24.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Michele Ursi).
Kúpite si citrusové plody a v okamihu splesnivejú? Ak je vám tento scenár dokonale známy, musíte sa pozrieť na to, ako tieto plody skladovať. Najmä preto, že jeseň je čas, keď sa začína ich sezóna. Poradíme vám, ako skladovať citrusové plody, aby zostali čo najdlhšie čerstvé.
Citrusy v chladničke? Nie vždy je to dobrý nápad
Mnohí ľudia sú zvyknutí uchovávať citróny v chladničke. Ukazuje sa, že to nie je najvhodnejšie miesto, pretože môže:
- podporovať kazenie
- tvorbu plesní na povrchu
Jedinou výnimkou je ovocie, ktoré už bolo nakrájané. Takéto citrusy môžete uchovávať v chladničke, ale nie dlhšie ako niekoľko dní. Ak máte napríklad nakrájaný citrón, môžete ho pred vložením do chladničky vložiť do špeciálnych potravinových vreciek alebo do nádoby, aby do ovocia neprenikli pachy zo spotrebiča a aby sa nevysušilo.
Kde uchovávať citrusy?
Ak ste sa zásobili čerstvými citrusmi, oplatí sa im nájsť vhodné miesto v dome.
- Ideálne je skladovať ich na suchom, ale aj tienistom mieste.
- Ak je to ťažké nájsť, nič vám nebráni skladovať ich v papierových vreckách. Keď sa rozhodnete pre tento spôsob, musíte vedieť jednu vec. V každom vrecku je lepšie uchovávať maximálne tri až štyri kusy. Čím menej citrusových kúskov je spolu zastrčených, tým je väčšia pravdepodobnosť, že sa začnú kaziť, a tým ľahšie je dohliadať na ich stav.
Je síce pravda, že citrusy sa zaraďujú medzi trvanlivé ovocie (za priaznivých podmienok ich možno skladovať až dva týždne), ale je lepšie neotáľať a jesť ich pravidelne. Citróny, mandarínky a pomaranče, ktoré príliš dlho čakajú, kým prídu na rad, strácajú pevnosť, tmavnú a pomaly sa zmenšujú (je to dôsledok straty vody). Ak naše citrusové plody časom menia svoj vzhľad, je to znamenie, že je dobré ich rýchlo skonzumovať skôr, ako ich napadne pleseň.
Pozor na to, čo skladujete blízko citrusov
Už vieme, že citrusy majú dlhú životnosť, ale nie raz, nie dvakrát sa stane, že sa rýchlo pokazia napriek tomu, že pozorne sledujeme ich skladovanie. V tomto prípade sa musíme pozrieť na ostatné ovocie a zeleninu, ktoré sa skladujú spolu s nimi.
- Ukazuje sa, že niektoré z nich vylučujú etylén, ktorý urýchľuje dozrievanie citrusov, a to spôsobuje ich rýchlejšie kazenie.
Ktoré z nich spôsobujú rýchlejšie kazenie ovocia? Patria medzi ne napríklad banány, jablká, avokádo, melóny, špargľa a paradajky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Urobte to v skleníku pred zimou. Predídete tak chorobám zeleniny
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.