5.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív).
Nakladané uhorky majú v slovenskej kuchyni neotrasiteľné miesto. Tieto chrumkavé pochúťky sú nielen skvelým kulinárskym doplnkom, ale aj pokladom zdravia. Vďaka procesu mliečneho kvasenia sa z nich stáva prírodné probiotikum, ktoré podporuje náš imunitný systém a fungovanie tráviaceho traktu.
Nakladané uhorky sú takzvanou superpotravinou, ktorá je dostupná po celý rok a je skvelá pre telo. Výborne sa hodia do zimných jedál aj jarných šalátov. Sú zdrojom mnohých vitamínov skupiny B, C, K, E a A, ktoré podporujú krásnu pleť, vlasy a nechty. Sú bohaté na horčík, fosfor a draslík a podporujú kostrový systém. Počas zimného obdobia môžu úspešne nahradiť výživové doplnky, najmä vďaka obsahu vitamínu C, ktorý pomáha v boji proti prechladnutiu.
A to nie je všetko. Nakladané uhorky pomáhajú obnoviť črevnú flóru, znižujú hladinu cholesterolu v krvi, znižujú riziko aterosklerózy a srdcových ochorení, ale tiež zabraňujú migrénam a pôsobia proti stresu.
Ako dlho možno nakladané uhorky skladovať?
Trvanlivosť nakladaných uhoriek je ovplyvnená najmä procesom nakladania. Ak pripravíme naše zaváraniny podľa „umenia“, pričom okrem iného dbáme na dôkladné umytie pohárov a ich zavretie, uhorky môžu úspešne stáť v špajzi aj dva roky.
Veľmi dôležité sú aj podmienky, v ktorých nakladané uhorky skladujeme. Aby sme predĺžili ich trvanlivosť, mali by sme im zabezpečiť chladné a tmavé miesto. Dôležité je tiež pamätať na to, že keď otvoríte pohár s uhorkami, ich trvanlivosť sa skráti. Takéto uhorky môžete v chladničke uchovávať až tri mesiace, ale mali by ste ich pravidelne kontrolovať, či sa na nich neobjavuje napríklad pleseň. „Kondícia“ takýchto uhoriek závisí okrem iného od hladiny slaného nálevu v pohári.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nielen kvôli vašim kostiam. Prečo sa oplatí užívať vitamín D?
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.