24.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Daisy Daisy).
Semienka rastlín často obsahujú veľa vitamínov a minerálov a sú ideálne na doplnenie našej stravy. Medzi najzdravšie patria tekvicové semienka, ale ukazuje sa, že nie každý sa môže nechať zlákať týmto úžasným a výživným produktom.
Bohatstvo tekvicových semienok. Veľká sila v malom semienku
Tekvicové semienka sú mimoriadne cennou súčasťou stravy, bohatou na živiny a zdravotné vlastnosti. Oplatí sa ich konzumovať najmä na jeseň, keď tekvica často zohráva dôležitú úlohu v našom jedálničku a sezóna je v plnom prúde.
- Tekvicové semienka obsahujú veľa bielkovín a mastných kyselín vrátane omega-3 a omega-6, ktoré sú prospešné pre srdce a kardiovaskulárny systém.
Čo však odlišuje tekvicové semienka od iných potravín, sú vitamíny.
- Obsahujú vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6), vitamín E (antioxidant chrániaci bunky) a vitamín K.
- Tekvicové semienka sú bohaté aj na minerálne látky, ako sú horčík, zinok, železo, fosfor, meď a mangán.
- Dôležité sú aj antioxidanty, ktoré majú protizápalový účinok a pomáhajú chrániť telo pred oxidačným stresom.
Ak chcete z týchto semienok vyťažiť čo najviac, je dobré konzumovať ich surové alebo pražené v rúre či na suchej panvici. V týchto formách ich môžete pridávať do šalátov alebo ovsenej kaše.
Hoci sú v našej strave mimoriadne žiaduce, nie každý ich môže jesť. Kto by sa teda mal mať pred touto ingredienciou na pozore?
Neslúžia každému rovnako. Kto by si na ne mal dávať pozor?
- Tekvicové semienka na cenzúre by mali byť samozrejme u ľudí s potravinovými alergiami.Alergie na semienka sú na rozdiel od alergií na orechy zriedkavé, ale napriek tomu si ich pri prvých pokusoch do jedla príliš nepridávajte, a keď ste si istí, že ste na semienka alergickí – nejedzte ich vôbec.
- Tekvicovým semienkam by sa mali vyhýbať aj ľudia s gastrointestinálnymi problémami. To všetko kvôli vláknine, ktorú tieto semená obsahujú. Tá môže spôsobiť problémy ľuďom s citlivým tráviacim systémom, zápalovým ochorením čriev alebo syndrómom dráždivého čreva. Vtedy sa môže objaviť nadúvanie, bolestivosť alebo hnačka.
- Tejto potravine by sa mali vyhýbať aj ľudia s obličkovými kameňmi. Tekvicové semená obsahujú oxaláty, ktoré môžu ovplyvniť tvorbu obličkových kameňov, najmä u ľudí so sklonom k tomuto ochoreniu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pridajte si ich do ovsenej kaše. Jedzte pravidelne a kilá sa stratia
Pred pridaním do jedál privoňajte. Kyslý zápach nám hovorí jednu vec
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.