26.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/gabrihita).
Losos je jednou z najčastejších rýb, ktoré si Slováci vyberajú. Niet divu, pretože je chutný a navyše má veľa živín. Môže sa vyprážať na panvici, piecť alebo variť v pare, alebo dokonca jesť surový (napr. sushi). Zistite, ako pripraviť dokonalého lososa pomocou techniky suchého solenia.
Pri každom mäse je najdôležitejšia jeho vysoká kvalita a čerstvosť. To je pri výbere rýb asi najdôležitejšie.
Ako pripraviť dokonalého lososa pomocou techniky suchého solenia?
Suché solenie je metóda marinovania mäsa, ktorá spočíva v jeho potieraní soľou (a prípadne aj iným korením) bez použitia tekutín. Tento proces spočíva v zintenzívnení chuti a zachovaní vlhkosti mäsa počas tepelnej úpravy. Soľ pri suchom solení sa rozpúšťa v prirodzených šťavách mäsa a na povrchu vytvára soľný roztok, ktorý preniká hlboko do mäsa, rozkladá bielkoviny a zmäkčuje ich. V dôsledku toho je mäso šťavnatejšie a aromatickejšie. Suché solenie sa používa na rôzne druhy mäsa, napríklad hydinu, hovädzie, bravčové alebo ryby. Tento proces trvá zvyčajne niekoľko hodín až niekoľko dní v závislosti od veľkosti a druhu mäsa.
Na prípravu lososa metódou suchého solenia budete potrebovať čerstvé rybie filé a soľ s cukrom v pomere 2:1. Odstráňte z lososieho filé kožu a nakrájajte ho na stredne veľké kocky. Mäso sa položí na podnos a dôkladne sa zo všetkých strán posype vopred pripravenou zmesou. Lososa necháme v chladničke asi 45 minút, potom ho dôkladne opláchneme vo vode a osušíme papierovou utierkou. Vďaka použitiu techniky suchého solenia je mäso lososa pružné a oveľa chutnejšie. Kúsky jednoducho opečte na strednom ohni 3 – 4 minúty z každej strany a jedzte s obľúbenými prílohami.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.