Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Tipy,

Maľovanie kuchynských skriniek. Ako pripraviť povrch z dreva, dyhy a drevovláknitých dosiek?

28.10.2024 Redakcia vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Benoit Daoust). Zaujíma vás, ako lacno zmeniť vzhľad vašej kuchyne? Plánujete zmeniť farbu skriniek a osviežiť tak dizajn, ale stav nábytku je dobrý a...

28.10.2024 Redakcia vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Benoit Daoust).

Zaujíma vás, ako lacno zmeniť vzhľad vašej kuchyne? Plánujete zmeniť farbu skriniek a osviežiť tak dizajn, ale stav nábytku je dobrý a nechcete ho vyhodiť? Možno bude dobrým nápadom premaľovať čelá. Pozrite sa, ako natierať dyhové, drevené a MDF skrinky. Tu je jednoduchý spôsob, ako pripraviť povrch a použiť dostupné farby na renováciu skriniek. Neutratíte majetok a vaša kuchyňa bude naozaj ako nová.

Lepším riešením ako výmena je rýchla úprava kuchyne – stavte na maľovanie skriniek. Výsledok predčí očakávania.
Foto: shutterstock/Benoit Daoust

Kuchyňa je jednou z najdôležitejších miestností v dome. Je to miesto, kde pripravujete chutné a voňavé jedlá pre svojich blízkych. Váš kuchynský nábytok je však neustále vystavený pôsobeniu vody, pary alebo mastnoty a čelá vstavaných skríň časom podliehajú rôznym poškodeniam.

Ak vaše kuchynské skrinky už nevyzerajú tak krásne ako v deň ich inštalácie, nemusíte hneď plánovať ich kompletnú rekonštrukciu. Ak zvažujete riešenie s nulovým rozpočtom, rozhodnite sa pre vlastné natieranie skriniek – či už sú vyrobené z dreva, dýhy alebo MDF.

Nielenže ušetríte peniaze (nová zostava kuchynského nábytku je v dnešnej dobe obrovský výdavok), ale urobíte aj niečo pre životné prostredie – vaše existujúce skrinky vám vydržia ešte mnoho rokov bez toho, aby ich bolo potrebné vymeniť. Váš nábytok sa zmení na nepoznanie a efekt naozaj predčí vaše očakávania, pokiaľ renováciu vykonáte podľa pokynov.

Chcete, aby celá premena prebehla hladko? Potom sa na to pripravte. Zaobstarajte si všetky potrebné nástroje a pomôcky a vyberte si správnu farbu. Potrebujete nielen štetec a zásobník na farbu, ale aj plastovú fóliu na ochranu podlahy pred náhodným postriekaním, maliarsku pásku a brúsny papier. Ak môžete, celú premenu vykonajte v garáži, dielni alebo, ak to počasie dovolí, vonku. Vyhnete sa tak zdĺhavému maskovaniu príslušenstva, ktoré nemaľujete, a časovo náročnému upratovaniu kuchyne po skončení maľovania.

Kuchyňa sa zmení na nepoznanie, ak zvolíte inú farbu skriniek – takú, ktorá je výrazná alebo dokonca jemne naruší farebnú monotónnosť.

Maľovanie drevených skriniek – nie je také ťažké, ako sa môže zdať

Samotné maľovanie drevených skriniek nie je náročná úloha a určite ju zvládnete. Celý proces však môže byť časovo náročný (vo väčšine prípadov je potrebné natrieť čelá aspoň dvakrát) a bude si vyžadovať trochu precíznosti, najmä ak majú skrinky drážky, ktoré sú ťažko prístupné – v tomto prípade pomôže jemná štetka so štetinami.

Kľúčovou súčasťou úpravy kuchyne je správna príprava skriniek na maľovanie. Odskrutkujte čelá a odstráňte kovania, úchytky a iné vyčnievajúce časti. Nezabudnite tiež dôkladne vyčistiť a odmastiť povrch, ktorý sa má natierať. Čelá starostlivo utrite mäkkou handričkou – na tento účel použite vhodný čistiaci prostriedok. Môžete použiť aj acetón za predpokladu, že skrinky neboli lakované.

Ak máte v kuchyni skrinky z prírodného dreva, premena vám zaberie menej času ako v prípade skriniek z drevovláknitých dosiek alebo dyhy. Pomocou brúsneho papiera zbavte skrinky starého náteru, potom čelá utrite vlhkým papierom a nechajte ich úplne vyschnúť. Po zaschnutí ich natrite tenkou vrstvou farby podľa vlastného výberu. Čím by ste mali natrieť drevené skrinky? Na renováciu si môžete vybrať akrylovú alebo kriedovú farbu – na nanášanie farby sa odporúča použiť maliarsku pištoľ, aby vám na zaschnutom povrchu nevznikali šmuhy a stopy po štetci.

@cabinettradepainting

We only use industrial paint when we refinish your kitchen cabinets so that you get the best durable and washable results✅ #cabinetrefinishing #kitchencabinetmakeover #kitchentools #kitchenhardware #cabinetpainting #sustainability #kitchenrenovation #painter

♬ original sound – Neftalizelaya
Maľovanie pištoľou zabraňuje vzniku nevzhľadných šmúh.

Ako sa lakujú dyhové skrinky? Zistite, ako pripraviť čelá a akú farbu vybrať

Natieranie dýhových kuchynských čiel môže byť trochu pracnejšie. Zaujíma vás, či táto premena vydrží? Je dôležité správne pripraviť podklad a vybrať farbu, ktorá je vhodná na dyhovaný alebo laminovaný nábytok.

Pri obnove dyhovaného nábytku začnite odstránením predchádzajúcej vrstvy laku, ktorou bol pokrytý. Na tento účel povrch prebrúste brúsnym papierom. Ak sú na čelách viditeľné chyby, vyplňte ich stolárskym tmelom. Pri natieraní dyhovaného nábytku si vyberte renovačnú farbu (vyznačuje sa vyššou priľnavosťou), ktorá dobre priľne k tomuto typu podkladu.

Ako natierať dyhované skrine? Rovnako ako pri natieraní drevených skriniek je prvým krokom odskrutkovanie predných plôch a očistenie a odmastenie povrchu. Najjednoduchšie bude, ak farbu rovnomerne rozotriete po laminátovom nábytku malým valčekom. Keď farba dobre zaschne, ochráňte natreté kuchynské skrinky lakom.

Maľovanie skríň z drevovláknitých dosiek – ako pripraviť MDF a čím maľovať?

Nábytok z dreva a dyhy nie je jedinou možnosťou na výrobu kuchyne. Obľúbenou možnosťou v mnohých domácnostiach sú stále drevovláknité vstavané skrine, preto je čas na niekoľko tipov na maľovanie drevovláknitých skriniek. Ak je potrebné váš nábytok z MDF, čiže skrinky z drevovláknitých dosiek, renovovať, vyberte si odolnú farbu, ktorá odolá oderu a mechanickému poškodeniu. Môžete si vybrať napríklad akrylovú farbu.

Maľovanie skríň z drevovláknitých dosiek – kde začať? Nábytok rozoberte (alebo aspoň odstráňte čelá) – uľahčíte si tak prácu, pretože budete mať prístup ku všetkým zákutiam. Skôr ako začnete maľovať, MDF dosku dôkladne očistite a odmastite a prebrúste ju brúsnym papierom. Potom naneste farbu pomocou valčeka alebo štetca a nechajte ju zaschnúť. Ak farba dokonale nepokryla celý povrch, natrite nábytok ďalšou vrstvou.

Maľovanie skriniek je lacný spôsob, ako zmeniť dizajn a osviežiť starý interiér.
Foto: shutterstock/ungvar

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vyzerajú vaše obkladačky v kúpeľni hrozne? Nemusíte ich odstraňovať. Pomôže vám jednoduché riešenie

Ako vyčistiť komín? Pozbierajte tieto šupky a spáľte ich. Nemusíte chodiť na strechu


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Odteraz budú vaše raňajky zdravšie. Pomôžu vám jednoduché triky

28.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Geber86). Namiesto výživného, energiu dodávajúceho jedla si radšej vyberiete toast so syrom, vyprážané párky alebo sladené cereálie? To je…

Takto prezimujte fuksie. Na jar sa vám odvďačia morom kvetov

28.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Claudine Silaho Weber). Pestujete fuksie? Tak viete, koľko úsilia si vyžaduje starostlivosť o rastlinu, a keď sa vám odvďačí…

Ako prať topánky v práčke? Čo je dovolené a čomu sa treba rozhodne vyhnúť

27.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Ako prať topánky v práčke a dá sa to vôbec? To sú pochybnosti, ktoré sa vynárajú v…

Zistite, kde môžete likvidovať lieky a prázdne obaly od liekov. Je to veľmi dôležité

27.10.2024 Redakcia vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Shyripa Alexandr). Získajte informácie o správnej likvidácii odpadu a o tom, kde sa majú lieky likvidovať. Máte doma sirupy, kvapky,…

Hrnce sa ničia a účty rastú. Častá chyba pri varení zemiakov

27.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Varenie zemiakov je jednou z najprozaickejších kuchynských činností, no jeden jej aspekt môže stále vyvolávať isté pochybnosti.…

Auto Trendy

Dacia Bigster v porovnaní so súpermi z Číny. Má rumunské SUV proti nim šancu?

28.10.2024 Redakcia Auto trendy - Niet pochýb o tom, že nová Dacia Bigster sa určite stane hitom, aj keď stále nepoznáme jej oficiálnu cenu. Aké sú prednosti tohto rumunského vozidla…

Bezpečná jazda začína tu: Odhaľte dôležité funkcie symbolov na ľavej páčke vedľa volantu!

28.10.2024 Redakcia Auto trendy - Symboly na ľavej páčke vedľa volantu označujú rôzne funkcie, ktoré vodič využíva pri ovládaní svetiel.

Čím umývať a čím neumývať autá

28.10.2024 Redakcia Auto trendy - Umývanie auta, bez ohľadu na ročné obdobie, nie je niečo, čo by sme robili s nadšením. Ak ho vykonávame nedbalo, bez správnych čistiacich prostriedkov a…

Elektronická ručná brzda: Tichý hrdina, ktorý vás dokáže spomaliť v krízových okamihoch!

27.10.2024 Redakcia Auto trendy - Keď sa nachádzame v situácii, kde ideme vozidlom vyššou rýchlosťou a náhle zistíme, že došlo k poruche bŕzd, často nás môže premôcť panika. Táto panika…

Prevratný nápad pre rodičov: Ako dieťa v autosedačke môže byť váš nákupný spoločník!

27.10.2024 Redakcia Auto trendy - Detská autosedačka, často známa aj ako "vajíčko", je neuveriteľne praktickým pomocníkom pre rodičov malých detí, ktorí sú neustále v pohybe. Je navrhnutá špeciálne tak, aby…

Číňania opäť prekvapili. Vyrobili auto, ktoré nikto iný nemá.

27.10.2024 Redakcia Auto trendy - Zeekr je značka, ktorú vlastní konglomerát Geely. Práve predstavila elektrickú dodávku Mix. Názov nie je náhodný, pretože interiér zaujme svojím všestranným charakterom.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov