2.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Katarzyna Mikolajczyk).
Jeseň je čas, keď tieto nenápadné plody chutia najlepšie. Okrem toho sa výborne hodia k pikantnej, hrejivej škorici, ktorú si tak radi vychutnávame počas chladných dní. Keďže sú vždy po ruke, často na ne zabúdame. A to je škoda. Ukazuje sa, že skrývajú množstvo cenných živín, ktoré ochránia pred infekciami a posilnia organizmus. Zistite, kvôli čomu sa jablká oplatí zaradiť do vášho každodenného jedálneho lístka.
Napriek tomu, že sú chutné a lacné, často ich v obchode obchádzame. Ukazuje sa, že celkom nesprávne. Jablká sú cennou surovinou, ktorá by mala byť prakticky v každom jedálnom lístku. Zistite, prečo je toto ovocie také zdravé.
Jablká – bohatstvo živín. Ako pôsobia na naše telo?
Čo obsahujú jablká? Predovšetkým sú bohaté na vitamíny.
- Obsahujú vitamín C, E a vitamíny skupiny B.
- Okrem toho obsahujú minerálne látky a cenné výživové zlúčeniny, ako sú fosfor, vápnik, síra, horčík, železo, betakarotén, pektín, kyselina L-askorbová, polyfenoly, flavonoly a antokyány. Obsah živín v jednotlivých vzorkách sa môže líšiť v závislosti od druhu jablka a stupňa zrelosti.
Jablká nemajú veľa kalórií – jedno stredne veľké jablko so šupkou a jadrovníkom váži približne 180-190 g a obsahuje približne 95-100 kcal.
- Napriek svojej sladkosti nemajú jablká vysoký glykemický index. Z tohto dôvodu sa odporúčajú ľuďom s nadváhou, obezitou alebo trpiacim cukrovkou typu 2.
- Obsahujú veľa vlákniny, najmä pektínu, ktorý má priaznivý vplyv na tráviaci systém. Upravujú rytmus vyprázdňovania a zabraňujú zápche. Okrem toho poskytujú dlhotrvajúci pocit sýtosti po jedle.
- Jablká majú veľký vplyv na vzhľad našej pokožky. Ich obsah vitamínu E, C a antioxidantov zlepšuje vzhľad pokožky a spomaľuje proces starnutia. Antioxidanty majú protizápalový účinok a blokujú pôsobenie voľných radikálov, pričom znižujú riziko vzniku rakoviny v budúcnosti.
- Vďaka draslíku a kyseline listovej posilňujú kardiovaskulárny systém a nervový systém. Ich účinky na zdravie ocenia tí, ktorí bojujú s vysokou hladinou cholesterolu v krvi.
Čo pripraviť z jabĺk? V kuchyni sú mimoriadne všestranné.
Jablká nás rýchlo omrzia, najmä ak ich jeme len v surovej forme. Toto ovocie má však veľký potenciál. Chutí totiž dobre pečené alebo varené. Okrem toho sa dá použiť do sladkých aj slaných jedál.
Jablká sú ideálne do dezertov a sladkých raňajok, napríklad do ovsených vločiek alebo jogurtu. Surové jablko stačí olúpať a opiecť na troche masla so škoricou, aby bolo mäkké a malo jedinečnú chuť. Takto rýchlo získate chutnú prílohu, ktorá obohatí jednoduché jedlo.
Nastrúhané jablká môžete použiť do palaciniek a lievancov. Koncom leta a začiatkom jesene, keď ovocie chutí najlepšie, sa ho oplatí použiť na domáce zavarovanie. Takto ich môžeme mať vždy po ruke.
Tým sa však potenciál jabĺk nekončí.
Výborne sa hodia k rôznym druhom mäsa. Najlepšie chutia k pečenej kačke, bravčovému mäsu a vyprážanej pečeni. Môžu sa pridávať aj do polievok vo forme krémov. Výborne sa hodia k väčšine druhov zeleniny. Pokrmom dodajú sladkosť a jedinečnú chuť, ktorú by ste inak nezískali.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najlacnejší zdroj vitamínov. V tejto forme majú viac draslíka a vlákniny
Pite namiesto kávy. Pôsobí ako stimulant a pomáha pri chudnutí
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.