí nielen pre chlieb, ale aj pre rožky a cestoviny. Po takomto jedle budete rýchlo hladní, ale predovšetkým pravdepodobne potom aj zjete väčšiu porciu, aby ste sa cítili sýti. To značne sťažuje kontrolu množstva skonzumovaných kalórií. To môže mať za následok alarmujúci nárast hmotnosti a „neočakávané“ priberanie.

Považujeme ich len za nenápadné prísady. Majú vysoký obsah tuku a cukru

Omáčky na jedlá sa môžu ukázať ako zákerná pasca. Majonéza, kečup a rôzne dresingy sú často plné cukru, tuku a soli. Táto kombinácia má za cieľ zakryť prirodzenú chuť jedla a podporiť jeho väčšiu konzumáciu.

  • Tuky obsiahnuté v takýchto výrobkoch sťažujú trávenie, čo môže paradoxne viesť k ďalšiemu maškrteniu v snahe získať „rýchlu dávku energie“.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Z vlastnej vôle berieme do rúk sladkostí. Priberanie nie je jediným problémom

Oklamte svoju vnútornú lenivosť. 5 aktivít, ktoré vám pomôžu schudnúť bez cvičenia


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

„Podkladová báza v tvare vankúšika“ – revolúcia alebo výstrelok? Oplatí sa to vyskúšať?

22.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/issaro prakalung). Kozmetický svet sa zbláznil do nového druhu podkladovej bázy. Podkladová báza v tvare vankúšika, inšpirovaná kórejským make-upom,…

Zmiešajte štyri zložky a pite každý druhý deň. Tajomstvo menšieho obvodu pása

22.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mikhail Azarov). Ploché brucho je snom mnohých žien, ktoré skúšajú čoraz viac metód, ako sa zbaviť pneumatiky. Nie všetky…

Šupky z cesnaku nevyhadzujte do koša. Ešte lepšie je zaliať ich vodou a uvariť. Tento odvar je zlatý

22.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív). Prečo nevyhadzovať šupky z cesnaku? Šupky často končia v koši, a to je veľká chyba. Hoci sa…

Nízkokalorický jablkový koláč. Môžete ho jesť aj pri diéte

22.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Chatham172). Pri diéte sa nemusíte vzdať koláčov a sladkých pochutín. Jednoducho siahnite po nízkokalorickej alternatíve, aby ste si mohli…

Nalejte vodu a postriekajte ňou okná. Stačí jeden trik a môžete sa rozlúčiť so zahmlenými oknami

22.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/mady70). Čo sa dá urobiť, aby sa okná nezaparili zvnútra? Existuje jednoduchý domáci prostriedok, ktorý si s týmto problémom…

Auto Trendy

Potrebuješ len gumičku a vyhneš sa pokute

22.10.2024 Redakcia Auto trendy - Je nepochybné, že je dôležité dodržiavať dopravné predpisy. Nejde len o to, aby ste sa vyhli pokute, ale aj o zaistenie bezpečnosti všetkých účastníkov. Navyše…

Nastavte si auto-klímu správne a už nikdy netrpte!

22.10.2024 Redakcia Auto trendy - Pravidelná údržba klimatizácie predlžuje jej životnosť a zvyšuje jej účinnosť. Klimatizácia v aute nie je len o ochladzovaní vzduchu v horúcich letných dňoch. Vďaka svojej…

Apple spolupracoval so spoločnosťou BYD. Chceli vyvinúť superbatérie

22.10.2024 Redakcia Auto trendy - Americký telefónny magnát Apple spolupracuje s čínskou spoločnosťou BYD na výskume novej generácie trakčných batérií pre automobily. Washington pravdepodobne nie je nadšený.

Stop stresu z dlhých ciest: Ako jednoducho zabaviť dieťa počas jazdy

22.10.2024 Redakcia Auto trendy - V modernom svete, kde sa technológie stali neoddeliteľnou súčasťou každodenného života, mnoho rodičov hľadá spôsoby, ako zabaviť svoje deti počas dlhých ciest autom. Jedným z…

Volkswagen verí, že elektromobily sú budúcnosťou, ale je pripravený zachovať spaľovací motor, ak bude dopyt

22.10.2024 Redakcia Auto trendy - Volkswagen verí, že elektromobily sú budúcnosťou automobilového priemyslu. Výrobca však ponechá v ponuke benzínové modely, kým bude existovať dopyt.

"Zbavte sa frustrácie! Objavte prekvapivo jednoduchý návod, ako sa pohnúť s autom s automatikou."

22.10.2024 Redakcia Auto trendy - Samozrejme, môžem vám podrobne vysvetliť celý proces, ako sa pohnúť z miesta s autom vybaveným automatickou prevodovkou. Táto úloha, hoci sa môže zdať na prvý…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov