6.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MShev).
Jeseň je ideálnym ročným obdobím pre milovníkov všetkých druhov pečiva. Často daždivé a sychravé počasie za oknom je vhodné na pečenie teplých a náladu zlepšujúcich koláčov. Jedným z receptov, ktoré sa oplatí vyskúšať, je recept na tekvicový koláč. Dezert nie je veľmi tučný. Koláč ako taký si môžu vychutnať aj tí, ktorí držia diétu.
Tekvicový koláč. Aké ingrediencie budete potrebovať?
Prípravu tekvicového koláča zvládnu aj tí, ktorí majú s pečením málo skúseností. Tento dezert výborne chutí k popoludňajšej káve alebo čaju. Na jeho prípravu nepotrebujete príliš veľa ingrediencií. Navyše, vďaka použitiu xylitolu namiesto bežného cukru je vhodný aj pre ľudí na redukčnej diéte.
Čo potrebujete na upečenie diétneho tekvicového koláča?
Tu je zoznam základných ingrediencií:
- 300 g tekvice Hokkaido
- 200 g špaldovej múky
- 2 vajcia
- 100 g xylitolu (brezový cukor)
- 120 g masla
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- asi 20-30 g strúhanky
- asi pol lyžičky škorice
- asi jeden a pol lyžičky prášku do pečiva
Prípadne sa koláč môže poliať čokoládovou polevou. V takom prípade si pripravte tabuľku horkej čokolády.
Ako pripraviť diétny tekvicový koláč?
Diétna tekvicový koláč určite prekvapí vašich hostí. Ako ho pripravíte?
Postupujte podľa tohto receptu:
- Ošúpte tekvicu, zbavte ju dužiny a semienok a nakrájajte na menšie kúsky. Rozmixujte na hladkú hmotu.
- Rozpustite a mierne ochlaďte maslo. Vezmite veľkú misu a v nej zmiešajte vajcia s tekvicovou zmesou, maslom, vanilkovým extraktom a xylitolom.
- Vezmite si druhú misu – nasypte do nej múku spolu s práškom do pečiva a škoricou. Pridajte aj štipku soli.
- Obsahy oboch mís spojte a všetko dôkladne premiešajte drevenou lyžicou.
- Tortovú formu vymažte maslom, vysypte trochou strúhanky a nalejte do nej cesto.
- Rúru predhrejte na 175 stupňov Celzia.
- Koláč pečte približne 50 minút – každú chvíľu skontrolujte, či je hotový. Keď je upečený, vyberte ho a nechajte vychladnúť.
- (Voliteľné) Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli a polejte ňou koláč.
Tekvicový koláč je mimoriadne aromatický. Výborne chutí v sprievode vášho obľúbeného čaju a s domácou šľahačkou. Pohostite ním svojich hostí a určite si vypýtajú recept.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto je najlepšie smoothie na jeseň. Chutí božsky a zlepšuje imunitu
Čo robiť s tekvicovými semienkami? Určite ich nevyhadzujte! Sú skutočným pokladom výživových hodnôt!
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.