30.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lunov Mykola).
Máte už dosť suchého mäsa, na ktoré sa všetci v dome sťažujú? Alebo hľadáte recepty na blížiace sa sviatky? Táto bravčová panenka má v sebe všetko najchutnejšie a navyše je plnená plnkou. Keď som ju ochutnala, bola som prekvapená, ale teraz ju doma pripravujem.
Prvýkrát som ho jedla na slávnostnej večeri u mojej babičky a nemohla som uveriť, ako niečo také jednoduché môže mať takú jedinečnú chuť. Mäso bolo jemné a šťavnaté, ale skutočnou hviezdou bol stred. Plnka mala v sebe niečo úžasné, niečo, vďaka čomu bolo každé sústo plné chuti a príjemne sa rozplývalo v ústach. Keď som prišla domov, vedela som, že tento recept musím vyskúšať.
Ide o bravčovú sviečkovicu plnenú sušenými marhuľami, ktoré boli vopred namočené v bielom víne, čím získali jemnú arómu. Táto malá prísada dodáva mäsu hĺbku a mierne sladký ovocný stred sa dokonale spája s jemnosťou sviečkovice. Celé to vyzerá ako jedlo z elegantnej reštaurácie, ale môžete si ho ľahko pripraviť aj sami, dokonca aj na špeciálne príležitosti. Keď ho raz pripravíte, pochopíte, prečo si táto sviečková tak rýchlo získala srdcia!
Recept na sviečkovicu so sušenými marhuľami
Ingrediencie:
- 500 g bravčovej panenky,
- 15 g sušených marhúľ,
- 2 PL oleja,
- čajová lyžička masla,
- 100 ml suchého bieleho vína
- čajová lyžička soli,
- pol čajovej lyžičky čierneho korenia.
Spôsob prípravy:
- Polovicu marhúľ vložte do misky, zalejte vínom a namočte na približne 30 minút.
- Sviečkovicu (panenku) opláchnite a osušte. Pomocou noža vyrežte v strede čo najdlhší otvor a naplňte mäso namočenými marhuľami.
- Mäso dôkladne osolíme a okoreníme. Na panvici rozohrejte olej a keď je dostatočne horúci, položte naň mäso. Mäso opečieme zo všetkých strán, kým nie je mierne opečené.
- Keď je mäso opečené, zalejte ho vínom, v ktorom boli namočené marhule, a prikryté varte 10 – 15 minút.
- Medzitým v malom hrnci rozpustite maslo a opražte na ňom zvyšné marhule.
- Keď sa sviečkovica dusí, nalejte marinádu do orestovaných marhúľ a mäso odložte bokom.
- Roládu nakrájajte na plátky a prelejte vínnou omáčkou a kúskami marhúľ . Mäso podávajte samostatne alebo s obľúbenou prílohou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Robím ich namiesto bravčových rezňov a po 5 minútach po nich nie je ani stopy. Šťavnaté a sýte
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.