28.10.2024 Redakcia vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/inewsfoto).
Čo môže byť ťažké na varení zemiakov? Teoreticky je to jedna z najjednoduchších kuchynských prác, ale v praxi sa stávajú vážne chyby. Jedna z nich spôsobí, že zemiaky stratia svoje cenné vlastnosti. Ako variť zemiaky, aby boli chutné a zdravé?
Je ťažké predstaviť si slovenskú kuchyňu bez zemiakov. Sú nielen najčastejšou prílohou, ale aj základom mnohých jedál, od zapekaných jedál a hranolčekov až po zemiaky plnené syrom, placky a zemiakové knedle. Základom a jednoznačným kráľom v kuchyni sú však varené, podávané s kôprom a maslom. Teoreticky nie je na ich príprave nič zložité. V praxi to však nie je vždy rovnaké a výsledok môže byť nielen sklamaním, ale aj nezdravý.
Ako variť zemiaky, aby boli chutné a zdravé? Nešúpte ich
Zemiaky chutia výborne buď varené, roztlačené, vyprážané alebo pečené v rúre. Zvyčajne ich len ošúpeme, hodíme do vody a uvaríme. A práve tu vzniká problém a najčastejšia kuchárska chyba. Čo to je? Ide o lúpanie.
Zemiaky, hoci majú vysoký obsah škrobu, sú nízkokalorické, ak ich jete bez mastných prísad, ako je maslo a omáčky. Obsahuje tiež veľa vitamínu C, vitamínov skupiny B, draslíka, horčíka a vápnika. Okrem toho ich zaradenie do jedálnička do určitej miery pokryje potrebu molybdénu, jódu, selénu, železa a fosforu. Zemiaky obsahujú aj pomerne veľké množstvo vlákniny, približne 2-2,5 % hmotnosti. V 200 g varených zemiakov je teda približne 4 g vlákniny, čo predstavuje približne 13-15 % denného príjmu. Väčšina tejto zložky sa nachádza v zemiakoch konzumovaných so šupkou.
Najviac cenných živín sa nachádza pod šupkou, preto by sa mali variť bez šupky alebo veľmi tenko ošúpané. Takto sa zachová aj ich chuť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Budete huby sušiť? Tieto druhy radšej vynechajte
Ako dlho sa môže zelenina a huby zmrazovať? Po tomto čase sa stanú nejedlými
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.