27.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iness_la_luz).
Existuje mnoho protichodných názorov na zdravotné účinky mlieka. Niektorí sa domnievajú, že sa ho oplatí piť aj denne, zatiaľ čo iní vidia v tomto nápoji viac nevýhod ako výhod. Výživová expertka zdôrazňuje význam mlieka v strave seniorov. Ľudia nad 60 rokov by mali denne vypiť až štvrť litra mlieka.
Mlieko je bohaté na bielkoviny, vápnik, horčík, draslík, ako aj vitamíny skupiny B a vitamín D a je kľúčovou zložkou primeranej výživy starších ľudí. Podľa odborníkov je optimálny denný príjem mlieka pre seniorov až 250 ml.
Bohužiaľ, spotreba tohto výrobku u staršej časti slovenskej populácie má klesajúcu tendenciu. Výživová expertka Amy Goodsonová poukazuje na nedostatočnú informovanosť seniorov o výhodách konzumácie mlieka a ich často opakované presvedčenie, že „mlieko je škodlivé“.
Vyráža do boja s riedkymi kosťami
- „Vápnik a vitamín D sú nevyhnutné pre rast, vývoj a udržanie minerálnej hustoty kostí, a to najmä v starobe. V skutočnosti sú mliečne potraviny, ako napríklad mlieko, najlepším zdrojom vápnika v strave a poskytujú približne jednu tretinu jeho dennej potreby,“ vysvetľuje Goodsonová.
Nedávna správa, ktorú publikoval časopis Nutriens prízvukuje, že kravské mlieko je najlepším zdrojom vápnika pre seniorov, preto spomaľuje úbytok kostnej hmoty a osteoporózu (chorobu rednúcich kostí).
Osteoporózou trpí na Slovensku asi 230 000 ľudí. Ide prevažne o staršie osoby, najmä po 50. roku života. Osteoporóza je známe aj pod prívlastkom „tichý zlodej kostí“, pretože u väčšiny pacientov sa vyskytuje bez symptómov.
Alternatívy mlieka – probiotiká v strave seniorov
Pre tých, ktorí neznášajú laktózu alebo pociťujú nepríjemné pocity po konzumácii mlieka, odborník odporúča fermentované mliečne výrobky. Jogurty, kefíry, cmar a syry sú bohaté na probiotiká, ktoré podporujú zdravie čriev a pomáhajú dopĺňať chýbajúce živiny, ktoré sú v strave seniorov tak potrebné.
Konzumácia výrobkov bohatých na živé bakteriálne kultúry môže pomôcť zlepšiť črevnú mikroflóru, a tým aj celkový zdravotný stav starších ľudí. Preto stojí za to zvážiť zaradenie fermentovaných mliečnych výrobkov do každodenného jedálnička, ktoré môžu byť cennou súčasťou vyváženej stravy.
Mliečne potraviny obsahujú veľa výživných látok v jednej porcii a sú vhodným a ľahko dostupným zdrojom vápnika
Tu je niekoľko návrhov:
- Urobte si rannú kávu s mliekom.
- Na raňajky si dajte misku ovocia a jogurt.
- Pridajte si syr do šalátu alebo sendviča.
- Na zemiakový šalát si nakvapkajte prírodný jogurt.
- Na cestovinové jedlá nastrúhajte parmezán alebo mozzarellu.
- Vychutnajte si puding ako občerstvenie alebo po večeri.
- Večer si dajte pohár teplého mlieka.
Ženám nad 60 rokov sa odporúčajú štyri porcie mliečnych potravín denne. Pre mužov nad 60 rokov je odporúčané denné množstvo 3,5 porcie.
Porcia zo skupiny mliečnych potravín je pohár (250 ml) mlieka, trištvrte pohára (200 g) jogurtu, dva plátky (40 g) syra, pol pohára (120 g) syra ricotta alebo alternatívy.
Redakcia vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najlepší nápoj pre 60-ročných. Toto nie je žiadny čarovný čaj
Ľudia 60+ nesmú zabúdať na pohyb. Koľko krokov by mali denne urobiť?
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.