28.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Ako skladujete zeleninu v zime? Základom je zabezpečiť správnu teplotu a vlhkosť. Jednoduché triky, ktoré používali už naše prababičky, pomôžu zachovať čerstvosť. Zistite sami, ktoré z nich skutočne fungujú.
Leto je definitívne za nami, ale ešte pred príchodom nezvyčajne chladných dní sa oplatí užiť si jeseň. Je to ideálny čas na to, aby ste sa začali zásobovať na zimu. V poslednom čase sa do popredia opäť dostávajú tradičné a prírodné spôsoby predĺženia čerstvosti zeleniny.
- Základom je skladovať ju v správnych podmienkach – teplota by nemala presiahnuť šesť stupňov.
Dôležitá je aj správna vlhkosť a dobré vetranie. Cesnakové šupky a orechové listy sú osvedčené babičkine spôsoby, vďaka ktorým zelenina vydrží oveľa dlhšie. Čo na to hovorí veda? Účinnosť metód je predsa základom.
Skladovanie potravín v zime. Osvedčené spôsoby našich starých mám
- Šupky cesnaku obsahujú látku, ktorá má protiplesňový účinok, takže okrem iného chráni pred plesňami.
Môžeme ich umiestniť do nádob s koreňovou zeleninou. Podobné využitie majú aj listy chrenu, ktoré zvyčajne používame na siláž. Glykozidy, ktoré obsahujú, brzdia rast patogénov, ktoré spôsobujú hnilobu.
- Cibuľa je tiež prírodným konzervačným prostriedkom, ktorý zabraňuje vzniku plesní.
- Listy vlašských orechov, ktoré používali naše prababičky, sú tiež prostriedkom proti plesniam a hlodavcom.
Všimli ste si, že pred orechom nič nerastie? Je to spôsobené juglónom, ktorý má toxický účinok na väčšinu rastlín. Preto sa takéto listy oplatí umiestniť do debničiek na zeleninu. Predpokladá sa, že listy orechov odradia aj hlodavce. Ukázalo sa však, že koncentrácia kyseliny sorbovej v nich je príliš nízka na to, aby mali túto silu.
- Namiesto toho sú ideálne na predĺženie čerstvosti zeleniny, pretože majú konzervačné a antimikrobiálne vlastnosti.
Ako udržať zeleninu čerstvú a odradiť hlodavce? Tieto vetvičky vám môžu pomôcť
Pri skladovaní zeleniny v pivnici je dobré chrániť ju pred škodcami.
- Okrem vyššie uvedených metód sú na to ideálne aj vetvičky paliny, ktoré majú veľmi intenzívnu arómu.
Na druhej strane, ak je v miestnosti veľa vlhkosti, je dobré zeleninu správne konzervovať. Jednou z metód, ktorú používali naše prababičky, je natrieť ich tenkou vrstvou dreveného popola. Táto úprava tiež spomalí rast baktérií a húb.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako skladovať cesnak. Najlepšie spôsoby
Zaváraniny nemôžu zostať v suteréne navždy. Takto môžete skontrolovať, či nie sú pokazené
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.