1.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/NoirChocolate).
Metrový koláč vyvoláva spomienky na detstvo a rodinné sviatky. Je nielen chutný, ale aj jednoduchý na prípravu. Hľadáte dokonalý recept? Máme recept na vrstvený, ľahký čokoládový koláč, ktorý sa jednoducho roztápa v ústach.
V minulosti sa metrový koláč často objavoval na slovenských stoloch pri rôznych rodinných oslavách. Je to jeden z obľúbených klasických koláčov, ktorý, žiaľ, v našich kuchyniach trochu vypadol z obehu. Skladá sa z dvoch druhov cesta, t. j. svetlého a tmavého, s lahodnou pudingovou náplňou. Celok je poliaty chutnou čokoládovou polevou. Moja mama ho pečie len dvakrát do roka – na Vianoce a Veľkú noc.
Ako pripraviť lahodný krém na metrový koláč? Ikonický koláč vás vráti na chvíľu do detstva
Vo väčšine receptov sa kakaové cesto a svetlé cesto pečú oddelene. Ja však pečiem oba naraz, aby som si to uľahčila. Takto to robila aj moja mama. Budete teda potrebovať dve 30 cm dlhé formy a nižšie uvedené prísady:
Pudingový krém:
- 700 ml mlieka
- 150 g cukru
- 20 g vanilkového cukru
- 3 žĺtky
- 170 g pšeničnej múky
- 160 g masla
Kakaové cesto:
- 4 veľké vajcia
- 140 g cukru
- 70 g vody
- 80 g oleja
- 230 g pšeničnej múky
- 1 vrchovatá čajová lyžička prášku do pečiva
- 30 g tmavého kakaa
Svetlé cesto:
- 4 veľké vajcia
- 140 g cukru
- 70 g vody
- 80 g oleja
- 250 g pšeničnej múky
- 1 vrchovatá čajová lyžička prášku do pečiva
Čokoládová poleva:
- 100 ml 33 % smotany
- 150 g horkej čokolády
- 50 g mliečnej čokolády
Koľko minút pečieme metrový koláč? Mamkin vrstvený koláč -recept
Príprava metrového koláča si vyžaduje trochu zručnosti, najmä ak chcete dosiahnuť dokonalú kombináciu svetlého a tmavého cesta a pudingového krému. S týmto receptom si však môžete byť istí, že torta vyjde vždy perfektne.
- Predhrejte rúru na 180 °C a vymastite dve tortové formy.
- Vajcia vyšľahajte s cukrom do nadýchanej peny. Pridajte vodu, olej a múku s práškom do pečiva a miešajte, kým sa prísady nespoja. Nalejte do jednej z foriem.
- Vyšľahajte vajcia s cukrom, pridajte vodu a olej. Múku zmiešajte s práškom do pečiva a kakaom, potom ju spojte s vaječnou zmesou. Nalejte do druhej formy.
- Oba koláče pečieme súčasne približne 35 – 40 minút. Paličkou skontrolujte, či sú upečené.
- V 500 ml mlieka rozpustite cukor a vanilkový cukor a priveďte do varu. Vo zvyšných 200 ml mlieka rozmiešajte múku a žĺtky (prípadne pudingový prášok) a vlejte ich do vriaceho mlieka. Miešajte, kým nezhustne, stiahnite z ohňa a nechajte vychladnúť. Maslo vyšľahajte do nadýchanej peny a postupne pridávajte vychladnutý puding.
- Zohrejte smotanu, pridajte nalámanú čokoládu a miešajte do hladka.
- Oba koláče nakrájajte na plátky a striedavo ich ukladajte, pričom každú vrstvu natrite pudingovým krémom. Nakoniec polejeme čokoládovou polevou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čokoládový koláč robím len s hruškami. Sotva stihne vychladnúť, nezostane z neho ani omrvinka
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.