Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Krása, Tipy,

Hladké a krásne vlasy aj v daždi. Vyskúšajte toto

28.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Zoom Team). Ku krepateniu vlasov môže prispieť nevhodná starostlivosť, vlhkosť a štruktúra. Objavte riešenia, ktoré vám pomôžu udržať vlasy zdravé a hladké – od...

28.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Zoom Team).

Ku krepateniu vlasov môže prispieť nevhodná starostlivosť, vlhkosť a štruktúra. Objavte riešenia, ktoré vám pomôžu udržať vlasy zdravé a hladké – od výberu správnej kozmetiky až po techniky sušenia.

Čo robiť, aby vlasy neboli krepaté od vlhkosti?
Foto: shutterstock/Zoom Team

Prečo sa vlasy krepatia?

Krepatenie vlasov je problém, ktorý je dôsledkom pôsobenia vlhkosti na vlasy a nedostatočnej hydratácie. Hlavným dôvodom je, že suché a poškodené vlasy majú poškodenú štruktúru, v ktorej sú vlasové kutikuly rozptýlené namiesto toho, aby k sebe pevne priliehali. V takejto situácii vlasy ľahšie absorbujú vlhkosť z prostredia, najmä pri vysokej vlhkosti vzduchu. Keď sa vlhkosť dostane do vlasov, spôsobí, že sa vlasové šupinky rozšíria a nadvihnú, čo má za následok efekt stiahnutia. V dôsledku toho sa vlasy ťažko upravujú, vyzerajú matne a ich štruktúra sa zdá byť neusporiadaná.

Kučeravé a vlnité vlasy sú obzvlášť náchylné na krepovatenie, pretože ich prirodzene porézna štruktúra podporuje absorpciu vlhkosti.

  • Pórovitosť znamená, že vlasové vlákna ľahšie absorbujú vodu zo vzduchu, čo vedie k rozširovaniu a otváraniu vlasových šupín.

Vlnité a kučeravé vlasy majú tiež kvôli svojej nepravidelnejšej štruktúre tendenciu strácať vlhkosť rýchlejšie ako rovné vlasy, čo tento problém len zhoršuje. Keď sú vlasy suché a hrubé, ešte ľahšie reagujú na vlhkosť, čo vedie k ich krepovateniu.

Vlnité a kučeravé vlasy majú kvôli svojej nepravidelnejšej štruktúre tendenciu strácať vlhkosť rýchlejšie ako rovné vlasy, čo len zhoršuje problém krepovatenia.
Foto: shutterstock/Anna Zheludkova

Ku krepovateniu vlasov často prispieva agresívne ošetrenie, ako je farbenie, chemické narovnávanie alebo sušenie horúcim vzduchom. Takéto úpravy oslabujú prirodzenú ochranu vlasov, čo vedie k ich väčšej pórovitosti a tým k väčšej náchylnosti na vlhkosť. Nesprávna starostlivosť o vlasy vrátane nedostatku hydratačných kondicionérov alebo používania šampónov so silnými detergentmi môže tiež prispieť k tomu, že vlasy sú suchšie a náchylnejšie na krepovatenie.

Okrem toho na kučeravé vlasy nemá vplyv len vlhkosť. Aj suchý vzduch, napr. počas vykurovacej sezóny, môže spôsobiť, že vlasy stratia vlahu, stanú sa pórovitejšími a začnú sa krepatiť v reakcii na akúkoľvek zmenu okolitej vlhkosti. Vlasy v týchto podmienkach „hľadajú“ vlhkosť z vonkajších zdrojov, čo vedie k ich zvlnenému vzhľadu.

Krepaté vlasy – čo chýba?

Tu sú najčastejšie príčiny krepatých vlasov.

  • Nedostatok vlhkosti

Hlavnou príčinou krepatých vlasov je suchosť. Suché vlasy sú náchylnejšie na účinky vlhkosti, pretože ich kutikuly sú otvorené. Aby ste tomu zabránili, je potrebné vlasy pravidelne hydratovať správnou kozmetikou, ako sú kondicionéry a masky s kyselinou hyalurónovou, aloe vera alebo rastlinnými olejmi.

TIP! Hlavnou príčinou krepatých vlasov je suchosť. Aby ste tomu zabránili, je potrebné vlasy pravidelne hydratovať správnou kozmetikou. Okrem toho oplatí sa hydratovať telo aj z zvnútra dostatočným pitím vody.
Foto: shutterstock/Aleksandar Todorovic
  • Nadmerná pórovitosť vlasov

Vysoko porézne vlasy, t. j. vlasy s poškodenou kutikulou, absorbujú viac vlhkosti z okolia, čo vedie k strapateniu vlasov. Najčastejšie sa to týka poškodených, farbených alebo často upravovaných vlasov. V tejto situácii sa odporúča používať prípravky určené na poškodené vlasy, ktoré pomáhajú uzavrieť vlasové kutikuly.

  • Nedostatok proteínov

Proteíny sú nevyhnutné na udržanie zdravej štruktúry vlasov. Ak vlasom chýbajú proteíny, stávajú sa matnými, slabými a kučeravými. Zavedenie výrobkov na starostlivosť o vlasy s keratínom, hodvábom alebo kolagénom môže výrazne zlepšiť stav vlasov.

  • Nevhodná starostlivosť

Výrobky na vlasy obsahujúci alkohol, silikóny alebo iné chemické zložky sú tiež škodlivé pre vaše vlasy a môžu viesť k ich vysušovaniu. Vyberajte si kozmetiku s prírodnými zložkami, ktorá vlasy jemne ošetruje a hydratuje.

Ako udržať vlasy rovné a bez krepovatenia

Ak chcete znížiť krepovatenie a dosiahnuť hladký a rovný vzhľad vlasov, urobte niekoľko zmien v starostlivosti aj v úprave vlasov. Kľúčovým aspektom je hydratácia.
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Ak chcete znížiť krepovatenie a dosiahnuť hladký a rovný vzhľad vlasov, môžete urobiť niekoľko zmien v starostlivosti aj v úprave vlasov. Kľúčovým aspektom je hydratácia vlasov. Každodenná starostlivosť by mala byť založená na používaní kondicionérov a masiek, ktoré obsahujú zložky ako glycerín, aloe vera alebo panthenol. Tieto produkty pomáhajú hĺbkovo hydratovať vlasy a udržiavať ich pružnosť, vďaka čomu sú menej náchylné na krepovatenie. Vyhýbajte sa kozmetickým prípravkom obsahujúcim alkohol, ktorý vlasy vysušuje a zhoršuje tento problém.

Po umytí vlasov je dôležité použiť správne prípravky na ich ochranu pred vlhkosťou prostredia.

  • Sérum alebo olej aplikovaný na vlhké vlasy vytvorí ochrannú bariéru, ktorá zabráni nadmernej absorpcii vlhkosti, ktorá spôsobuje krepovatenie.
  • Je dobré zvoliť ľahké oleje, ako sú arganový, mandľový alebo z hroznových semienok, ktoré vlasy nezaťažia a zároveň ich ochránia pred vlhkosťou.
  • Opláchnutie vlasov studenou vodou na konci šampónovania je ďalším krokom, ktorý pomôže s hladkou štruktúrou vlasov. Teplá voda otvára šupinky vlasov, čím sa stávajú náchylnejšími na poškodenie a krepovatenie. Chladná voda šupinky uzatvára, čím vyhladzuje povrch vlasov, čo vedie k ich lesklejšiemu a štruktúrovanejšiemu vzhľadu.
Sušenie vlasov chladnejším vzduchom uzatvára vlasové kutikuly, čím vyhladzuje povrch vlasov, čo vedie k ich lesklejšiemu a štruktúrovanejšiemu vzhľadu.
Foto: shutterstock/IrynaDoliaStock
  • Sušenie vlasov je tiež časom na starostlivosť o ich stav. Horúci vzduch z fénu môže viesť k vysušeniu vlasov, čo podporuje ich krepatenie. Preto je dobré sušiť vlasy chladnejším vzduchom a vybaviť fén difuzérom alebo koncentrátorom vzduchu, ktorý sa zameria na konkrétne pramene, aby sa minimalizovalo ich poškodenie.
  • Zdravé vlasy závisia aj od pravidelného zastrihávania končekov. Poškodené a rozštiepené končeky majú tendenciu krepovatieť, preto ich pravidelné zastrihávanie pomáha udržiavať vlasy v dobrej kondícii.
  • Okrem toho, ak si často upravujete vlasy žehličkou na vlasy, pomôže vám výber modelu s ionizačnou funkciou. Tieto žehličky zabraňujú statickej elektrine a pomáhajú udržať vlasy dlhšie hladké. Nezabudnite však vždy pred narovnávaním použiť kozmetiku na ochranu vlasov pred teplom.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nemusíte sa vzdať farbenia. Tieto ošetrenia ochránia vaše vlasy

Rýchly domáci trik na vypadávanie a rednutie vlasov. Budú rásť ako bláznivé


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Čokoládový koláč robím len s hruškami. Sotva stihne vychladnúť, nezostane z neho ani omrvinka

28.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Amallia Eka). Čokoládový hruškový koláč je dokonalý nápad na jesenný dezert ku káve. Je neuveriteľne nadýchaný, voňavý a plný…

Je to ideálna polievka na jeseň. Česká verzia vás zasýti na dlhú dobu. Nepotrebujete druhý chod

28.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena Hramova). Zemiaková polievka, ale v českej verzii, je zaujímavým jedlom z jedného hrnca, ktoré je plné chutných ingrediencií.…

Nevyhadzujte sveter, ktorý sa pri praní scvrkol. Táto lacná zelenina ho vráti do formy.

28.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elnur). Každý, komu sa niekedy v praní scvrkol obľúbený sveter, vie, aká frustrujúca môže byť táto situácia. Skôr než…

Použitie granulovaného hnoja na jeseň. Na čo ho použiť? Aké chyby nerobiť?

28.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alexander Knyazhinsky). Granulovaný hnoj je hodnotné hnojivo, ktoré dokáže slušne pohnojiť pôdu vo vašej záhrade. Je však dôležité si…

Ak ho položíte na parapet, pavúky sa vášmu domu vyhnú zďaleka. Toto je osvedčená metóda mojej babičky

28.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Súkromný archív). Na chodníkoch sa čoraz častejšie objavujú plody gaštanov. Vďaka nim majú deti v materskej škole plné ruky práce…

Auto Trendy

Dacia 2025: Všetky nové pripravované modely

28.10.2024 Redakcia Auto trendy - Samozrejme, príchod modelu Bigster bude pre rumunskú značku vrcholom nadchádzajúceho roka.

Zaistite bezpečnosť vo svojom vozidle: Naučte sa správne zatiahnuť mechanickú ručnú brzdu!

28.10.2024 Redakcia Auto trendy - Pri ovládaní mechanickej ručnej brzdy je veľmi dôležité dodržiavať správny postup, aby sa predišlo poškodeniu komponentov a zvýšila bezpečnosť počas jazdy.

Nech vás defekt už nikdy nerozhodí: Naučte sa jednoduchú opravu bezdušovej pneumatiky!

28.10.2024 Redakcia Auto trendy - Oprava bezdušovej pneumatiky pomocou sady na defekty je veľmi užitočnou zručnosťou, ktorú by mal osvojiť každý vodič. Dnes bežne používame bezdušové pneumatiky v automobiloch, motocykloch…

Chveje sa váš motor? Objavte kľúč k hladkému jazdeniu a nízkej spotrebe

28.10.2024 Redakcia Auto trendy - Moje auto trpí niekoľkými vážnymi problémami, ktoré si vyžadujú okamžitú pozornosť. Nedokáže správne zrýchľovať, motor sa chveje a spotreba paliva je príliš vysoká. Musím tieto…

Japonské odizolované auto z Číny „Ako sa dá vyrobiť tak lacno?“

28.10.2024 Redakcia Auto trendy - Na seminári pre výrobcov automobilových súčiastok v Japonsku sa okrem iného predvádzal rozobratý čínsky BYD. Závery? Šokujúce! Na sem

Saudskoarabské megamesto Line spotrebuje 20 % dostupnej ocele na svete

28.9.2024 Redakcia Auto trendy - Keďže gigaprojekt Line v saudskoarabskej púšti naďalej rastie, objavili sa nové informácie o jeho výstavbe. Poukazujú na ohromujúcu výzvu premeniť obrovský úsek drsnej krajiny na…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov