3.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Arkadiusz Fajer).
Hrdo sa držia na jednom z popredných miest v zozname najjednoduchších a najrýchlejších jedál, ktoré sa pripravujú s radosťou. Hoci sa zdá, že ich príprava je mimoriadne jednoduchá, niekedy môže byť problematická. Čo treba pridať, aby boli palacinky rovnako nadýchané a chutné ako vždy? Stačí do cesta pridať trošku obľúbeného výrobku. Už nikdy ich nebudete pripravovať štandardným spôsobom.
Ako pripraviť mäkké a nadýchané palacinky? Tajomstvo je v jednom detaile
Hoci sa palacinky v rôznych podobách pripravujú už stovky rokov, stále sú veľmi obľúbené. Recept je nekomplikovaný, vhodný aj pre tých najnáročnejších kuchárov a následná chuť vynahradí všetky ťažkosti.
Dôležité je, že palacinky ponechávajú dostatok priestoru na manévrovanie. Môžu sa podávať samostatne, s džemom alebo orechovou či čokoládovou pastou, ale aj plnené ovocím (napríklad banánmi) alebo mäsom alebo obľúbenou zeleninou. Preto sa odporúča experimentovať a v prípade tohto pokrmu je kuchár obmedzený len svojou fantáziou. Všetko však len do určitej miery.
Aj ten najjednoduchší recept sa totiž často môže stať výzvou. Palacinky sa totiž často trhajú a ich štruktúra nie je lákavá – namiesto toho, aby boli mäkké a nadýchané, sú „pevné“ a tvrdé. V tomto prípade sa oplatí pridať k štandardnému cestu nenápadný doplnok. Navždy zmení tvár tradičných palaciniek.
Môže sa do palaciniek pridať droždie? Nenápadný doplnok sa stal hitom
Skúsení kuchári tento trik používajú už roky – priznávajú, že len trochu droždia výrazne mení chuť a vzhľad palaciniek. S uznaním hovoria aj o tom, že nemusia čakať hodiny, kým cesto vykysne – a stále ich prekvapuje svojou jemnosťou a nadýchanosťou. Dôležité je, že kvasnicové palacinky pripravíte z rovnakých ingrediencií ako štandardné palacinky. Pridáte len malé množstvo droždia – a čoskoro ich budete pripravovať už len tak.
Budeme potrebovať:
– 250 g pšeničnej múky,
– 500 ml mlieka,
– 2 vajcia,
– 1 lyžičku cukru,
– 20 g droždia (alebo 10 g sušeného droždia),
– štipka soli,
– slnečnicový olej na vyprážanie,
– ľubovoľné polevy na plnku.
- Mlieko jemne zohrejte a pridajte doň cukor, rozdrobené droždie, 1/4 múky a soľ. Dobre premiešajte a nechajte na teplom mieste 15 minút, aby sa vytvoril kvások.
- Po uplynutí tohto času pridajte do cesta zvyšnú múku a vajcia. Všetky prísady dobre premiešajte metličkou. Cesto by malo mať konzistenciu hustej smotany. Odstavíme asi na pol hodiny, aby opäť vykyslo.
- Rozpáľte panvicu s olejom a palacinky smažte jednu po druhej v tenkých vrstvách. Keď sa zmes spojí, palacinku otočte a smažte ešte 1 – 2 minúty. Odložte na tanier.
- Každú palacinku ozdobte obľúbenou sladkou alebo slanou polevou.
Vychutnajte si to!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jesennejšie raňajky ste ešte nemali. Táto omeleta je ideálnym receptom na chladné dni.
Tento čokoládový koláč pripravíte bez múky z 3 ingrediencií. Je mäkký ako obláčik
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.