26.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/from my point of view).
Vývar je nepochybne jednou z najobľúbenejších polievok Slovákov. Je to skutočná klasika, ktorá poteší svojou chuťou a príjemne zahreje počas chladnejších dní. Tento pokrm sa objavuje aj v mojej kuchyni, ale na jeseň ho rada obmieňam jednou ingredienciou. Objavte recept na vývar s hubami.
Vývar s hubami je pre niektorých dosť nezvyčajná kombinácia. S takýmto prídavkom však získa nielen na chuti, ale aj na farbe, ktorá je výnimočne zlatohnedá. Preto sa niekedy oplatí vzdať sa klasiky a vyskúšať novú verziu polievky. Ako ju pripraviť?
Vývar s hubami. Chutí ešte lepšie ako tradičný
Jeseň je v plnom prúde, a preto sa mnohí Slováci vydávajú hľadať lesné poklady. Huby sa dajú použiť na mnoho spôsobov, ale mojím obľúbeným je určite ich sušenie a pridávanie do omáčok a polievok. Vývar s takýmto prídavkom chutí ešte lepšie. Čo potrebujete na jeho prípravu?
Ingrediencie na vývar s hubami:
- voda – jeden liter,
- kuracie mäso – pol kilogramu,
- štyri/päť hrstí sušených húb,
- zeler – kúsok koreňa,
- petržlenová vňať,
- mrkva – dva kusy,
- cibuľa,
- korenie – nové korenie, bobkový list, ligurček (sušený),
- soľ a čierne korenie podľa chuti.
Ako pripraviť vývar s hubami? Neexistuje tu žiadna filozofia
Skôr ako sa pustíte do varenia vývaru s hubami, musíte ich na niekoľko hodín alebo najlepšie cez noc namočiť do vody. Keď sú pripravené, postupujte podľa nižšie uvedených pokynov.
Spôsob prípravy:
- Vložte kuracie mäso s hubami a korením do hrnca a zalejte vodou.
- Kuracie mäso varte približne hodinu, pričom z času na čas odstráňte usadeniny.
- Medzitým umyte, ošúpte a nakrájajte zeleninu na menšie kúsky.
- Cibuľu môžete opiecť, aby lepšiu vôňu . (Ale stačí aj vložiť čerstvú cibuľu v celku.)
- Pridajte ju do vývaru a pokračujte vo varení.
- Asi 20 minút pred koncom varenia polievku podľa chuti osolíme a okoreníme.
- Premiešajte a máte hotovo.
Vývar s hubami môžete podávať s cestovinami, zemiakmi alebo aj samotný, len s krajcom chleba. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Na jeseň pridajte do vývaru. Zabudnete na nádchu a zlú náladu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.