Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Tipy,

Čo je lepšie na zateplenie podkrovia – vlna alebo pena?

28.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Natalia Nosova). Dobre vykonaná tepelná izolácia v podkroví vám umožní vychutnať si celoročný tepelný komfort a zároveň výrazne ušetriť na vykurovaní rodinného domu. Ak...

28.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Natalia Nosova).

Dobre vykonaná tepelná izolácia v podkroví vám umožní vychutnať si celoročný tepelný komfort a zároveň výrazne ušetriť na vykurovaní rodinného domu. Ak plánujete rekonštrukciu a rozmýšľate, čo je lepšie na zateplenie podkrovia – vlna alebo PUR pena, potom je tento článok určený práve vám.

Čo je lepšie na zateplenie podkrovia – vlna alebo pena?
Foto: shutterstock/Natalia Nosova

Prečo sa oplatí zatepliť podkrovie?

Či už máte využiteľné alebo nevyužiteľné podkrovie, oplatí sa zvážiť zateplenie. Prečo? Majte na pamäti, že je to jeden z osvedčených spôsobov, ako dosiahnuť oveľa lepšiu tepelnú rovnováhu vašej budovy.

Vedeli ste, že väčšina tepla uniká z budovy cez obvodový plášť, ako sú napríklad vonkajšie steny alebo strecha? Ukázalo sa, že v prípade strechy môžu priemerné tepelné straty predstavovať až 30 %. Ak chcete zistiť, ako tento problém vyzerá v prípade vášho domu, rozhodnite sa pre termovízny prieskum. Ten vám poskytne predstavu o hodnote U alebo súčiniteli prechodu/prestupu tepla.

Dobre, ale prečo by ste vôbec mali venovať pozornosť tejto otázke? Čím nižšia je hodnota U, tým nižšie sú energetické straty, čo sa reálne prejavuje v znížení účtov za vykurovanie budovy v zime. Zateplením podkrovia sa zároveň zlepší komfort bývania. Po zateplení podkrovia, ktoré bolo predtým nevyužité, môžete využiť priestor navyše na zariadenie hosťovskej izby alebo útulnej spálne vašich snov. Pozrite sa, aký materiál zvoliť na zateplenie podkrovia, a zistite, ktorý je teplejší – pena alebo vlna?

Materiál na zateplenie podkrovia – pre čo sa rozhodnúť?

Materiál na zateplenie podkrovia – pre čo sa rozhodnúť? – pena alebo vlna?
Foto: shutterstock/irin-k

Trh ponúka širokú škálu izolačných výrobkov. Jednou z najobľúbenejších a najvyhľadávanejších možností je minerálna vlna, ktorá sa vyznačuje pomerne nízkou cenou a dobrými izolačnými vlastnosťami. Alternatívou k izolácii podkrovia vlnou je PUR (polyuretánová) pena, ktorou možno vyplniť všetky ťažko prístupné medzery alebo rohy, pretože sa nastrieka.

Jedným z najdôležitejších rozhodnutí pri plánovaní tepelnej izolácie podkrovia je výber materiálu. Stojí za to odpovedať si na niekoľko otázok:

  • Čo je lacnejšie?
  • Čo je teplejšie – pena alebo vlna?
  • Čo je lepšie na zateplenie podkrovia – vlna alebo PUR pena, prípadne polystyrén?

Kamenná vlna, minerálna vlna, polystyrén, polyuretánová pena – možností je veľa. Pred výberom konkrétneho materiálu sa informujte o jeho výhodách a nevýhodách.

Čo je lepšie na zateplenie podkrovia – vlna alebo PUR pena?

Odpoveď na túto otázku závisí od toho, čo je pre vás prioritou pri izolácii podkrovia. Ak chcete rýchlu a efektívnu aplikáciu, lepšou voľbou je polyuretánová pena.

Na druhej strane, ak máte obmedzený rozpočet a je pre vás dôležité nájsť zlatú strednú cestu zohľadňujúcu dobré izolačné vlastnosti, protipožiarnu ochranu, zvukovú izoláciu aj cenovú dostupnosť, potom si na izoláciu podkrovia pravdepodobne vyberiete vlnu.

Existuje aj ďalšia možnosť: penový polystyrén. Ide o pomerne lacný materiál s nízkou tepelnou vodivosťou, ktorý poskytuje dobrú izoláciu budovy. Mali by ste však mať na pamäti, že veľmi dobre neizoluje miestnosti a má aj nižšiu požiarnu odolnosť ako vlna.

Čo je teplejšie – pena alebo vlna?

Ak porovnáme súčiniteľ tepelnej vodivosti vlny a PUR peny, hodnoty sú podobné. Takže odpoveď na otázku, čo je teplejšie – pena alebo vlna – nie je taká jednoduchá.

Pri zvažovaní výberu materiálu treba zohľadniť spôsob konštrukcie strechy. Ak sú miesta, kde môže byť kladenie vlnených rohoží výrazne sťažené, PUR pena poskytne lepšiu tepelnú izoláciu. Vďaka metóde striekania polyuretánová pena presne vyplní ťažko prístupné miesta, čím sa znižuje riziko vzniku tzv. tepelných mostov.

Čo je teplejšie – pena alebo vlna?
Foto: shutterstock/Aldona Gnas

Zateplenie podkrovia – čo je lacnejšie? Vlna alebo pena?

Ďalšou otázkou, ktorá trápi mnohých ľudí plánujúcich zateplenie budovy, je cena materiálu, ktorá je dôležitou súčasťou rozpočtu na rekonštrukciu. Mali by ste si na zateplenie podkrovia vybrať vlnu alebo penu? Čo je lacnejšie?

Pokiaľ ide o cenu materiálu, pri porovnaní PUR peny a vlny vychádza lepšie tá druhá. Pred konečným rozhodnutím však zvážte aj náklady na prácu. Ak si zateplenie podkrovia urobíte sami, renovácia bude lacnejšia s vlnou. Na druhej strane, ak si zateplenie vlnou zadáte externe, náklady na prácu budú vyššie, ako keď sa rozhodnete pre penu. Prečo?

Odpoveď na túto otázku súvisí s časom potrebným na inštaláciu tepelnej izolácie. Na inštaláciu vlny potrebujete minimálne niekoľko dní (v závislosti od plochy strechy), zatiaľ čo inštalácia izolácie z PUR peny môže trvať len jeden deň.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Maľovanie kuchynských skriniek. Ako pripraviť povrch z dreva, dyhy a drevovláknitých dosiek?

Vyzerajú vaše obkladačky v kúpeľni hrozne? Nemusíte ich odstraňovať. Pomôže vám jednoduché riešenie


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Je to jeden z najzdravších nápojov na svete. Posilňuje imunitu, zahreje a pomôže udržať mladosť

28.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ground Picture). Kakao, často nazývané „nápojom bohov“, je už po stáročia oceňované nielen pre svoju jedinečnú chuť. Pripomína nám…

Pridajte si trochu do kávy namiesto mlieka. Francúzky to robia už dlho a tešia sa svojimi postavami

28.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/TanyaLovus). Pre mnohých ľudí nie je nič lepšie, ako začať deň kávou, ktorá vám dodá energiu na dobrý štart,…

Odteraz budú vaše raňajky zdravšie. Pomôžu vám jednoduché triky

28.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Geber86). Namiesto výživného, energiu dodávajúceho jedla si radšej vyberiete toast so syrom, vyprážané párky alebo sladené cereálie? To je…

Takto prezimujte fuksie. Na jar sa vám odvďačia morom kvetov

28.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Claudine Silaho Weber). Pestujete fuksie? Tak viete, koľko úsilia si vyžaduje starostlivosť o rastlinu, a keď sa vám odvďačí…

Ako prať topánky v práčke? Čo je dovolené a čomu sa treba rozhodne vyhnúť

27.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Ako prať topánky v práčke a dá sa to vôbec? To sú pochybnosti, ktoré sa vynárajú v…

Auto Trendy

Rolls-Royce potreboval tri roky na zostrojenie tohto jediného Phantomu

28.10.2024 Redakcia Auto trendy - Táto óda na film James Bond z roku 1964 má všade zlato vrátane skutočnej zlatej tyče v stredovej konzole. Tento nový model - vh

Dacia Bigster v porovnaní so súpermi z Číny. Má rumunské SUV proti nim šancu?

28.10.2024 Redakcia Auto trendy - Niet pochýb o tom, že nová Dacia Bigster sa určite stane hitom, aj keď stále nepoznáme jej oficiálnu cenu. Aké sú prednosti tohto rumunského vozidla…

Bezpečná jazda začína tu: Odhaľte dôležité funkcie symbolov na ľavej páčke vedľa volantu!

28.10.2024 Redakcia Auto trendy - Symboly na ľavej páčke vedľa volantu označujú rôzne funkcie, ktoré vodič využíva pri ovládaní svetiel.

Čím umývať a čím neumývať autá

28.10.2024 Redakcia Auto trendy - Umývanie auta, bez ohľadu na ročné obdobie, nie je niečo, čo by sme robili s nadšením. Ak ho vykonávame nedbalo, bez správnych čistiacich prostriedkov a…

Elektronická ručná brzda: Tichý hrdina, ktorý vás dokáže spomaliť v krízových okamihoch!

27.10.2024 Redakcia Auto trendy - Keď sa nachádzame v situácii, kde ideme vozidlom vyššou rýchlosťou a náhle zistíme, že došlo k poruche bŕzd, často nás môže premôcť panika. Táto panika…

Prevratný nápad pre rodičov: Ako dieťa v autosedačke môže byť váš nákupný spoločník!

27.10.2024 Redakcia Auto trendy - Detská autosedačka, často známa aj ako "vajíčko", je neuveriteľne praktickým pomocníkom pre rodičov malých detí, ktorí sú neustále v pohybe. Je navrhnutá špeciálne tak, aby…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov