25.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Natallia Ploskaya).
Hubárska sezóna sa pomaly blíži ku koncu, a tak milovníci týchto darov prírody využívajú každú voľnú chvíľu na hľadanie dobrých exemplárov v lesoch. Niektoré z nazbieraných húb sú určené na sušenie, ale nie všetky druhy sú na to vhodné. Na čo by ste teda mali pamätať?

Foto: shutterstock/Natallia Ploskaya
Ktoré huby by sa nemali sušiť?
Hubárska sezóna sa zvyčajne končí s príchodom mrazov a aktuálne predpovede počasia naznačujú, že nastanú už o niekoľko dní. Našťastie počas tohtoročnej jesene nebola núdza o teplé a daždivé dni, takže sme mali v lesoch prebytok húb.
Nazbierané dary prírody zvyčajne smažíme a pridávame do omáčok a jedál, ale ak si chceme ich chuť vychutnať aj v zime, podrobíme huby marinovaniu a sušeniu.
- Musíte si však uvedomiť, že nie všetky druhy jedlých húb môžete sušiť.
Hovoríme okrem iného o lupeňových hubách, ako sú kuriatka, čírovky a rýdzik. Takéto huby sa vďaka lupeňom pod klobúkom počas sušenia ľahko rozdrvia a rozpadnú na malé kúsky.
V prípade kuriatok sa okrem neželaného drobenia hovorí aj o nevhodnom kulinárskom zážitku.
- Kuriatka, ktoré prešli procesom sušenia, sa často vyznačujú horkou chuťou.
To isté platí aj pre sušené bedle.

Foto: shutterstock/krolya25
Okrem toho by sa nemali sušiť huby, ktoré sú príliš nasýtené vodou, pokazené a staré.
- Príliš veľa vody v hubách je jednoduchý spôsob, ako sa v nich počas sušenia vytvorí pleseň.
- Veľmi vlhké a mäkké huby sa môžu rýchlo pokaziť.
Ktoré huby môžete sušiť?
- Ak chcete niektoré z nazbieraných húb použiť na sušenie, vyberte si hríby, suchohríby, smrčky a kozáky.
Na sušenie sa výborne hodia huby s veľkými plodnicami, pretože pri tomto procese sa huby výrazne zmenšia.
Samozrejme, huby nazbierané v lese sa často dôkladne umyjú. Hoci je to vhodné v prípade húb určených na vyprážanie alebo marinovanie, huby, ktoré chcete sušiť, by sa umývať nemali. Prečo je to také dôležité?
- Hojné umývanie húb na sušenie zvyšuje riziko vzniku plesní, pretože počas „kúpeľa“ nasiaknu vodou.
Huby s plesňami alebo hnilobnými procesmi na nich sú absolútne nevhodné na konzumáciu, pretože ich konzumácia môže byť zdraviu nebezpečná.
- Pri sušení radšej huby očistite kefou alebo suchou handričkou, aby sa okrem iného zbavili piesku.
Niektoré exempláre sa, žiaľ, nedajú dôkladne očistiť bez vody, pretože sú veľmi znečistené. V takom prípade sa odporúča utrieť ich mokrou handričkou. Nezabudnite ich však po umytí húb veľmi dôkladne osušiť papierovou utierkou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
V čom skladovať sušené huby? Prihoďte dovnútra niekoľko semienok. Inak rýchlo splesnivejú
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.