30.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Zafer Develi).
Plnené kapustové závitky sú bezpochyby jedným zo slovenských národných jedál. Preto môže byť pre mnohých ľudí ťažká už samotná myšlienka, že by mohli pripraviť inú verziu tohto pokrmu. V kuchyni sa však oplatí experimentovať a objavovať nové chute, aj keď ide o jedlá, ktoré poznáme už roky. Pozrite si tento recept na chutné a aromatické kapustové závitky na turecký spôsob.
Prísady na plnené kapustové závitky na turecký spôsob
Základ pre plnené kapustové závitky, či už ide o slovenskú alebo tureckú verziu, je rovnaký, a to kapusta, mleté mäso a potom ryža. Rozdiely však možno nájsť vo vnútri a tiež vo veľkosti. Tie z Bosporu sú totiž menšie ako klasické.
Na prípravu kapustových závitkov na turecký spôsob budete potrebovať:
- 1 cibuľu
- 1 čajovú lyžičku čerstvej mäty
- 100 ml oleja
- 2 čajové lyžičky mletej červenej papriky
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice omáčky Sambal Oelek
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- 2 malé hlávky bielej kapusty
- 2 šálky ryže
- 2 stredne veľké paradajky
- 300 g mletého hovädzieho mäsa
- 5 vetvičiek čerstvej mäty
- 500 ml zeleninového vývaru
- soľ a korenie
- Korenie, ktoré v tomto recepte „odvedie svoju prácu“, je samozrejme omáčka Sambal Oelek vyrobená z chilli.
- Nezabudnite pridať aj čerstvú mätu, ktorá je jedným z charakteristických znakov tureckej kuchyne.
Kapustové závitky na turecký spôsob – spôsob prípravy
- Začnite varením vody vo veľkom hrnci a potom v nej uvarte hlávky kapusty tak, aby sa listy ľahko oddelili.
- Ryžu dôkladne prepláchnite a dobre ju uvarte podľa informácií na obale.
- Uvarenú a scedenú ryžu zmiešajte s mletým mäsom, ako aj s nadrobno nakrájanou cibuľou a olejom a dochuťte soľou, korením a omáčkou Sambal Oelek.
- Plnku zmiešajte a potom pridajte petržlenovú vňať, nadrobno nakrájané paradajky a nasekanú mätu.
- Kapustové závitky zabaľte, aby bola tenšie ako tradične.
- Dno hrnca vymažte maslom a navrch položte vrstvu kapustových závitkov.
- Posypte mätou, pritlačte tanierom a potom zalejte vývarom.
- Hrniec s kapustovými závitkami na turecký spôsob prikryte pokrievkou a varte na miernom ohni 60 minút.
- Po tomto čase sú pripravené na konzumáciu.
Najlepšie chutia napríklad s gozleme, pide alebo aj plackami lahmacun. Dobre sa kombinujú aj s klasickou pitou alebo zemiakmi. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kyslá kapusta, pozor na túto obľúbenú chybu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.