2.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/pilipphoto).
Kedysi bolo toto ovocie veľmi obľúbené a dnes si naň už nikto nespomína. Našťastie sa to pomaly mení, pretože sa opäť začína hovoriť o chuti a prospešnosti mišpule pre zdravie. A ukazuje sa, že ich má celkom dosť. Prečítajte si o tých najdôležitejších a zistite, ako môžete toto super ovocie zaradiť do svojho každodenného jedálnička.
Za čias našich starých mám sa mišpuľa obyčajná nachádzala takmer pri každom dome. Z jej plodov sa vyrábali domáce konzervy, pretože jej zdraviu prospešné a chutné vlastnosti sú známe už dlho. Je mišpuľa na ceste stať sa opäť obľúbeným ovocím?
Ovocie mišpuľa – kedysi cenené, dnes zabudnuté. Čo sa o ňom vie?
Mišpuľa obyčajná, známy aj ako mišpuľa, patrí do čeľade ružovitých. Pochádza z oblastí Malej Ázie a tiež juhovýchodnej Európy. Pestuje sa už od staroveku, keďže chuť a zdravotné účinky jej plodov oceňovali už v starovekom Grécku či Ríme.
Aj na Slovensku sa rastlina do určitej doby tešila značnej obľube, aby náhle upadla do zabudnutia. Málokto vie, ako vyzerajú jej plody.
- Sú malé a pripomínajú malú hrušku alebo jablko, ale majú sploštený tvar.
- Šupka plodov má zvyčajne hnedú farbu a je dosť hrubá.
- Čerstvé mišpule sú tvrdé a trpké a najlepšie chutia až po mrazoch. Vtedy sú mäkké, sladké a lahodnej chuti.
Aké vlastnosti má mišpuľa? Má niekoľko výhod
Niet divu, že v dávnych dobách boli plody mišpule tak obľúbené. V súčasnosti sa neoprávnene stali minulosťou, pretože na ich výnimočnú chuť nadväzujú aj ich zdravotné vlastnosti. A to všetko vďaka výživovej hodnote plodov.
- Tie sú mimoriadne bohaté na vitamín C, ktorý je neoceniteľný pre imunitu, ako aj na početné vitamíny skupiny B a vitamín A, ktorý zasa ovplyvňuje zrak.
- Okrem toho obsahujú aj mnoho minerálnych látok, napríklad draslík, horčík, fosfor, vápnik a železo. Prítomné sú aj cenné antioxidanty – flavonoidy.
Takéto malé ovocie má bohaté zloženie, a preto nesie mnoho výhod.
- Okrem iného sa odporúča ľuďom, ktorí bojujú so srdcovými problémami, pretože sú bohaté na draslík.
- Okrem toho má vďaka vysokému obsahu vlákniny dobrý vplyv na tráviaci systém, okrem iného zabraňuje zápche.
- Vitamíny skupiny B obsiahnuté v mišpuli majú pozitívny vplyv na nervový systém, a tým zlepšujú koncentráciu a pamäť.
Týmto však príbeh nekončí.
- Antioxidanty obsiahnuté v plodoch podporujú organizmus v boji proti voľným radikálom a spomaľujú tak proces starnutia.
Ako jesť mišpuľu? Vhodné na domáce konzervovanie
Zrelé plody mišpule sú mäkké a sladkej chuti, a preto sa môžu jesť surové. Najčastejšie sa však používajú na výrobu konzerv, ako sú džemy a marmelády. Pripravujú sa z nich aj šťavy. Do svojho každodenného jedálnička ich teda môžete zaradiť rôznymi spôsobmi.
Určite sa to oplatí, pretože mišpuľa je mimoriadne zdravé ovocie. Chuť z nej vyrobených zaváranín sa bude výborne hodiť k sendvičom a sladkým palacinkám, ale aj k mäsu, napríklad ku kačici. Oplatí sa tiež siahnuť po neošúpanom ovocí a pridať ho ako prísadu do smoothie alebo kokteilu. Možno z nej pripraviť aj aromatický a sladký kompót.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Podporuje imunitu a uľahčuje chudnutie. Málokto vie, že sa z neho dá vyrobiť sirup
Tento nápoj by nemali piť seniori. Je obľúbený, ale môže viesť k mnohým problémom.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.