27.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Varenie zemiakov je jednou z najprozaickejších kuchynských činností, no jeden jej aspekt môže stále vyvolávať isté pochybnosti. Je lepšie nasypať soľ do studenej vody alebo počkať, kým zovrie? Kedy je najlepší čas osoliť vodu, aby ste urýchlili varenie? Môže solenie ovplyvniť stav hrncov? Odpovede na tieto otázky vám umožnia pripravovať jedlá ekonomickejšie a správne sa starať o vybavenie vašej kuchyne.
Prečo by ste nemali osoliť studenú vodu?
Hoci sme začali varením zemiakov, oplatí sa toto pravidlo dodržiavať aj pri príprave ryže, krúp a cestovín. Pridávanie soli do studenej vody nie je najlepším riešením, pretože soľ sa v horúcej vode rýchlejšie rozpúšťa.
- Ak soľ nasypeme do studenej tekutiny, môže sa usadiť na dne hrnca, čím vzniká riziko, že sa na stenách hrnca vytvorí sediment. Biely povlak sa dá ťažko odstrániť a môže časom spôsobiť matný povrch.
Soľ a poškodenie hrncov – je sa čoho obávať?
Soľ môže spôsobiť zmenu farby a menšie poškodenie povrchu riadu. Nerezové hrnce sú odolnejšie, no aj na nich občas badať biele šmuhy. Pomaly sa rozpúšťajúca soľ môže reagovať s kovom, čo je nielen nevzhľadné a sťažuje umývanie, ale aj z dlhodobého hľadiska skracuje životnosť riadu.
- Aby ste predišli tomuto problému, oplatí sa počkať so solením, kým voda zovrie – potom sa soľ rozpustí rýchlejšie a rovnomernejšie.
Kedy osoliť vodu pre urýchlenie varenia?
Zvierajú vám črevá a vy sa už neviete dočkať, kedy si konečne sadnete k jedlu? Soľ zvyšuje bod varu vody, čo znamená, že osolená tekutina začne vrieť neskôr ako neosolená voda. Tým sa predĺži čas čakania a prípravy na večeru.
Aj keď sa môže zdať, že rozdiel v čase varenia medzi osolenou a neosolenou vodou je malý, z dlhodobého hľadiska to môže ovplyvniť vaše účty. Aj malé rozdiely sa začnú sčítavať, najmä ak varíme často a vo veľkom množstve. Kratší čas tepelného spracovania nielen šetrí čas, ale tiež znižuje spotrebu energie. To sa následne premieta do nižších účtov za plyn alebo elektrinu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kam vyhodiť obal od masla? Nie každý to vie
Vysychá alebo plesnivie váš citrón? Kvôli tejto chybe len plytváte peniazmi
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.