03.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ksana Durand).
Sezóna podpňoviek trvá od septembra do polovice novembra a v našich lesoch sa môžeme stretnúť so štyrmi druhmi tejto huby – bledou, mokraďovou, žltou a tmavou. Ako pripraviť podpňovky, aby ste z nich získali čo najviac chuti? Dobrým riešením je ich nálev podľa osvedčeného receptu.
Ako si vychutnávate chuť húb nazbieraných na jeseň počas zimných mesiacov? Samozrejme, môžu byť sušené alebo nakladané. Dajú sa zbierať ešte asi dva týždne, takže to je ideálny čas na ich prípravu na nakladanie.
- Nakladané podpňovky môžu byť skvelou pochúťkou, ale hodia sa aj do šalátov alebo ako príloha.
Nakladaním získajú výraznú, suchú a kyslú chuť.
Nakladané podpňovky – prísady
Na naloženie húb si musíte zaobstarať niekoľko ingrediencií. Na naloženie približne 1 kg húb postačia tieto pomery:
- 1 kg húb podpňoviek,
- 2 bobkové listy na pohár,
- 3 zrnká nového korenia na pohár,
- 8 zrniek horčice na pohár,
- 3 zrnká korenia na pohár,
- 3 lyžice cukru,
- 1 lyžica soli,
- 4 šálky vody,
- 1 šálka 10% octu,
- 1 lyžica vody,
- 1 lyžica cukru,
- 1 lyžica soli.
Nakladané podpňovky – recept
- Nazbierané huby dôkladne očistite a jemne osušte papierovou utierkou.
- Do hrnca nalejte vodu, pridajte soľ a huby varte približne 20 minút.
Po tomto čase huby vyberte, sceďte ich a vodu z varenia vylejte. Huby sa potom druhýkrát uvaria v soli a čerstvej vode a vložia do čistých pohárov.
- Ďalším krokom je príprava nálevu, ktorý by mal pozostávať z octu, vody, cukru, soli, bobkového listu, nového korenia, zrniečok korenia a horčice.
Všetky tieto prísady sa vložia do hrnca a privedú sa do varu.
- Poháre s hubami opatrne naplňte pripraveným nálevom.
- Uzavrite poháre a pasterizujte približne 20 minút.
Pasterizácia vám umožní skladovať nakladané poháre niekoľko týždňov, ale ak máte v úmysle spotrebovať nakladané huby maximálne do troch dní, môžete od pasterizácie upustiť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Túto chybu často robia hubári. Krásne exempláre sa pokryjú plesňou
Tieto huby by sa nemali sušiť. Stratia svoje vlastnosti a môžu byť škodlivé
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.