31.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/David Pimborough).
Počujete jablkový koláč a už cítite vôňu pečených jabĺk so škoricou? Čo keby ste pridali nádych vanilky? Vyskúšajte tento recept na koláč, o ktorom vaši hostia nebudú môcť prestať hovoriť.
Najlepšie jablká na jablkový koláč s pudingom
Ktoré jablká sú ideálne na jablkový koláč? Najlepšie odrody na tento koláč budú určite:
- Sivá reneta – je to veľmi aromatická a kyslá odroda, ktorá si veľmi dobre zachováva štruktúru
- Antonovka – kyslá odroda, ktorá dodá pečivu výraznú chuť
- Boskoop – sladkokyslé jablká s mierne medovým nádychom vytvoria dokonalý duet so sladkým pudingom
- Ligol – jemnejšia chuť, po upečení si dobre zachovávajú svoju štruktúru
Ak v obchode nenájdete žiadnu z týchto odrôd, vyberte si také, ktoré sú kyslé, šťavnaté a pevné. To zaručí, že koláč bude mať výraznú, hlbokú chuť a že jablká si počas pečenia zachovajú svoju štruktúru.
Jablkový koláč s pudingom recept
Na prípravu dokonale chutného jablkového koláča s pudingom potrebujete:
- 2 kg kyslých jabĺk
- 2 šálky cukru
- 3 šálky múky
- 3 šálky mlieka
- 1 kocku masla
- 2 vajcia
- 2 smotanové alebo vanilkové pudingy
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 2 čajové lyžičky vanilkového cukru
Ak chcete, aby mal koláč jedinečnú chuť, môžete sa riadiť zlatou radou žien v domácnosti:
- Jablká osmažte s cukrom a škoricou, aby zmäkli a pustili šťavu. Zabránite tak tomu, aby sa koláč počas pečenia rozmočil.
- Ak chcete, aby bol puding pevnejší a lepšie držal pohromade, použite menej mlieka, ako je odporúčané na obale (asi 3/4 odporúčaného množstva).
- Po vybratí jablkového koláča z rúry mu doprajte čas na vychladnutie. Puding bude potom lepšie držať pohromade a koláč sa bude ľahšie krájať.
Ako pripraviť jablkový koláč s pudingom
Teraz je čas pustiť sa do pečenia.
- Do veľkej misy dajte múku, cukor, prášok do pečiva a vanilkový cukor.
- Premiešajte, pridajte kocky masla nakrájané na malé kúsky a potom vypracujte cesto.
- Vytvarujte potom z cesta guľu, zabaľte ju do potravinovej fólie a nechajte v chladničke aspoň 30 minút.
- Ošúpané a jadrovníkov zbavené jablká nakrájajte na menšie kúsky.
- Medzitým nalejte mlieko do menšieho hrnca na varenie pudingu.
- Cesto rozdeľte na polovicu. Jednu polovicu potom položte na veľký plech (približne 30×20 cm) – rukou utlačte cesto na celé dno.
- Do formy nasypte jablká (ak chcete, môžete ich ochutiť škoricou) a nalejte na ne teplý puding.
- Navrch potom nastrúhajte druhú časť cesta.
- Pečte pri teplote 180 stupňov približne 40-50 minút.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jesennejšie raňajky ste ešte nemali. Táto omeleta je ideálnym receptom na chladné dni.
Tento čokoládový koláč pripravíte bez múky z 3 ingrediencií. Je mäkký ako obláčik
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.