4.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/skyfotostock).
Mrkva je často považovaná za skromnú prílohu k večeri a objavuje sa najmä ako šalát alebo ako príloha k polievke či omáčke. Správnym ochutením a prípravou sa však môže stať prekvapivo výraznou a aromatickou predjedlom, ktoré uspokojí nielen milovníkov exotických chutí, ale aj kuchynských tradicionalistov. Ste zvedaví na túto verziu? Určite vyskúšajte dusenú mrkvu na marocký spôsob!
Všetko sa začína aromatickým korením
Kľúčovým prvkom tohto šalátu je korenie, ktoré mu dodáva intenzitu a hĺbku chuti. Marocká kuchyňa je známa svojimi bohatými vôňami a korenistými tónmi, ktoré dokonale zvýrazňujú chuť zeleniny vrátane mrkvy.
- Základom tohto pokrmu je garam masala – zmes korenia, ktorá spája teplé tóny škorice, kardamónu a korenia.
Pre plný účinok sa pridáva aj cesnak, sladká paprika a čerstvý koriander. Pre tých, ktorí si koriander spájajú s nepríjemnou chuťou, je skvelou náhradou petržlenová vňať, ktorá tomuto jedlu tiež dodá sviežosť.
Ingrediencie, ktoré prinesú na tanier marockú atmosféru
Okrem korenia prispievajú k jedinečnosti pokrmu aj ďalšie prísady, ako je citrónová alebo pomarančová šťava, ktoré mu dodávajú miernu kyslosť. Vďaka citrusom je chuť dusenej mrkvy vyvážená a jemne osviežujúca a dokonale ladí s koreninami. Pridanie cukru rozbíja výrazné tóny korenia a dodáva mierne sladkú príchuť, ktorá sa dokonale spája s ostatnými prísadami. Výsledkom je jedlo plné chuťových kontrastov, ktoré spolu vytvárajú harmonický celok.
Ako pripraviť mrkvu na marocký spôsob?
Príprava dusenej mrkvy na marocký spôsob je jednoduchá a konečný výsledok môže prekvapiť aj tých najvyberavejších gurmánov. Je to jedlo, ktoré si nevyžaduje dlhý čas pri sporáku, ale upúta bohatosťou chutí a vôní. Ste pripravení na kulinársku cestu do farebného Maroka plného slnka, chutí a vôní? Začnite prípravou mrkvy podľa tohto receptu.
Ingrediencie:
- 500 g čerstvej mrkvy
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 čajová lyžička garam masala
- ½ čajovej lyžičky sladkej papriky
- šťava z jedného citróna alebo polovice pomaranča
- 1 čajová lyžička cukru
- soľ a korenie podľa chuti
- 2 lyžice olivového oleja
- čerstvý koriander alebo petržlen (na posypanie)
Príprava:
- Mrkvu dôkladne umyte, ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Vďaka tomu sa počas dusenia rýchlo prejaví chuť korenia a skráti sa čas varenia.
- Vo veľkej panvici alebo hrnci zohrejte olivový olej. Pridajte nasekaný cesnak, garam masalu a sladkú papriku. Za stáleho miešania smažte korenie asi 1 minútu, kým nezačne vydávať intenzívnu arómu.
- Do korenia na panvici pridajte na plátky nakrájanú mrkvu a premiešajte ju, aby sa dobre obalila v aromatickom korení.
- Pridajte citrónovú (alebo pomarančovú) šťavu a cukor, premiešajte a mrkvu prikrytú duste asi 10-15 minút. Občas premiešajte, aby bola rovnomerne ochutená a neprilepila sa na dno panvice.
- Keď je mrkva mäkká, podľa chuti ju osolíme a okoreníme. Nakoniec posypte čerstvým koriandrom alebo petržlenovou vňaťou, ktoré dodajú pokrmu extra sviežosť. Vychutnajte si ju.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Teraz ich zbierate v lese. Charakteristickú chuť im dodáva nálev
Toto je najlepší tradičný vianočný perník, aký môžete pripraviť. Začnite s prípravami už teraz
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.