30.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/john vlahidis).
Hrušky sú jedným z najlepších darov jesene. V tomto ročnom období sú mimoriadne sladké a šťavnaté. Oplatí sa ich využiť v kuchyni a pripraviť z nich lahodný dezert, ktorý sa vyrovná jablčnému koláču. Vyskúšajte môj recept na rýchly koláč s hruškami a drobenkou.
Hrušky sú takou pomyselnou klasikou slovenských záhrad. Vôbec nás to neprekvapuje, pretože sú chutné, aromatické a hodia sa k sladkým aj slaným jedlám. Najčastejšie sa používajú do koláčov a dezertov a niektorí tvrdia, že sú lepšie ako koláče s jablkami a slivkami. Keď som bola dieťa, moja mama aspoň raz za mesiac piekla hruškový koláč s drobenkou.
Šťavnatý koláč s hruškami. Taký dobrý, že by ste ho mohli jesť každý víkend
Po rokoch sa so mnou podelila o recept, ktorý by som teraz rada pustila do sveta. Je veľmi jednoduchý, takže ho zvládne aj začínajúci cukrár. Zaručujem, že koláč bude lákať domácich svojou vôňou a vzhľadom a z plechu zmizne v sekunde. Dokonca ani nestihne poriadne vychladnúť! Tu sú potrebné ingrediencie:
Cesto:
- 100 g masla,
- 2 vajcia,
- 2 šálky pšeničnej múky,
- 1 šálka cukru.
Náplň:
- 5 hrušiek,
- 2 lyžice cukru,
- citrónová šťava.
Drobenka:
- 1 šálka múky,
- 100 g masla,
- pol šálky cukru.
TIP! Do cesta môžete pridať aj 100 g vychladenej bravčovej masti. Nie je to zrejmé, ale koláč je vďaka tomu ľahký a chrumkavý. Maslo môžete nahradiť margarínom.
Krehké cesto s hruškami a drobenkou. Porazí aj jablkový koláč
Príprava hruškového koláča vám zaberie hodinu. Môžete použiť okrúhlu alebo obdĺžnikovú (napr. 22×30 cm) formu na koláč. Začnite predhriatím rúry na 180 °C a vymastením formy maslom. Teraz môžete začať pripravovať cesto.
- Zmiešajte múku s cukrom, pridajte vajcia a na kocky nakrájané maslo.
- Cesto hnetieme, kým nie je hladké.
- Zabaľte ho do potravinovej fólie a vložte na hodinu do chladničky.
- Hrušky umyte a ošúpte. Odstráňte jadierka a ovocie nakrájajte na plátky.
- Zalejeme ich trochou citrónovej šťavy a posypeme cukrom.
- Teraz je čas na drobenku. Múku zmiešame s cukrom a maslom. Misku zatiaľ odložte bokom.
- Cesto vyberieme z chladničky. Vyvaľkajte ho a vyložte ním formu.
- Na vrch poukladajte hrušky a na ne drobenku.
- Pečieme 45 minút.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čokoládový koláč robím len s hruškami. Sotva stihne vychladnúť, nezostane z neho ani omrvinka
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.