27.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/zoryanchik).
Ak hovoríme o jeseni, potom hovoríme aj o korenistých chutiach a vôňach, jablkových koláčoch a škoricových rolkách. Okrem takýchto klasických možností by sme nemali zabúdať na rovnako chutné, ale odlišné pečivo. Každý jablkový gurmán bude žobrať o tento recept.
Jeseň je čas, keď je vo vzduchu cítiť vôňu jabĺk a škorice a kuchyňa sa napĺňa teplom pečených koláčov. Je to čas, keď sa vraciame k osvedčeným chutiam, ktoré sa spájajú s domácim teplom. Na stole sa objavujú rôzne druhy pečiva – od klasických jablkových koláčov cez pikantné koláčiky až po škoricové rolky. Toto ročné obdobie je však aj časom na experimentovanie s iným sladkým pečivom, ktoré využíva sezónne ovocie.
Jedným z takýchto receptov je kysnutý koláč s pudingom a jablkami – kombinácia mäkkého a zamatového cesta, krémového pudingu a šťavnatých jabĺk. Konečný výsledok? Neuveriteľne nadýchaný a chutný koláč, ktorý nemá konkurenciu. Ideálny doplnok k popoludňajšej káve.
Recept na kysnuté cesto s jablkami a pudingom
Prísady na kysnuté cesto:
- 500 g pšeničnej múky,
- 25 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného droždia),
- 250 ml teplého mlieka,
- 100 g cukru,
- 100 g masla,
- 2 vajcia,
- štipka soli,
- lyžička vanilkového cukru.
Prísady na puding:
- balenie vanilkového pudingu,
- 500 ml mlieka,
- 2-3 lyžice cukru.
Ďalšie prísady:
- 4-5 jabĺk,
- škorica,
- práškový cukor na posypanie.
Spôsob prípravy:
- Prvým krokom je príprava kysnutého cesta. V miske rozdrobte droždie, pridajte lyžicu cukru a 2 lyžice teplého mlieka. Premiešajte a nechajte asi 10 minút odležať, kým droždie nezačne pracovať.
- Medzitým preosejeme múku do veľkej misy, pridáme soľ a vanilkový cukor. Do múky pridajte kvások z droždia, rozšľahané vajcia, zvyšok mlieka a rozpustené maslo. Cesto vymiešajte do hladka. Potom ho prikryte utierkou a odložte na teplé miesto asi na hodinu, aby vykyslo.
- Medzitým uvaríme puding podľa návodu na obale, pričom použijeme mlieko a cukor. Necháme vychladnúť a občas premiešame, aby sa nevytvorila šupka.
- Jablká ošúpeme, odstránime jadrovník a nakrájame na tenké plátky.
- Vykysnuté cesto rozvaľkajte na obdĺžnik a preložte ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Na vrch rovnomerne rozotrieme vychladnutý puding, naň poukladáme plátky jabĺk a posypeme škoricou.
- Koláč vložíme do rúry a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 35 – 40 minút, kým nie je zlatistý.
- Vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom. Môžete ho podávať s kopčekom vanilkovej zmrzliny.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nemám čas robiť jablkový koláč, tak si ho ráno pripravím na panvici. Je to výborné a rýchle
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.