3.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AS Foodstudio).
Náš dnešný recept je známy už desaťročia a počas éry socializmu sa tešil veľkej obľube na rodinných stretnutiach. Našťastie sme ho nenechali upadnúť do zabudnutia a toto jedlo si radi pripravujeme aj dnes. Moja rodina ju má tak rada, že ju musím robiť každé dva týždne. Najprv ju jeme teplú, potom ju nakrájame na sendviče.
Sekaná s vajíčkom je u nás doma jedným z najobľúbenejších jedál na večeru. Zrejme ju robila moja babička od konca 60. rokov, potom moja mama a nakoniec som prevzala štafetu ja. Môžete ju pripraviť horúcu v akejkoľvek omáčke a po vychladnutí ju nakrájať na tenké plátky a dať na chlieb. Aký je recept na túto jedinečnú sekanú? Taký jednoduchý, že budete prekvapení. Vyberte si však správne mäso – ja volím dva druhy.
Sekaná s vajíčkom ako za starých čias. Ako ju pripraviť?
Ingrediencie:
- 600 g mletého, mierne prerasteného bravčového pliecka,
- 600 g mletého morčacieho mäsa, najlepšie zo stehna,
- 7 vajec,
- 1 pór,
- niekoľko listov medvedieho cesnaku (alebo plochá čajová lyžička sušeného cesnaku),
- 2 strúčiky cesnaku,
- 2 vrchovaté lyžičky strúhaného chrenu,
- strúhanka,
- soľ, čierne korenie, sladká paprika,
- horčica zmiešaná s rascou,
- prípadne niekoľko húb dusených na masle.
Sekaná s vajíčkom – ako ju pripraviť:
- Pór nakrájajte na malé polkruhy a orestujte ho na rozpálenom masle. Šesť vajec uvaríme natvrdo vo vode s octom, aby nepraskli.
- Mleté mäso vložíme do misy. Medvedí cesnak (môžete použiť aj petržlenovú vňať) nasekáme nadrobno a strúčiky cesnaku pretlačíme cez lis. K mäsu pridajte orestovaný pór, pridajte vajce a oba cesnaky a chren. Zmes hnetieme ako pri mletých rezňoch a pridávame strúhanku, kým nedosiahneme správnu konzistenciu.
- Podľa chuti dochuťte soľou, čiernym korením a sladkou paprikou. V tomto recepte sme nepoužili majoránku, ale ak máte majoránku radi, pokojne ju pridajte.
- Pripravte si podlhovastú formu tak, že ju vymastíte maslom a vysypete strúhankou. Do formy dajte polovicu zmesi a uvarené vajcia poukladajte do radu jedno vedľa druhého. Vajíčka prikryte zvyšným mäsom. Zmiešajte dve polievkové lyžice horčice so štipkou rasce a rozotrite ju na vrch zmesi
- Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 40-50 minút. Podávajte teplé so zemiakmi a obľúbeným šalátom alebo studené s paradajkovou alebo kôprovou omáčkou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rebierka sa takto vždy perfektne pripravia. Podávam ich nielen pri slávnostných príležitostiach
Konečne som sa naučila variť dokonalú ryžu. Nelepí sa a nemusím čistiť pripálený hrniec
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.