29.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Liudmyla Chuhunova).
Varíte polievku a varíte a varíte a zemiaky sú stále tvrdé? Je nepravdepodobné, že by to bola chyba zlej zeleniny. Príčinou môže byť pomerne častá chyba, ktorú robíme buď vtedy, keď si pozorne neprečítame recept, alebo keď sa variť ešte len učíme. Ide o správny moment pridania zemiakov do polievky, najmä kyslej.
Slováci milujú polievky, v našej kuchyni ich máme naozaj veľa. Medzi nimi je veľa kyslých polievok, napríklad kapustnica, zemiaková polievka na kyslo a hubová polievka. Sú veľmi hrejivé a sýte, pretože sa do nich pridáva množstvo ingrediencií. Patria do nich aj zemiaky, ktoré sa niekedy tvrdohlavo odmietajú uvariť. Hoci čas neúprosne plynie, zelenina zostáva stále tvrdá. Prečo sa to stáva? Vysvetlíme vám to nižšie.
Zemiaky v polievke sú tvrdé. Prečo sa zemiaky nechcú uvariť?
- Aj keď príprava polievky nie je zložitá, musíte mať na pamäti niekoľko pravidiel, aby bola určite úspešná. Jedným z nich je správne poradie, v akom pridávate ingrediencie do hrnca. Ide o častú chybu, ktorá môže spôsobiť, že pokrm nebude chutiť tak, ako chcete. Dôležité je to napríklad pri vývare a správnom momente solenia. Ten by sa mal vykonať vždy 10 minút pred koncom varenia. Nasledujúci text vám ukáže prečo.
- Dôležité však nie je len ochutenie polievky. Dôležité je aj to, kedy pridáte zeleninu, najmä zemiaky. To je dôležité najmä pri kyslých polievkach. Zemiaky sa nebudú chcieť uvariť a budú tvrdé, ak ich pridáte súčasne s kyslými prísadami. Na vine je kyslé pH, s ktorým prišli do kontaktu príliš skoro a kvôli ktorému potrebujú oveľa viac času na zmäknutie.
Aby sa tomu zabránilo, zemiaky by sa mali pridať pred kyslými produktmi, polievka by sa mala variť, kým nezmäknú, a až potom by sa mali pridať okysľujúce zložky. Prípadne môžete variť polievku zvlášť a zemiaky zvlášť a pridať ich do hotovej polievky až tesne pred podávaním.
Ako dlho môžu varené zemiaky vydržať v chladničke? Po uplynutí tejto doby si dajte pozor
Zemiaky majú v závislosti od stupňa spracovania rôznu trvanlivosť. Správne uložené v chladničke, vo vzduchotesných nádobách, môžu bezpečne počkať na konzumáciu až niekoľko dní. To, ako dlho zostanú čerstvé, však závisí od formy, v ktorej sa uchovávajú.
Uvarené zemiaky môžu bezpečne vydržať v chladničke až štyri dni. Dôležité je skladovať ich v nádobe, ktorá zabráni ich vysušeniu a absorbovaniu pachov zvonku. Ak chcete predĺžiť ich trvanlivosť, uložte ich do chladničky čo najskôr po uvarení.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je to ideálna polievka na jeseň. Česká verzia vás zasýti na dlhú dobu. Nepotrebujete druhý chod
Na jeseň varím polievku zo 4 ingrediencií a moja rodina kričí od radosti. Kráľom je pór a mleté mäso
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.