29.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AS Foodstudio).
Všetci máme radi zemiaky a dá sa povedať, že bez nich by bol svet určite smutnejší. Stále pripravujeme koláče, najrôznejšie rezne a hranolky, ale existuje recept, o ktorom počul len málokto. Zemiaky v tejto verzii sú zjavením a budete potrebovať rúru a malé formičky na pečenie.
Zemiaky nás sprevádzajú takmer každý deň pri obede alebo večeri. Keď ideme do mesta, často si objednávame aj jedlá so zemiakmi, a niet divu. Je to taká všestranná zelenina, že z nej môžete dokonca pripraviť šišky. Dajú sa z nej pripraviť aj muffiny, a práve tento recept si dnes predstavíme. Zemiakové muffiny sú perfektným nápadom na samostatnú večeru alebo ako prekvapivé občerstvenie pri stretnutiach s väčšou skupinou. Sú chutné, aromatické a plné chuti, po prvom súste budete stratení.
Kulinárska petarda – slané zemiakové muffiny
Ingrediencie:
- 600 g zemiakov, najlepšie múčnatých,
- 500 g mletého mäsa,
- 1 stredne veľká cibuľa,
- 2 strúčiky cesnaku,
- cca 150 g strúhanej mozzarelly alebo iného syra,
- lyžička prášku do pečiva,
- 1 vrchovatá polievková lyžica kyslej smotany,
- 2 polievkové lyžice pšeničnej múky,
- 2 malé vajcia,
- soľ, čierne korenie, sladká a pálivá paprika, trochu oregana, trochu muškátového orieška,
- nasekaný kôpor,
- maslo alebo olej na vyprážanie.
Zemiakové muffiny s mletým mäsom – spôsob prípravy:
- Pripravte si panvicu a rozohrejte v nej tuk. Pridáme nakrájanú cibuľu a orestujeme ju. Pridáme mleté mäso, a keď je osmažené, pridáme pretlačený cesnak a korenie.
- Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Potom zemiaky dôkladne scedíme, pridáme smotanu, múku a vajcia. Pridáme soľ a muškátový oriešok a premiešame.
- Do zemiakovej zmesi pridáme osmažené mleté mäso, nastrúhaný syr a prášok do pečiva a premiešame. Potom si pripravíme formy a zľahka ich vymastíme maslom.
- Do formičiek vložte porcie zemiakového cesta a vložte ich do rúry vyhriatej na 200 stupňov s funkciou horného-spodného ohrevu. Pečte približne pol hodiny. Po upečení posypeme nasekaným kôprom.
Zemiakové muffiny môžete podávať s čerstvým šalátom ako samostatné jedlo na večeru alebo napríklad s cesnakovou omáčkou ako občerstvenie na večierku. Namiesto mletého mäsa môžete použiť aj nakrájané kuracie alebo morčacie mäso. Skvelým doplnkom by boli aj šampiňóny alebo paprika. Možností je veľa a oplatí sa ich vyskúšať.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zabudnite na panvicu. Zemiakové placky pečené v rúre sú dvakrát chrumkavejšie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.