29.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ivanna Pavliuk).
Syr Mascarpone je v našich kuchyniach už pekných pár rokov. Vďaka jeho krémovej štruktúre a jedinečnej chuti ho s obľubou používame do rôznych jedál, na večeru aj na sladko.
Syr Mascarpone je talianska špecialita, ktorá sa tu udomácnila. Je ľahko dostupný vo väčšine obchodov a jedlá z neho pripravené určite uspokoja aj tie najnáročnejšie chuťové poháriky.
Mascarpone – syr, ktorý si Slováci zamilovali
Ako chutí mascarpone a odkiaľ pochádza? Syr Mascarpone pochádza z Talianska, konkrétne z Lombardie. Lombardia je známa svojou stáročnou mliekarenskou tradíciou, a preto táto špecialita nemá konkurenciu. Syr Mascarpone sa vyrába zo smotany z kravského mlieka.
Tajomstvo jeho jedinečnej chuti a krémovej štruktúry spočíva v tradičnej príprave. Výroba syra mascarpone zahŕňa niekoľko fáz. Môžete si ho ľahko pripraviť aj doma.
- Na výslednej chuti výrobku sa podieľa mnoho faktorov, medzi ktorými zohráva veľmi dôležitú úlohu kvalita smotany použitej na výrobu syra mascarpone. Smotana by mala mať vysoký obsah tuku.
- Treba poznamenať, že tradičný syr mascarpone neobsahuje žiadne prísady a že jeho jemná chuť a krémová štruktúra sú výsledkom použitia vysokokvalitných surovín a precíznosti jednotlivých fáz výroby tejto talianskej špeciality.
Syr Mascarpone – cena, nutričné hodnoty, chuť
Koľko stojí syr mascarpone? Cena výrobku sa môže v jednotlivých obchodoch výrazne líšiť, čo je spôsobené vplyvom rôznych faktorov. Taliansky syr mascarpone sa považuje za najlepší a pravdepodobne bude aj najdrahší, ale výroba syra mascarpone sa neobmedzuje len na Taliansko. Kvalitný syr mascarpone sa vyrába aj v iných krajinách Európy, ako aj mimo nej. Ceny sa preto môžu pohybovať od niekoľkých eúr za 250 g balenie.
Syr mascarpone sa vyznačuje vysokým obsahom nenasýtených tukov:
- vitamínu A, D
- vitamínov skupiny B
- minerálnych látok (najmä vápnika)
- bielkovín
Syr Mascarpone sa vyznačuje veľmi jemnou a delikátnou chuťou a jeho krémová konzistencia z neho robí produkt, ktorý sa hojne používa v kuchyni.
- Treba však pripomenúť, že syr mascarpone je veľmi kalorický výrobok, a preto by sa mal konzumovať s mierou.
Nižšie uvádzame recepty na použitie syra mascarpone v kuchyni na večeru aj na sladké jedlá.
Čo môžete robiť so syrom mascarpone?
Čo môžete pripraviť zo syra mascarpone? Syr mascarpone sa veľmi často používa na prípravu domácich dezertov, ale je dobré vedieť, že sa dá použiť aj v jedlách na večeru. Jedným z príkladov sú cestoviny so syrom mascarpone a zeleninou.
Na ich prípravu cestovín pre 4 osoby budete potrebovať tieto ingrediencie:
- 700 g cherry paradajok
- 3 cibuľky šalotky (alebo akákoľvek cibuľa)
- 4 strúčiky cesnaku
- tymián podľa chuti
- 400 g cestovín podľa vlastného výberu
- 1 lyžica syra mascarpone
- hrsť nasekaných pistácií
- čerstvá bazalka podľa chuti
- soľ a korenie
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
Spôsob prípravy:
- Rozpáľte rúru na 170 stupňov s ohrevom nahor a nadol.
- Na plech si pripravte paradajky, šalotku a cesnak so šupkou.
- Posypte zeleninu tymiánom, soľou a korením a pokvapkajte to všetko olivovým olejom.
- Pečte pri 170 stupňoch 25-30 minút.
- Medzi tým uvarte cestoviny podľa pokynov výrobcu.
- Po upečení zeleniny odstráňte vrchnú vrstu šupky z cibule a taktiež odstráňte šupky z cesnaku.
- K upečeným paradajkám, cesnaku a cibuli pridajte cestoviny a premiešajte.
- Pridajte lyžicu mascarpone, bazalku a nasekané pistácie.
Čo všetko sa dá vyrobiť zo syra mascarpone?
Čo môžete pripraviť zo syra mascarpone? Vráťme sa k domácim dezertom, ktoré možno pripraviť z tejto jedinečnej špeciality. Zo syra mascarpone sa dajú pripraviť napríklad lahodné dezerty v pohároch, ktoré nielen dobre chutia, ale aj krásne vyzerajú.
Na prípravu dvoch dezertov v pohároch budete potrebovať tieto ingrediencie:
- 125 g syra mascarpone
- 100 ml 30 % smotany
- 2 lyžice práškového cukru
- niekoľko sušienok
- hrsť jahôd alebo iného obľúbeného ovocia
- hrsť mandľových lupienkov
- niekoľko lístkov mäty na ozdobu
Postup prípravy:
- Smotanu vyšľahajte spolu so syrom mascarpone a práškovým cukrom.
- Na dno pohárov položte vrstvu jemne rozdrvených sušienok.
- Navrch dajte časť zmesi mascarpone a potom čerstvé ovocie.
- Pokračujte vo vrstvení, kým nespotrebujete všetko ovocie a krém.
- Na suchej panvici krátko opražte mandľové lupienky a položte ich na vrch dezertu. Na ozdobu môžete použiť aj niekoľko lístkov čerstvej mäty.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto tiramisu s malinami si zamilujú všetci vaši hostia. Rýchle a bez pečenia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.