5.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Fuss Sergey).
Vzhľadovo pripomína paradajku. Hurmikaki je tropické ovocie oranžovej farby, ktoré v posledných rokoch získava na popularite aj na Slovensku. Oplatí sa ho vložiť do nákupného košíka? Tu sú jeho vlastnosti.
Sladké a exotické. Takto by sa dalo v skratke opísať ovocie hurmikaki, ktoré sa čoraz častejšie objavuje v obchodoch. Hoci vyzerá ako paradajka, pochádza zo subtropických oblastí Ameriky a Ázie. Do našej krajiny sa najčastejšie dováža z Číny alebo z krajín okolo Stredozemného mora. Hurmikaki je známe aj ako persimón, šaronové ovocie alebo čínska slivka.
Oplatí sa ho zaradiť do vášho jedálneho lístka? Predstavujeme najdôležitejšie vlastnosti tohto ovocia, ktoré si na Slovensku získava čoraz väčšiu popularitu.
Ovocie hurmikaki a jeho vlastnosti. Oplatí sa ho jesť?
- Ovocie hurmikaki je pokladom vitamínov C a A.
- Obsahuje tiež betakarotén, lykopén, zeaxantín, luteín a kryptoxantín.
- Okrem toho je ovocie zdrojom železa, fosforu, draslíka, mangánu a vápnika.
- Hurmikaki sa zaraďuje medzi nízkokalorické ovocie, pretože poskytuje 70 kcal na 100 g. Jeden plod obsahuje 175 kcal.
- Má tiež nízky glykemický index, takže po jeho konzumácii nedochádza k náhlemu vzostupu inzulínu, ktorý zvyšuje hladinu cukru v krvi.
- Hurmikaki je tiež dobrým zdrojom vlákniny s nízkym obsahom, takže po ňom môžu siahnuť ľudia s tráviacimi problémami.
Je nielen chutné, ale má aj priaznivé účinky na organizmus.
- Jeho plody obsahujú veľa antioxidačných látok. Pomáhajú brzdiť proces starnutia pokožky, udržujú ju pružnú a žiarivú.
- Okrem toho môže byť hurmikaki naším spojencom aj pri budovaní imunity.
- Vykazuje tiež protizápalové vlastnosti a znižuje riziko vzniku očných ochorení.
- Vďaka obsahu luteínu znižuje riziko poškodenia sietnice alebo vzniku makulárnej degenerácie.
Pravidelné siahanie po ovocí môže tiež pomôcť znížiť hladinu „zlého“ cholesterolu v krvi, triglyceridov a znížiť krvný tlak.
Hurmikaki – ktoré ovocie si vybrať?
Hurmikaki, ktoré nájdete v obchodoch, je dovážané. Okrem iného je náchylné na pokazenie kvôli dlhému času prepravy. Pri výbere ovocia je preto dôležité venovať pozornosť niekoľkým dôležitým otázkam.
- Ak si chcete kúpiť zdravé a sladké ovocie, mali by ste si vybrať tie, ktoré majú okrúhly alebo srdcový tvar. Malo by mať hladkú šupku a na vrchnej strane zelené listy. Šupka ovocia by mala mať aj červenú farbu. To znamená, že hurmikaki je zrelé.
- Po zakúpení by sa malo ovocie skladovať v chladničke maximálne dva dni. Ak je plod tvrdý, najlepšie je skladovať ho niekoľko dní pri izbovej teplote, aby pomaly dozrieval.
- Dôležité je, aby ste olúpané ovocie zjedli pomerne rýchlo a skladovali ho v chladničke.
Hurmikaki sa môže konzumovať na mnoho spôsobov. Surové aj ako pena, džem alebo sorbet. Možno ho pridať aj do ovsenej kaše alebo napríklad aj šalátu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Prírodný antioxidant v pohári. Skombinujte ho s 3 prísadami a užívajte si ho celú zimu
Ideálny nápoj na jeseň. Funguje lepšie ako káva a recept je triviálny
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.