Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Kvety, Tipy,

Tieto kvety sú krajšie a často lacnejšie ako chryzantémy a len málo ľudí ich kupuje na Sviatok všetkých svätých

28.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/katarinag). Pri výbere výzdoby hrobov na Sviatok všetkých svätých sa oplatí vedieť, aké kvety namiesto chryzantém sa hodia na náhrobné kamene. Hoci chryzantémy majú...

28.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/katarinag).

Pri výbere výzdoby hrobov na Sviatok všetkých svätých sa oplatí vedieť, aké kvety namiesto chryzantém sa hodia na náhrobné kamene. Hoci chryzantémy majú dlhú životnosť a ich krásu nemožno poprieť, niekedy sa môžete pokúsiť vybočiť zo zabehnutých koľají a rozhodnúť sa pre originalitu.

Chryzantémy sú nepísaným symbolom Sviatku všetkých svätých, ale ktoré kvety vybrať namiesto nich?
Foto: shutterstock/katarinag

Chryzantémy sú bezpochyby klasické rastliny, ktoré sú na našich cintorínoch všadeprítomné. Pozrieme sa na to, aké kvety možno namiesto nich zasadiť alebo umiestniť na hrob, aby dlho lahodili oku, najmä počas osláv Sviatku všetkých svätých.

Kvety pre cintorín: astry

Pri výbere kvetov na cintorín sa mnohí z nás rozhodnú pre chryzantémy. Stali sa nepísaným symbolom Sviatku všetkých svätých a našej spomienky na zosnulých. Ale určite nemáme inú možnosť? Ale samozrejme, chryzantémy môžeme úspešne nahradiť inými rastlinami.

  • Kvety na cintorín by mali byť dekoratívne a odolné voči poveternostným vplyvom, preto je najlepšie hľadať inšpiráciu medzi takýmito rastlinami.

Zoznam rastlín, ktoré vyzerajú krásne a zároveň vynikajú svojou odolnosťou, je pomerne rozsiahly, pričom na vrchole zoznamu sú astry.

Sú vynikajúcou alternatívou chryzantém. Dobre sa hodia ako cintorínske kvety na Sviatok všetkých svätých.

  • Veľmi dobre znášajú nízke teploty, majú širokú škálu farieb (od bielej po fialovú), krásne vyzerajú na náhrobkoch a sú symbolom spomienky a lásky.
  • Na cintorín sú ideálne najmä jesenné astry.

Kvitnú od septembra až do prvých mrazov. Môžete ich umiestniť na hrob v kvetináčoch alebo vo váze ako rezané kvety.

Kvetiny v kvetináčoch na cintorín: vres

Pri výbere kvetov v kvetináčoch na cintorín mnohí z nás siahajú po chryzantémach nielen kvôli obrovskému výberu odrôd a farieb, ale aj kvôli odolnosti rastliny voči nízkym teplotám – chryzantémy dokážu prežiť pri teplotách do -5 stupňov Celzia. Môžeme ich však úspešne nahradiť inými rastlinami.

  • Na hroboch krásne vyzerajú najmä vresy, ktoré sú odolné voči nízkym teplotám a nevyžadujú prílišnú starostlivosť.

Množstvo odrôd vresu dostupných na trhu môže mnohých z nás prekvapiť. Tento ker vyzerá krásne samostatne, ale dobre sa uplatní aj v kompozíciách.

  • Jednoducho skombinujte niekoľko kusov rôznych farebných odrôd vresu a vytvorte krásnu, farebnú výzdobu náhrobku.
Nezabudnite, že vres musíte dobre zalievať, pretože potrebuje stálu vlhkosť substrátu.
Foto: shutterstock/ifiStudio

Preto sa odporúča posypať takúto kompozíciu kôrou, ktorá zabráni nadmernému odparovaniu vody z kvetináča a zároveň poskytne ďalšiu dekoratívnu hodnotu.

Rezané kvety pre cintorín

Rezané kvety na cintorín si vyberajú najmä tí, ktorí často navštevujú hrob blízkej osoby. Vtedy môžu zabezpečiť pravidelnú výmenu vody vo váze. Ak sa rozhodnete pre rezané kvety, vyberajte si z dlhotrvajúcich druhov.

  • Medzi ne patrí už spomínaná astra, ktorá vydrží vo váze približne dva týždne.
  • Mnoho ľudí si vyberá gladioly do náhrobnej vázy.

A niet divu, tieto kvety môžu dosahovať dĺžku až jeden meter, majú krásne farby a vo váze vydržia minimálne dva týždne.

  • Ľalie sa často kladú aj na hroby, kde nielenže vyzerajú skvele v kyticiach, ale symbolizujú aj večný život.

Ak si vyberiete exempláre, ktorých kvety práve otvárajú púčiky, vydržia na hrobe až 10 dní.

Georgíny vydržia o niečo kratšie, ale určite sú veľmi dekoratívne.
Foto: shutterstock/Tupungato
  • Pomerne obľúbené a trvanlivé sú gerbery, ktoré sú k dispozícii v mnohých farebných variantoch.

Možno ich ďalej vystužiť floristickým drôtom.

  • Jednými z najodolnejších kvetov voči počasiu sú karafiáty, ktoré dobre znášajú nízke teploty.

Na predĺženie ich trvanlivosti sa odporúča pred vložením kvetu do vázy odstrániť listy zo spodnej časti stonky.

  • Antúrie však vydržia vo váze v perfektnom stave až mesiac, preto ich použite do kytice rezaných kvetov, ktorú položíte na hrob.

Živé kvety na cintorín: okrasná kapusta

Určite je lepšie priniesť na cintorín živé kvety namiesto umelých kytíc alebo ikebany. Živé kvety nielen lepšie vyzerajú, ale sú aj prejavom našej starostlivosti o životné prostredie. Stojí za to venovať pozornosť ich trvanlivosti a odolnosti voči nízkym teplotám, ako aj ich dekoratívnym vlastnostiam.

  • Čoraz obľúbenejšou rastlinou na výber na hrob je okrasná kapusta.

Jej výhodou je, že je veľmi odolná voči chladu: dokáže prežiť teploty až do -5 stupňov Celzia a vydrží aj dočasné poklesy teploty pod túto hranicu. Okrem toho v tomto období získavajú jej listy mimoriadne intenzívne farby.

  • Pri miernej zime môže dokonca prežiť až do jari.

Hoci vyzerá skvele v kyticiach a pútačoch, najlepšie je umiestniť ju na hrob v kvetináči. Úspešne nahradí obľúbené chryzantémy a bude rovnako dekoratívna a nenáročná na údržbu.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tieto kvety sú odolné voči mrazu. Oko potešia aj dlho po Sviatku všetkých svätých

Táto exotická kvetina je ideálnou alternatívou k obľúbeným chryzantémam. Dokáže prežiť silné mrazy


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Pridajte si trochu do kávy namiesto mlieka. Francúzky to robia už dlho a tešia sa svojimi postavami

28.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/TanyaLovus). Pre mnohých ľudí nie je nič lepšie, ako začať deň kávou, ktorá vám dodá energiu na dobrý štart,…

Odteraz budú vaše raňajky zdravšie. Pomôžu vám jednoduché triky

28.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Geber86). Namiesto výživného, energiu dodávajúceho jedla si radšej vyberiete toast so syrom, vyprážané párky alebo sladené cereálie? To je…

Takto prezimujte fuksie. Na jar sa vám odvďačia morom kvetov

28.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Claudine Silaho Weber). Pestujete fuksie? Tak viete, koľko úsilia si vyžaduje starostlivosť o rastlinu, a keď sa vám odvďačí…

Ako prať topánky v práčke? Čo je dovolené a čomu sa treba rozhodne vyhnúť

27.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Ako prať topánky v práčke a dá sa to vôbec? To sú pochybnosti, ktoré sa vynárajú v…

Zistite, kde môžete likvidovať lieky a prázdne obaly od liekov. Je to veľmi dôležité

27.10.2024 Redakcia vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Shyripa Alexandr). Získajte informácie o správnej likvidácii odpadu a o tom, kde sa majú lieky likvidovať. Máte doma sirupy, kvapky,…

Auto Trendy

Dacia Bigster v porovnaní so súpermi z Číny. Má rumunské SUV proti nim šancu?

28.10.2024 Redakcia Auto trendy - Niet pochýb o tom, že nová Dacia Bigster sa určite stane hitom, aj keď stále nepoznáme jej oficiálnu cenu. Aké sú prednosti tohto rumunského vozidla…

Bezpečná jazda začína tu: Odhaľte dôležité funkcie symbolov na ľavej páčke vedľa volantu!

28.10.2024 Redakcia Auto trendy - Symboly na ľavej páčke vedľa volantu označujú rôzne funkcie, ktoré vodič využíva pri ovládaní svetiel.

Čím umývať a čím neumývať autá

28.10.2024 Redakcia Auto trendy - Umývanie auta, bez ohľadu na ročné obdobie, nie je niečo, čo by sme robili s nadšením. Ak ho vykonávame nedbalo, bez správnych čistiacich prostriedkov a…

Elektronická ručná brzda: Tichý hrdina, ktorý vás dokáže spomaliť v krízových okamihoch!

27.10.2024 Redakcia Auto trendy - Keď sa nachádzame v situácii, kde ideme vozidlom vyššou rýchlosťou a náhle zistíme, že došlo k poruche bŕzd, často nás môže premôcť panika. Táto panika…

Prevratný nápad pre rodičov: Ako dieťa v autosedačke môže byť váš nákupný spoločník!

27.10.2024 Redakcia Auto trendy - Detská autosedačka, často známa aj ako "vajíčko", je neuveriteľne praktickým pomocníkom pre rodičov malých detí, ktorí sú neustále v pohybe. Je navrhnutá špeciálne tak, aby…

Číňania opäť prekvapili. Vyrobili auto, ktoré nikto iný nemá.

27.10.2024 Redakcia Auto trendy - Zeekr je značka, ktorú vlastní konglomerát Geely. Práve predstavila elektrickú dodávku Mix. Názov nie je náhodný, pretože interiér zaujme svojím všestranným charakterom.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov