4.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/skyfotostock).
Mrkva je často považovaná za skromnú prílohu k večeri a objavuje sa najmä ako šalát alebo ako príloha k polievke či omáčke. Správnym ochutením a prípravou sa však môže stať prekvapivo výraznou a aromatickou predjedlom, ktoré uspokojí nielen milovníkov exotických chutí, ale aj kuchynských tradicionalistov. Ste zvedaví na túto verziu? Určite vyskúšajte dusenú mrkvu na marocký spôsob!

Foto: shutterstock/skyfotostock
Všetko sa začína aromatickým korením
Kľúčovým prvkom tohto šalátu je korenie, ktoré mu dodáva intenzitu a hĺbku chuti. Marocká kuchyňa je známa svojimi bohatými vôňami a korenistými tónmi, ktoré dokonale zvýrazňujú chuť zeleniny vrátane mrkvy.
- Základom tohto pokrmu je garam masala – zmes korenia, ktorá spája teplé tóny škorice, kardamónu a korenia.
Pre plný účinok sa pridáva aj cesnak, sladká paprika a čerstvý koriander. Pre tých, ktorí si koriander spájajú s nepríjemnou chuťou, je skvelou náhradou petržlenová vňať, ktorá tomuto jedlu tiež dodá sviežosť.
Ingrediencie, ktoré prinesú na tanier marockú atmosféru
Okrem korenia prispievajú k jedinečnosti pokrmu aj ďalšie prísady, ako je citrónová alebo pomarančová šťava, ktoré mu dodávajú miernu kyslosť. Vďaka citrusom je chuť dusenej mrkvy vyvážená a jemne osviežujúca a dokonale ladí s koreninami. Pridanie cukru rozbíja výrazné tóny korenia a dodáva mierne sladkú príchuť, ktorá sa dokonale spája s ostatnými prísadami. Výsledkom je jedlo plné chuťových kontrastov, ktoré spolu vytvárajú harmonický celok.
Ako pripraviť mrkvu na marocký spôsob?
Príprava dusenej mrkvy na marocký spôsob je jednoduchá a konečný výsledok môže prekvapiť aj tých najvyberavejších gurmánov. Je to jedlo, ktoré si nevyžaduje dlhý čas pri sporáku, ale upúta bohatosťou chutí a vôní. Ste pripravení na kulinársku cestu do farebného Maroka plného slnka, chutí a vôní? Začnite prípravou mrkvy podľa tohto receptu.

Foto: shutterstock/Brent Hofacker
Ingrediencie:
- 500 g čerstvej mrkvy
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 čajová lyžička garam masala
- ½ čajovej lyžičky sladkej papriky
- šťava z jedného citróna alebo polovice pomaranča
- 1 čajová lyžička cukru
- soľ a korenie podľa chuti
- 2 lyžice olivového oleja
- čerstvý koriander alebo petržlen (na posypanie)
Príprava:
- Mrkvu dôkladne umyte, ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Vďaka tomu sa počas dusenia rýchlo prejaví chuť korenia a skráti sa čas varenia.
- Vo veľkej panvici alebo hrnci zohrejte olivový olej. Pridajte nasekaný cesnak, garam masalu a sladkú papriku. Za stáleho miešania smažte korenie asi 1 minútu, kým nezačne vydávať intenzívnu arómu.
- Do korenia na panvici pridajte na plátky nakrájanú mrkvu a premiešajte ju, aby sa dobre obalila v aromatickom korení.
- Pridajte citrónovú (alebo pomarančovú) šťavu a cukor, premiešajte a mrkvu prikrytú duste asi 10-15 minút. Občas premiešajte, aby bola rovnomerne ochutená a neprilepila sa na dno panvice.
- Keď je mrkva mäkká, podľa chuti ju osolíme a okoreníme. Nakoniec posypte čerstvým koriandrom alebo petržlenovou vňaťou, ktoré dodajú pokrmu extra sviežosť. Vychutnajte si ju.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Teraz ich zbierate v lese. Charakteristickú chuť im dodáva nálev
Toto je najlepší tradičný vianočný perník, aký môžete pripraviť. Začnite s prípravami už teraz
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.