26.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/SERSOLL).
Aj keď je povinnosť separovať komunálny odpad na Slovensku už dávno bežná, stále veľa ľudí nevie, ako odpad správne triediť. Príkladom je obal od masla. Ste si istý, že ho dávate do správnej nádoby?
Separovať odpad sa na prvý pohľad môže zdať ako jednoduchá záležitosť, no v praxi to tak nie je. Týka sa to najmä obalov výrobkov, ktoré sú napríklad vyrobené z niekoľkých rôznych materiálov alebo obsahujú zvyšky potravín. To je napríklad prípad balenia masla.
Odpad by sa mal spravidla triediť do piatich frakcií:
- kovy a plasty (žlté nádoby),
- sklo (zelené),
- papier (modré),
- kuchynský bioodpad (hnedé),
- zmesový odpad (čierne).
V niektorých obciach zaviedli aj dodatočnú povinnosť separovať bezfarebné a farebné sklo oddelene.
Mali by sa obaly masla vždy vkladať do žltej nádoby?
- Plastové obaly od masla či margarínu vyhadzujte do žltého kontajnera určeného na plasty. Dôležité však je, aby boli úplne čisté.
Čo tak obaly od masla vyrobené z kombinácie papiera a alobalu? Pred vyhodením sa oplatí ich poriadne pripraviť.
- Najlepšie je takýto obal namočiť a potom oddeliť alobalovú vrstvu od papierovej. Mokrý papier by mal ísť do zmesového odpadu a časť z alobalu do žltého kontajnera na kovy a plasty.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kam vyhodiť kartón od džúsu? Vhodný je len tento kontajner
Kam vyhodiť vreckovky? Slováci stále robia chybu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.