Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zaujímavosti, Životný štýl,

Šesť návykov, ktoré si úspešní ľudia odškrtli zo svojho rozvrhu. Najmä cez víkendy

26.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes). Víkend je čas, ktorý si mnohí z nás spájajú s relaxáciou a oddychom od každodenných povinností. Úspešní ľudia však berú tieto dva dni...

26.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes).

Víkend je čas, ktorý si mnohí z nás spájajú s relaxáciou a oddychom od každodenných povinností. Úspešní ľudia však berú tieto dva dni nielen ako príležitosť na zotavenie, ale aj ako chvíľu na pestovanie návykov, ktoré im umožňujú udržať si rovnováhu a pripraviť sa na nasledujúci týždeň. Preto stojí za to zamyslieť sa nad tým, v čom je ich prístup k víkendu iný, a vziať si tak z nich príklad, ak chceme aj my dosiahnuť v živote úspech.

Víkend je čas, ktorý si mnohí z nás spájajú s relaxáciou a oddychom od každodenných povinností.
Foto: shutterstock/fizkes

Trávenie času cez víkend a kariérny úspech

Psychologický výskum naznačuje, že spôsob, akým využívame voľný čas, môže mať významný vplyv na našu efektivitu a celkovú pohodu. Z tohto dôvodu sa úspešní ľudia vo svojom profesionálnom živote nesústreďujú len na činnosti, ktoré im pomáhajú napredovať, ale aj na to, čomu sa majú vyhnúť, aby sa systematicky približovali k svojmu cieľu.

Dosiahnutie profesionálneho úspechu, stavba domu alebo realizácia iných životných snov nemusí zostať len v oblasti túžob. Sny existujú preto, aby sme ich postupne realizovali v každodennom živote. Ak sa usilujete o svoje šťastie – čo pre každého znamená niečo iné – oboznámte sa s návykmi a správaním, ktorým sa úspešní ľudia cez víkend vyhýbajú.

Nespia až do poludnia

Hoci víkend láka na možnosť vyspať sa z únavy po týždni, úspešní ľudia si nenechávajú ráno ujsť do postele až do neskorého popoludnia. Udržiavanie stabilného denného rytmu aj počas víkendu je kľúčom k udržaniu vnútornej harmónie a energie na celý týždeň. Skoré vstávanie im poskytuje dodatočný čas na uvedomelý začiatok dňa. Namiesto toho, aby sa náhle vrhli do svojich povinností, strávia ráno cvičením, meditáciou alebo si jednoducho užívajú pokoj a ticho pred začiatkom dňa plného aktivít.

Výskum ukazuje súvislosť medzi skorým vstávaním a lepšou duševnou pohodou. Spánok totiž pomáha regulovať biologický rytmus tela, čo sa následne premieta do kvalitnejšieho odpočinku a lepšieho zvládania stresu.

Práve fyzická aktivita pomáha zlepšiť krvný obeh, vyčistiť myseľ a zvýšiť množstvo endorfínov, čím si udržíte pozitívnu náladu počas celého dňa.
Foto: shutterstock.com/Master1305

Nezanedbávajú zdravie

Úspešní ľudia si dobre uvedomujú dôležitosť udržiavania svojho tela v kondícii. Namiesto toho, aby cez víkendy zanedbávali svoje zdravie, považujú tieto dni za ideálny čas na dodatočný pohyb. Nemusí ísť o extrémne cvičenia – stačí chôdza, joga, bicyklovanie alebo ľahká gymnastika. Práve fyzická aktivita pomáha zlepšiť krvný obeh, vyčistiť myseľ a zvýšiť množstvo endorfínov, čím si udržíte pozitívnu náladu počas celého dňa.

Treba poznamenať, že fyzické cvičenie, najmä na čerstvom vzduchu, má pozitívny vplyv nielen na telo, ale aj na psychiku. Pomáha znižovať hladinu stresu, zlepšuje koncentráciu a zvyšuje kreativitu.

Nenechávajú všetko na poslednú chvíľu

Jednou z kľúčových zásad, ktorými sa riadia úspešní ľudia, je plánovanie. Nenechávajú všetko na poslednú chvíľu a využívajú víkendy na plánovanie na nasledujúci týždeň. Vďaka tomu, že si vopred pripravia svoj pracovný plán a priority, dokážu lepšie hospodáriť s časom, vyhnúť sa stresu a s väčšou istotou reagovať na neočakávané situácie.

Je dobré si uvedomiť, že plánovanie nie je len o organizovaní práce – je to aj chvíľa na zamyslenie sa nad úspechmi uplynulého týždňa. Úspešní ľudia analyzujú aj to, čo urobili v predchádzajúcom týždni – čo dosiahli a čo sa dá zlepšiť. Takáto sebareflexia vám umožní neustále rozvíjať a zlepšovať svoje zručnosti v oblasti riadenia času.

Úspešní ľudia analyzujú aj to, čo urobili v predchádzajúcom týždni – čo dosiahli a čo sa dá zlepšiť.

Nepracujte stále

Úspešní ľudia si napriek svojmu odhodlaniu venovať sa kariére uvedomujú dôležitosť rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom. Preto nevenujú svoje víkendy výlučne práci. Namiesto toho sa vedome rozhodnú tráviť čas s rodinou, priateľmi alebo realizáciou vášní. Takto si môžu dobiť vnútorné batérie a vrátiť sa do práce s novou energiou a nadšením.

Je potrebné zdôrazniť, že odpočinok je neoddeliteľnou súčasťou produktivity. Štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí pravidelne odpočívajú, sú v práci kreatívnejší a efektívnejší. Preto je veľmi dôležité nájsť rovnováhu medzi odpočinkom a pracovnými povinnosťami.

Jednou z kľúčových zásad, ktorými sa riadia úspešní ľudia, je plánovanie. Nenechávajú všetko na poslednú chvíľu a využívajú víkendy na plánovanie na nasledujúci týždeň.
Foto: shutterstock.com/PeopleImages.com – Yuri A

Nedovolia si chaos

Úspešní ľudia vedia, ako sa vyhnúť chaosu počas víkendu. Neznamená to, že si musia každý voľný moment starostlivo naplánovať, ale zároveň sa snažia vyhnúť úplnej spontánnosti. Namiesto neustáleho sledovania vonkajších podnetov si vedome plánujú čas na činnosti, ktoré im prinášajú uspokojenie a umožňujú im relaxovať. Aj keď ide o neplánované výlety, snažia sa zachovať určitú štruktúru, ktorá im umožňuje mať pocit, že čas strávený cez víkend nebol premárnený.

Úspešní ľudia tiež vedia, že každá chvíľa je vzácna, preto sa snažia vykonávať činnosti, ktoré možno považovať za hodnotné – či už prostredníctvom osobného rozvoja, fyzickej aktivity alebo budovania vzťahov.

Nezabúdajú na osobný rozvoj

Osobný rozvoj je neoddeliteľnou súčasťou života úspešných ľudí. Aj počas víkendov sa snažia rozvíjať svoje schopnosti, rozširovať si obzory a získavať nové vedomosti. Počas voľných dní si často nájdu čas na čítanie kníh, počúvanie podcastov, absolvovanie školení alebo sledovanie inšpiratívnych prednášok. To im umožňuje neustále zlepšovať svoje kompetencie, a to nielen po profesionálnej, ale aj po osobnej stránke.

Treba si uvedomiť, že nejde o neustálu prácu na sebe, ale o plánovanie času na rozvoj vášní a záujmov, ktoré môžu mať pozitívny vplyv na ich budúcnosť.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Úspešní ľudia sa zameriavajú na týchto 5 vecí

Úspešný? Osvojte si týchto 11 návykov


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Prečo sa z podprsenky vyťahujú kostice? Dôvod vás možno prekvapí

25.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maliflower73). Vystupujúce kostice z podprsenky sú postrachom mnohých žien. S týmto problémom sa dá vysporiadať domácimi prostriedkami, ale je…

14-ročný chlapec sa zamiloval do chatbota. Napísal „Chýbaš mi“ a vzal si život

25.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/marialevkina). 14-ročný mladík z Floridy napísal na klávesnici „Chýbaš mi“ a poslal správu chatbotovi vygenerovanému cez Character.AI, ktorý bol…

Lekár vychvaľuje spôsob, ako žiť dlhšie. Len 4 minúty denne

25.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Prostock-studio). Dr. Michael Mosley, britský lekár a uznávaný odborník na zdravie, propaguje jednoduchú, ale nie samozrejmú metódu na predĺženie…

Spoločnosť Coca-Cola sťahuje 28 miliónov fliaš. Zákazníkom budú vrátené peniaze. „Zdravotné riziko“

25.10.2024 Redakcia vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Billy F Blume Jr). Spoločnosť Coca-Cola oznámila, že sťahuje 28 miliónov fliaš nápojov z obchodov v Rakúsku. Niektoré z…

Nie červené alebo bordové. Je to farba nechtov, ktorá je hitom jesene

25.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Snezhana_G). Jesenná nálada sa prejavuje aj na nechtoch. Manikúra v tmavošedo-hnedej "(taupe)" je v tejto sezóne skutočným hitom. Odtieň,…

Auto Trendy

V ponuke Audi debutuje silný konkurent pre Porsche Macan.športové SUV s dojazdom takmer 700 km

26.10.2024 Redakcia Auto trendy - Parížsky autosalón je pre Audi dobrou príležitosťou na predstavenie nového SUV v portfóliu vozidiel s elektrickým pohonom. Porsche Macan teraz dostáva silného konkurenta so štyrmi…

Dacia Sandman 2024: Nová interpretácia vlajkovej lode obytných vozidiel

26.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@jetestepourtoi9923. Bola by to najlacnejšia možnosť na trhu, preto sa od nej očakáva vysoká úroveň. Dobre vieme, že obchod s obytnými vozidlami rastie takmer závratnou…

Pozor! Odhalený nový problém s elektro autami. Môže viesť ku katastrofe – Ste pripravení?

26.9.2024 Redakcia Auto trendy - Elektromobily opotrebúvajú cesty viac ako ich spaľovacie náprotivky. Okrem toho môžu byť nebezpečné pre ostatných účastníkov cestnej premávky a… Američania z Texaského inštitútu pre dopravu…

Ako mám uskladniť svoje pneumatiky? Pozrite sa, ako to urobiť správne

26.10.2024 Redakcia Auto trendy - Ako každý rok sa vracia téma výmeny pneumatík z letných na zimné. Pri tejto príležitosti sa oplatí zvážiť, či vieme, ako uskladniť naše pneumatiky.

Vracajú sa žlté svetlomety? Renault 4 si to myslí

26.10.2024 Redakcia Auto trendy - Koncept Renault Fl4wer Power vychádzajúci z modelu Renault 4 E-Tech Electric má vpredu žiarivo žlté svetlomety. Nostalgia alebo realita? Chystá sa návrat žltých svetlometov, ktoré…

Nezostávajte v nevedomosti: Čo vám váš uzáver palivovej nádrže nikdy nepovedal!

26.10.2024 Redakcia Auto trendy - Mnoho ľudí verí, že uzáver palivovej nádrže slúži len na tankovanie, no v skutočnosti má aj ďalšie skryté funkcie.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov