28.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ground Picture).
Kakao, často nazývané „nápojom bohov“, je už po stáročia oceňované nielen pre svoju jedinečnú chuť. Pripomína nám to bezstarostné detstvo, kedy by nám náladu zlepšil hrejivý pohár. Na rozdiel od zdania je to nielen potešenie pre jazýčky, ale aj skutočná vitamínová bomba pre naše telo. Posilňuje imunitu, má protizápalové vlastnosti, zahreje v chladných dňoch a pravidelná konzumácia vám môže pomôcť zostať dlhšie mladí. Overte si, prečo sa oplatí piť kakao a ako si pripraviť jeho zdravú verziu.
Kakao je perfektný nápoj na chladné jesenné a zimné obdobie. Zlepšuje náladu a spája sa s potešením. Často sa ho vzdávame pre jeho kalorický obsah. Úplne zbytočne – dobre pripravené kakao je poriadna dávka vitamínov cenných pre naše telo.
Kakao – zdroj cenných antioxidantov a minerálov
Jednou z hlavných výhod kakaa sú jeho antioxidačné vlastnosti. Kakaové bôby sú bohaté na flavonoidy, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele. Voľné radikály sú molekuly, ktoré urýchľujú proces starnutia buniek a prispievajú k rozvoju chronických ochorení, vrátane rakoviny. Pravidelná konzumácia kakaa dodáva telu solídnu dávku antioxidantov, čím podporuje boj s procesmi starnutia a posilňuje ochranu pred chorobami.
Kakao je tiež výborným zdrojom minerálov, ako je horčík, železo, zinok a draslík. Horčík podporuje správne fungovanie nervového a svalového systému a zinok hrá kľúčovú úlohu pri budovaní imunity a regenerácii tkanív. Kakao poskytuje aj veľké množstvo vlákniny, ktorá priaznivo pôsobí na trávenie a podporuje zdravie čriev.
Ako kakao ovplyvňuje imunitu a náladu?
Okrem antioxidačných účinkov má kakao silné protizápalové vlastnosti. Flavonoidy obsiahnuté v kakau pomáhajú znižovať zápaly v tele, čo priaznivo pôsobí na imunitný systém. Pravidelná konzumácia kakaa môže zvýšiť produkciu T lymfocytov, ktoré hrajú dôležitú úlohu v boji proti vírusovým a bakteriálnym infekciám. Kakao sa preto oplatí zaradiť do jedálnička najmä v jesennom a zimnom období, kedy je naša imunita najzraniteľnejšia voči oslabeniu.
Kakao navyše obsahuje teobromín a anandamid – látky, ktoré ovplyvňujú náš nervový systém, zlepšujú náladu a pôsobia proti stresu. Teobromín má podobný účinok ako kofeín, ale je miernejší, takže zlepšuje koncentráciu a dodáva energiu bez toho, aby spôsoboval podráždenie. Kakao je preto ideálnym nápojom pre ľudí, ktorí si chcú zlepšiť pohodu bez toho, aby siahali po káve.
Ako pripraviť zdravé kakao? Recept
Nie všetko kakao dostupné v obchodoch je zdravé. Hotové zmesi často obsahujú veľké množstvo cukru a umelých prísad. Aby ste naplno využili výhody kakaa, oplatí sa pripraviť si jeho zdravšiu verziu doma. Tu je jednoduchý recept na zdravé, lahodné kakao, ktoré vás v chladných dňoch zahreje a dodá cenné živiny.
Ingrediencie:
- 2 polievkové lyžice surového kakaa (bez pridaného cukru);
- 1 šálka rastlinného mlieka (napríklad mandľového, ovseného alebo kokosového);
- 1 čajová lyžička medu alebo javorového sirupu (voliteľné);
- 1/2 čajovej lyžičky škorice;
- štipka morskej soli;
- voliteľné: niekoľko kvapiek vanilkového extraktu.
Spôsob prípravy:
V malom hrnci zohrejte mlieko, ale nepriveďte ho do varu. Pridajte kakao, škoricu a štipku soli a potom dôkladne premiešajte, aby nevznikli hrudky. Varte na miernom ohni 2-3 minúty za stáleho miešania. Potom nápoj odstavte z ohňa a podľa chuti oslaďte medom alebo javorovým sirupom. Ak chcete, pridajte pár kvapiek vanilkového extraktu. Nalejte do svojho obľúbeného hrnčeka a vychutnajte si zdravý hrejivý nápoj.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.