Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Ako variť karfiol, aby ste sa vyhli nežiaducemu zápachu? Tri spôsoby, jeden veľmi jednoduchý

6.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Angel Simon). Karfiol, zelenina, ktorá sa teší veľkej obľube na slovenských stoloch, poteší svojou jemnosťou a bohatosťou na živiny. Je nenahraditeľnou zložkou mnohých jedál,...

6.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Angel Simon).

Karfiol, zelenina, ktorá sa teší veľkej obľube na slovenských stoloch, poteší svojou jemnosťou a bohatosťou na živiny. Je nenahraditeľnou zložkou mnohých jedál, ale jeho príprava môže byť spojená s nepríjemným zápachom, ktorý často odradí kulinárskych nadšencov. Ako teda pripraviť karfiol bez toho, aby vydával svoj charakteristický intenzívny zápach?

Foto: shutterstock.com/Angel Simon

Kulinárski odborníci poskytujú niekoľko praktických tipov, ktoré pomáhajú tento problém eliminovať. Jednou z nich je pridať do vody, v ktorej varíte karfiol, trochu jedlej sódy. Tento jednoduchý doplnok nielenže zníži nežiaduce príchute, ale zelenina bude po uvarení vyzerať lákavo. Jedlá sóda má totiž aj bieliace vlastnosti.

Do vody pridajte mlieko

Ďalším spôsobom je obohatiť vodu trochou mlieka, ktoré nielenže neutralizuje zápach, ale aj jemne zvýrazní chuť karfiolu. Pre tých, ktorí nemajú mlieko po ruke, môže byť alternatívou pridanie niekoľkých kvapiek citrónovej šťavy alebo štipky muškátového orieška, ktoré sú tiež účinné pri odstraňovaní nežiaduceho zápachu.

Pre tých, ktorí sa napriek tomu nevedia zbaviť vône vareného karfiolu, existuje alternatívny spôsob prípravy – pečenie pod „perinkou“. Pri tejto technike sa vôňa nešíri po kuchyni a dome. Tento spôsob nielenže zachováva plnú chuť zeleniny, ale rieši aj problém nepríjemného zápachu.

Zabudnite na karfiol v strúhanke. Lepšie je piecť ho pod „perinkou“ a bude vám chutiť ako nikdy predtým

Karfiol v bešamelovej omáčke. Vynikajúce!
Foto: shutterstock/AS Foodstudio

Karfiol je pre mnohých z nás dosť nevýrazná a mdlá zelenina. Existuje však spôsob, ako ho zaradiť do svojho jedálnička, a to nielen vo forme vypražaného v cestičku. Stačí ho zapiecť pod bešamelovou omačkou a posypať strúhaným syrom.

Na vrch pridávam aj nasekanú pažítku, aby som pokrmu dodala trochu chuti. Každý si vždy pýta viac.

Ingrediencie:

  • 1 karfiol
  • ¼ kocky masla,
  • ½ šálky pšeničnej múky,
  • dve šálky teplého mlieka,
  • soľ, korenie podľa chuti,
  • 1/3 čajovej lyžičky strúhaného muškátového orieška.

Karfiol v bešamelovej omáčke – recept. Vyskúšajte ho raz a budete sa k nemu vracať

Príprava bešamelovej omáčky nie je náročná.
Foto: shutterstock/RESTOCK images

Ako pripravíte zapekaný karfiol? Na začiatok karfiol umyte, ošúpte listy a rozdeľte ho na menšie kúsky. Celý ho uvarte v osolenej vode, kým nie je al dente. Keď je zelenina hotová, môžete ju preniesť do pekáča a pustiť sa do prípravy omáčky.

Príprava bešamelovej omáčky nie je náročná. Stačí v malom hrnci rozpustiť maslo, potom doň nasypať múku a všetko intenzívne premiešať, aby nevznikli hrudky. Potom prilejeme mlieko a prísady opäť spojíme. Mala by vzniknúť hladká omáčka, ktorú ochutíme muškátovým orieškom, soľou a korením.

Predvarený karfiol zalejte bešamelovou omáčkou. Celý pokrm posypte strúhaným syrom a vložte do rúry. Pečte v teplovzdušnej rúre približne 30 minút. Vyberte pokrm z rúry a posypte ho strúhaným parmezánom alebo čerstvou pažítkou.

Zapekaný karfiol v bešamelovej omáčke bude určite lacnou a expresnou večerou, ktorá poteší každého. Môžete ho podávať spolu s mäsom, ako prílohu alebo občerstvenie na večer, keď máte chuť na niečo na jedenie. Je rýchly na prípravu a nevyžaduje si žiadne špeciálne zručnosti. Chutí vynikajúco a som si istá, že tento recept sa stane trvalou súčasťou vašej kuchyne.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ako zachrániť riedky puding? Nepoužívam múku, ale tento výrobok

Namažte si tým nôž a krájanie cibule už nebude horor. Predvedieme vám šikovný trik


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Zemiaky budú pevné a nebudú klíčiť. Starý dedkov spôsob skladovania

6.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marefoto). Slovenská kuchyňa sa nezaobíde bez zemiakov, ktoré sú prílohou mnohých jedál. Aby ste si ich mohli vychutnávať počas…

Tento džem je pokladom vitamínov. Pripravíte ho za 10 minút bez varenia

6.11.2024 Redakia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nelli Kovalchuk). Výroba džemov sa zvyčajne spája s letom, keď je sezóna ovocia najlepšia. Ukázalo sa však, že aj…

Ako čistíte umývačku riadu? Je to tá najhoršia vec, ktorú môžete urobiť. Pripravená na katastrofu

06.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Monkey Business Images). Ako čistíte umývačku riadu? Túto otázku by si mal aspoň raz položiť každý majiteľ tohto zariadenia. Pretože len…

Cibuľu skladujte len týmto spôsobom. Nebude hniť celú zimu

6.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/soeka). Robíte si zásoby cibule na zimu? Ak chcete, aby vám zelenina vydržala v dobrej kondícii čo najdlhšie a…

Ako zachrániť riedky puding? Nepoužívam múku, ale tento výrobok

6.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Nie každý má rád maslové krémy v koláčoch. Preto sa nahrádzajú ľahkou pudingovou zmesou. Bohužiaľ, niekedy môže…

Auto Trendy

Je Red Bull tajnou zbraňou pre vodičov? Preskúmajte "Pravda" alebo "Lož"!

6.11.2024 Redakcia Auto trendy - Red Bull je jedným z najznámejších energetických nápojov na svete. Jeho popularita sa rozšírila do mnohých kútov planéty a stal sa synonymom pre rýchle doplnenie…

Japonci plánujú najvýkonnejšiu Corollu v histórii. Už sa testuje

6.11.2024 Redakcia Auto trendy - Toyota nepúšťa športové autá z rúk a neustále sa hrabe vo svojich modeloch, aby ešte viac utiahla skrutku. Je to opäť Corolla, ale tentoraz pravdepodobne…

Toyota mini Land Cruiser 2025: Odpočítavanie pre tento terénny automobil

6.11.2024 Redakcia Auto trendy - Jeho oficiálne uvedenie na trh by nemalo byť príliš ďaleko. Ak sme tento rok o nejakom aute hovorili dlho, tak je to minivozidlo Toyota Land…

Je to najlacnejší elektrický bicykel Amazonu: len 400 eur a výdrž batérie až 90 km.

6.11.2024 Redakcia Auto trendy - Elektrobicykel Samebike 20LVXD30 ponúka dojazd až 90 km, skladací dizajn, ktorý je praktický do každého mestského prostredia, a stojí len 400 eur.

Najkrajší Speedster od Bertoneho je späť

6.11.2024 Redakcia Auto trendy - Ikonický koncept Runabout sa vracia s modernou platformou a motorom V-6 s výkonom 500 koní. Spoločnosť Bertone vo svojej 112-ročnej histórii navrhla niekoľko skutočne nádherných…

Generálny riaditeľ spoločnosti Ford hovorí o elektrických vozidlách a budúcnosti: „naše vozidlá budú rovnako lacné ako čínske“.

6.11.2024 Redakcia Auto trendy - Ford je jedným z výrobcov, ktorí sa snažia zmeniť svoju situáciu v súvislosti s hrozbou, ktorú predstavuje príchod čínskych značiek. Americká firma pripravuje nízkonákladovú platformu…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov