26.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/rom_olik).
Počas celého roka netrpezlivo čakám na ten jeden okamih, presnejšie na to, aby som mohla zjesť tento sladký koláčik. Nedávno som sa však rozhodla, že čakanie je zbytočné a môžem si ho pripraviť doma. Recept sa ukázal ako veľmi jednoduchý a to, čo z neho vzniklo, sa ťažko opisuje slovami.
Každý rok sa mi podlamujú nohy už len pri pomyslení na trdelníky. Najlepšie chutia v chladných dňoch a vôňa škorice, ktorá sa vznáša vo vzduchu, keď ich jete, im dodáva skutočnú jesennú/zimnú atmosféru. Po takom dlhom čakaní som sa však rozhodla, že si tento kysnutý koláč konečne urobím sama doma. A musím uznať, že domáce koláče chutia ešte lepšie ako tie, ktoré zvyčajne jedávam v tradičných cukrárňach.
Trdelník má dlhú a bohatú históriu. Pochádza zo strednej Európy, najmä z Maďarska a Slovenska, kde sa po stáročia piekol pri rôznych príležitostiach, najmä pri svadbách a významných sviatkoch. Toto tradičné kysnuté cesto sa tvaruje do tvaru kremroli, bohato sa posype cukrom a škoricou a svoju jedinečnú chuť získava pomalým pečením. Keď je zlatistý a teplý, môžete ho posypať rôznymi posýpkami. Dôležité je, že stred sa dá obohatiť. Môžete ho natrieť čokoládovým krémom, slivkovým lekvárom alebo šľahačkou.
Recept na domáce trdelníky
Ingrediencie:
- 500 g pšeničnej múky,
- 7 polievkových lyžíc jemného cukru,
- 25 g čerstvého droždia,
- 2 vajcia,
- 80 g masla,
- 200 ml mlieka,
- štipka soli.
Ďalšie prísady:
- 100 g rozpusteného masla,
- cukor a škorica na obalenie.
Spôsob prípravy:
- Najprv pripravte cesto. Mlieko nalejte do hrnca a jemne zohrejte. Pridáme rozdrobené droždie a lyžicu cukru, jemne premiešame. Zmes odstavte asi na 15 minút, aby droždie začalo pracovať.
- Počas tohto času rozpustite maslo, ktoré bude prísadou do cesta.
- Do väčšej misy preosejte múku, pridajte maslo, zašľahajte vajcia a pridajte soľ a zvyšok cukru. Do výrobkov nasypte aj kvások z droždia. Všetky prísady dôkladne vymiesime, aby vzniklo jednotné a hladké cesto. V závislosti od konzistencie a v prípade potreby pridajte viac múky alebo mlieka.
- Cesto prikryte a odložte na teplé miesto približne na hodinu. Počas tejto doby by malo zdvojnásobiť svoj objem. Po tomto čase cesto rozdeľte na 6 rovnakých častí.
- Na pečenie môžete použiť špeciálne formy, ktoré si môžete kúpiť na internete. Môžete tiež použiť drevené kolíky alebo si vytvoriť formu z hliníkovej fólie. V tomto prípade však budete musieť vytvoriť ďalšie podpery, aby sa cesto neprilepilo na formu.
- Vyvaľkajte časti cesta a potom ich nakrájajte na tenké pásiky. Pásy obtočte okolo vopred vymastenej formy, snažte sa nenechať voľné miesto, cesto by malo lepiť.
- Koláčiky položte na mriežku a potrite ich roztopeným maslom, aby získali farbu.
- Pečieme ich pri 170 °C približne 18 minút. Každých 6 minút otočte formu o 1/3 otáčky, aby sa koláčiky rovnomerne upiekli.
- Po upečení koláče opäť potrieme maslom a obalíme v zmesi cukru a škorice. Podávajte ich teplé; stred môžete potrieť čokoládou alebo džemom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nemám čas robiť jablkový koláč, tak si ho ráno pripravím na panvici. Je to výborné a rýchle
Až 3 plnky a grilovanie pred podávaním. Také palacinky ste ešte v živote nejedli
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.