28.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael).
Inteligentné riadenie zásob potravín šetrí peniaze aj čas. Mrazenie potravín nám umožňuje vychutnať si chuť sezónnych produktov aj mnoho mesiacov po tom, ako zmizli z našich záhonov alebo zeleninových záhrad, či hubárskych košíkov. Ako dlho uchovávať zeleninu a huby v mrazničke? Domáce mrazené potraviny majú svoje vlastné pravidlá.
Aká je teplota v mrazničke? Základy skladovania potravín
Na zachovanie čerstvosti a vlastností mrazených potravín by sa v mrazničke mala udržiavať konštantná teplota. Predpokladá sa, že v mrazničke by malo byť -18 °C. Týmto sa to však nekončí. Pri skladovaní zásob je potrebné dodržiavať súbor jednoduchých pravidiel.
- Uponáhľanosť v kuchyni nie je dobrým radcom. Do mrazničky nikdy nedávajte teplé výrobky. Nielenže to ovplyvní menej efektívnu prevádzku spotrebiča, ale môže to viesť aj k zvýšeniu teploty, čiastočnému rozmrazeniu ostatných položiek a rozmnoženiu škodlivých baktérií.
- Pred zmrazovaním zeleniny ju dôkladne skontrolujte. Na dlhodobé skladovanie sú vhodné len pekné exempláre – bez preliačenín, zmeny farby, nehovoriac už o akýchkoľvek známkach kazenia.
- Udržujte poriadok. Používajte špeciálne nádoby a vrecká určené na zmrazovanie potravín. Ovocie a zeleninu sa snažte umiestniť do inej priehradky ako mäso a ryby.
- Pri príprave domácich mrazených potravín vždy uvádzajte na obale dátum zmrazenia. Budete tak vedieť, do kedy by ste mali potraviny spotrebovať.
- Po rozmrazení výrobky nikdy opätovne nezmrazujte. Z tohto dôvodu je dobré rozdeliť ich na menšie porcie. Zo zariadenia vyberajte len také množstvo, ktoré v danom čase potrebujete.
Ako dlho možno zeleninu uchovávať v mrazničke?
V prípade komerčne dostupných mrazených potravín je to jednoduché – stačí skontrolovať informácie na obale. A čo keď si zeleninu zmrazíte sami? Spravidla platí, že ju môžete v mrazničke uchovávať 8 až 12 mesiacov. Na dolnej hranici tohto rozpätia sa nachádzajú špargľa a repa. Medzi odolnejšie druhy patria napr:
- hrášok,
- fazuľa,
- ružičkový kel,
- brokolica,
- karfiol,
- červená repa,
- špenát,
- paštrnák,
- tekvica.
Ktorá zelenina nie je vhodná na mrazenie?
Nie všetky druhy dobre znášajú nízke teploty. Cesnak, cibuľa a šalát sa pri zmrazení kazia, preto sa ich skladovaniu týmto spôsobom vyhnite. Zeleninu, ktorá obsahuje veľa vody, je tiež lepšie konzumovať čerstvú. Patrí medzi ne baklažán, paradajka a uhorka.
Ako dlho môžete uchovávať huby v mrazničke?
Hoci niektoré druhy možno zbierať už na jar, hlavnou sezónou pre huby je jeseň. Mali ste výnimočne dobrú sezónu zberu húb, takže chcete časť úrody použiť na zmrazenie? Musíte si uvedomiť, že musíte začať hneď. Niektoré exempláre si okrem čistenia nevyžadujú žiadne zložité spracovanie. Medzi huby, ktoré sa dajú zamraziť surové, patria: kuriatka, hlivy alebo šampiňóny, bedle, rýdziky a tiež dubáky, kozáky a masliaky. Zostanú jedlé 6 mesiacov.
Treba si uvedomiť, že varenie alebo blanšírovanie húb pred zmrazením predĺži tento čas na 12 mesiacov. Huby, ako sú hliva ustricová, kuriatka, sa musia vždy predvariť. Inak v mrazničke zhorknú.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Budete huby sušiť? Tieto druhy radšej vynechajte
Ako sušiť huby, aby si zachovali svoju jedinečnú chuť a vôňu? Prečítajte si naše rady
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.