30.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maliflower73).
Môže sa mrazené mäso pokaziť? Mrazené potraviny sú jednoduchým a pohodlným spôsobom, ako predĺžiť ich čerstvosť. Mali by sme však pri tom dodržiavať niekoľko pravidiel. Týka sa to aj načasovania a tie sa tu môžu líšiť. Odporúčame, ako správne zamraziť mäso.
Väčšina ľudí považuje mrazničku za kľúčovú súčasť chladničky. Aj keď ju nepoužívame pravidelne, v niektorých situáciách je nenahraditeľná.
- Musíme však mať na pamäti, že mrazenie nepredlžuje čerstvosť výrobkov na neurčito.
Na druhej strane, pri nesprávnom skladovaní sa môže zhoršiť ich chuť alebo štruktúra a v konečnom dôsledku dokonca spôsobiť zdravotné problémy.
Ako dlho sa môže mäso uchovávať v mrazničke? Rôzne výrobky majú rôznu dobu trvanlivosti
Mäso je jedným z najčastejšie zmrazovaných výrobkov, ale nie jediným. V mrazničke často končí aj ovocie a zelenina. Predpokladá sa, že ich možno zmraziť najdlhšie, až na jeden rok. Vďaka nízkemu obsahu vody na ne dlhý čas pri nízkej teplote nemá negatívny vplyv.
- Hovädzie a teľacie mäso môže zostať v mrazničke až osem mesiacov.
- Bravčové mäso by malo bez problémov vydržať až šesť mesiacov.
- Na druhej strane hydina sa môže vďaka vyššiemu obsahu vody zamraziť najkratšie, maximálne tri mesiace.
- Samostatným prípadom je mleté mäso, ktoré by sa malo spotrebovať do dvoch mesiacov kvôli vyššej kontaktnej ploche so vzduchom.
- V prípade rýb sa limit líši v závislosti od druhu a pohybuje sa medzi tromi a štyrmi mesiacmi.
Najčastejším negatívnym účinkom príliš dlhého zmrazovania je strata vlhkosti a tzv. spálenie mrazom.
- Ide o biele škvrny na povrchu mäsa spôsobené odparovaním vody zo svalových buniek. Spôsobujú, že mäso je suché a tvrdé.
- Problémom je aj oxidácia tukov, ktorej výsledkom sú zlúčeniny s nepríjemným zápachom a chuťou.
- A nezabúdajme, že mrazené mäso je stále náchylné na rast baktérií, húb alebo plesní. Platí to najmä vtedy, ak obal mäsa nie je vzduchotesný alebo ak je teplota v mrazničke príliš vysoká. Naše jedlo sa potom môže skončiť otravou jedlom.
Týmto nepríjemnostiam sa však môžeme vyhnúť, a to nielen dôsledným dodržiavaním dátumov.
Ako správne zamraziť mäso? Tieto tipy vám pomôžu správne skladovať potraviny
- Základným pravidlom je, že mäso a iné potraviny by sa mali zmrazovať vo vzduchotesných nádobách. Môžu to byť špeciálne nádoby alebo jednoducho vrecká.
- Takisto je dobré výrobky hneď rozdeliť na porcie, čím sa vyhnete rozmrazovaniu príliš veľkého množstva potravín.
- Okrem toho je užitočným trikom nalepiť na každú z nich štítok s dátumom zmrazenia. Uľahčí to sledovanie dátumov a zabráni zámene výrobkov zmrazených v rôzne dni.
- Na záver treba poznamenať, že samotné rozmrazovanie bude oveľa lepšie a bezpečnejšie v chladničke než pri izbovej teplote.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najzdravšie mäso pre „srdciarov“. Prekonáva kuracie a morčacie mäso
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.