2.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/inewsfoto).
Varenie zemiakov by malo byť také jednoduché, ale občas sa každému niečo nepodarí. Rozpadnú sa, začnú tmavnúť a vyzerajú oveľa menej chutne. Našťastie existuje jednoduchý spôsob, ako tomu zabrániť. Stačí pridať do hrnca so zemiakmi trochu citrónovej šťavy.
Myslíme si, že môžeme s istotou povedať, že zemiaky sú obľúbenou prílohou Slovákov k obedu alebo večeri. Konzumujeme ich v toľkých podobách, že by bolo nemožné vymenovať ich všetky. Okrem iného máme varené zemiaky, zemiakovú kašu, hranolky, pečené zemiaky, ale aj zemiakové knedlíčky. Dalo by sa teda predpokladať, že prípravu tejto zeleniny sme zvládli dokonale.
Do zemiakov pridajte dve polievkové lyžice tejto tekutiny. Nebudú tmavnúť a absorbovať vodu
Bohužiaľ, niekedy sa každému, aj tým najlepším kuchárom a kuchárkam, stane, že uvarené zemiaky nevyzerajú tak, ako by sme chceli. Pri varení sa rozpadávajú a ich farba sa mení. Niekedy by sme im tiež radi dodali trochu viac chuti, ale nie vždy vieme, ako na to. Na všetky tieto problémy existuje jednoduché riešenie: stačí pridať do vriacich zemiakov dve až tri polievkové lyžice citrónovej šťavy.
Kyslá tekutina spôsobí, že zemiaky absorbujú menej vody a nerozpadnú sa. Zelenina tak bude krajšia a zachová si požadovaný tvar. Okrem toho citrónová šťava zabráni tmavnutiu zemiakov. Hoci zmena farby nemá vplyv na chuť, takáto zelenina vyzerá menej lákavo a cieľom je predsa to, aby jedlo, ktoré vám pristane na tanieri, vyzeralo chutne. Pridanie citrónovej šťavy dobre funguje aj vtedy, ak nechcete, aby cesto na zemiakové placky stmavlo. Ďalším spôsobom, ako zachovať jeho farbu, je pridať lyžicu 12-percentnej smotany alebo prírodného jogurtu.
Prečo vôbec dochádza k tmavnutiu zemiakov? Súvisí to s prítomnosťou polyfenoloxidázy, enzýmu, ktorý reaguje so vzduchom. Pod jeho vplyvom sa mení farba zeleniny. Chuť zemiakov sa tým nezhoršuje a nemá to ani negatívny vplyv na výživovú hodnotu, ale môže to účinne odradiť od konzumácie.
Ak zemiaky zalejete malým množstvom citrónovej šťavy, zvýši sa trochu aj ich chuť. Tekutina ju dokonale zvýrazní bez toho, aby v nej dominovala.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zemiaky v tejto forme sú najzdravšie. Odporúčajú sa najmä pre seniorov
Stačí jedna chyba a zemiakové placky vyjdú nazmar. Poradíme vám, ako sa tomu vyhnúť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.