Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Ako variť karfiol, aby ste sa vyhli nežiaducemu zápachu? Tri spôsoby, jeden veľmi jednoduchý

6.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Angel Simon). Karfiol, zelenina, ktorá sa teší veľkej obľube na slovenských stoloch, poteší svojou jemnosťou a bohatosťou na živiny. Je nenahraditeľnou zložkou mnohých jedál,...

6.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Angel Simon).

Karfiol, zelenina, ktorá sa teší veľkej obľube na slovenských stoloch, poteší svojou jemnosťou a bohatosťou na živiny. Je nenahraditeľnou zložkou mnohých jedál, ale jeho príprava môže byť spojená s nepríjemným zápachom, ktorý často odradí kulinárskych nadšencov. Ako teda pripraviť karfiol bez toho, aby vydával svoj charakteristický intenzívny zápach?

Foto: shutterstock.com/Angel Simon

Kulinárski odborníci poskytujú niekoľko praktických tipov, ktoré pomáhajú tento problém eliminovať. Jednou z nich je pridať do vody, v ktorej varíte karfiol, trochu jedlej sódy. Tento jednoduchý doplnok nielenže zníži nežiaduce príchute, ale zelenina bude po uvarení vyzerať lákavo. Jedlá sóda má totiž aj bieliace vlastnosti.

Do vody pridajte mlieko

Ďalším spôsobom je obohatiť vodu trochou mlieka, ktoré nielenže neutralizuje zápach, ale aj jemne zvýrazní chuť karfiolu. Pre tých, ktorí nemajú mlieko po ruke, môže byť alternatívou pridanie niekoľkých kvapiek citrónovej šťavy alebo štipky muškátového orieška, ktoré sú tiež účinné pri odstraňovaní nežiaduceho zápachu.

Pre tých, ktorí sa napriek tomu nevedia zbaviť vône vareného karfiolu, existuje alternatívny spôsob prípravy – pečenie pod „perinkou“. Pri tejto technike sa vôňa nešíri po kuchyni a dome. Tento spôsob nielenže zachováva plnú chuť zeleniny, ale rieši aj problém nepríjemného zápachu.

Zabudnite na karfiol v strúhanke. Lepšie je piecť ho pod „perinkou“ a bude vám chutiť ako nikdy predtým

Karfiol v bešamelovej omáčke. Vynikajúce!
Foto: shutterstock/AS Foodstudio

Karfiol je pre mnohých z nás dosť nevýrazná a mdlá zelenina. Existuje však spôsob, ako ho zaradiť do svojho jedálnička, a to nielen vo forme vypražaného v cestičku. Stačí ho zapiecť pod bešamelovou omačkou a posypať strúhaným syrom.

Na vrch pridávam aj nasekanú pažítku, aby som pokrmu dodala trochu chuti. Každý si vždy pýta viac.

Ingrediencie:

  • 1 karfiol
  • ¼ kocky masla,
  • ½ šálky pšeničnej múky,
  • dve šálky teplého mlieka,
  • soľ, korenie podľa chuti,
  • 1/3 čajovej lyžičky strúhaného muškátového orieška.

Karfiol v bešamelovej omáčke – recept. Vyskúšajte ho raz a budete sa k nemu vracať

Príprava bešamelovej omáčky nie je náročná.
Foto: shutterstock/RESTOCK images

Ako pripravíte zapekaný karfiol? Na začiatok karfiol umyte, ošúpte listy a rozdeľte ho na menšie kúsky. Celý ho uvarte v osolenej vode, kým nie je al dente. Keď je zelenina hotová, môžete ju preniesť do pekáča a pustiť sa do prípravy omáčky.

Príprava bešamelovej omáčky nie je náročná. Stačí v malom hrnci rozpustiť maslo, potom doň nasypať múku a všetko intenzívne premiešať, aby nevznikli hrudky. Potom prilejeme mlieko a prísady opäť spojíme. Mala by vzniknúť hladká omáčka, ktorú ochutíme muškátovým orieškom, soľou a korením.

Predvarený karfiol zalejte bešamelovou omáčkou. Celý pokrm posypte strúhaným syrom a vložte do rúry. Pečte v teplovzdušnej rúre približne 30 minút. Vyberte pokrm z rúry a posypte ho strúhaným parmezánom alebo čerstvou pažítkou.

Zapekaný karfiol v bešamelovej omáčke bude určite lacnou a expresnou večerou, ktorá poteší každého. Môžete ho podávať spolu s mäsom, ako prílohu alebo občerstvenie na večer, keď máte chuť na niečo na jedenie. Je rýchly na prípravu a nevyžaduje si žiadne špeciálne zručnosti. Chutí vynikajúco a som si istá, že tento recept sa stane trvalou súčasťou vašej kuchyne.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ako zachrániť riedky puding? Nepoužívam múku, ale tento výrobok

Namažte si tým nôž a krájanie cibule už nebude horor. Predvedieme vám šikovný trik


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Zázračná tabletka: Prečistí odtok a odstráni odolnú špinu lepšie než ocot a sóda

20.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Máte v lekárničke aspirín? Nepoužívajte ho len na bolesť hlavy! Táto nenápadná tabletka skrýva neuveriteľné čistiace schopnosti, ktoré…

Viete, čo znamenajú písmená na vajíčkach? Tieto pečiatky nie sú len náhodné značky

20.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Starstuff). Mysleli ste si, že červené kódy na vajíčkach sú len náhodné znaky? Omyl! Skrýva sa v nich dôležitá…

Bravčové mäso do mlieka nenamáčam. Mám iný patent na jemné a mega šťavnaté bravčové rezne

20.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ana Maria Ciobanu). Bravčové rezne sú v slovenskej kuchyni klasikou, bez ktorej si nevieme predstaviť sviatky či nedeľný obed.…

Jarné hnojenie ľalií. Prírodné hnojivo pre dlhé a bohaté kvitnutie

20.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív shutterstock/VitCOM Photo). Ľalie radi vysádzame do záhrad, pretože ich pôvodné kvety priťahujú pozornosť a opeľujúci hmyz. Tieto…

Lahodné rafaello palacinky. Pre milovníkov kokosovej chuti

20.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anastasia Turshina). Máte radi kokosovú príchuť? Potom musíte vyskúšať tento jednoduchý recept na rafaello palacinky. Nie sú ničím iným…

Auto Trendy

Krajina bojuje o svoju automobilovú budúcnosť: Daňové úľavy ako záchranný pás pre výrobcov

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Kanada reaguje na obchodnú politiku Spojených štátov a spúšťa sériu opatrení na záchranu svojho automobilového priemyslu. Kľúčovým krokom sú daňové úľavy pre výrobcov, ktorí udržia…

Autá v Rusku nikto nekupuje: Automobilový trh na pokraji kolapsu

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predaj nových áut v Rusku sa doslova zrútil. V marci 2025 klesol o šokujúcich 45 % v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Automobilový priemysel…

Čo skrýva Dacia Duster upravená Nemcami za 46 000 eur?

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Dacia Duster, ktorú poznáme ako cenovo dostupné SUV, prešla pod rukami nemeckých dizajnérov radikálnou premenou. Výsledok? Agresívny dizajn, športová elegancia a jedno poriadne prekvapenie v…

Päťmetrový rodinný sedan so spotrebou len 3,7 l/100 km za cenu, ktorá vyráža dych!

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Automobilový priemysel čelí ďalšiemu šoku z východu. Čínska automobilka Geely uvádza na trh luxusný sedan Yinhe Xingyao 8 alias Galaxy Starship 8, ktorý ponúka výbavu…

Nový kráľ ciest: Svetové auto roka 2025

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Kia EV3 si získala srdcia motoristov i odborníkov z celého sveta a zažiarila na medzinárodnom autosalóne v New Yorku ako Svetové auto roka 2025. Tento…

Mäkký pedál, horúce brzdy? Možno je čas vymeniť brzdovú kvapalinu!

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Brzdová kvapalina je jednou z najdôležitejších, no často prehliadaných súčastí vášho auta. Nepozornosť v jej údržbe môže mať fatálne následky - od zlyhania bŕzd až…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov