7.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena Shashkina).
Na jeseň a v zime naše telo potrebuje najmä vitamíny a cenné látky. Ich dobrým zdrojom, známym ako zelená superpotravina, je kel. Nielenže je skutočným nutričným bohatstvom, ale je to aj veľmi chutná zelenina. Poradíme vám, ako si ho rýchlo a chutne pripraviť vo vašej kuchyni.
Kel je veľmi zdravá a na živiny bohatá zelenina, ktorú môžeme ľahko využiť v našej kuchyni. Stačí len pár ingrediencií a chutný, zdravý a farebný obed je hotový za pár okamihov. Odporúčame, ako a s čím kel vyprážať.
Smaženie kelu – čo by ste mali vedieť?
Kel pripravený na panvici je rýchly a jednoduchý spôsob, ako podávať túto chutnú a zdravú zeleninu. Okrem toho ho môžeme pripraviť v mnohých chuťových kombináciách a zároveň nestratí svoju výživovú hodnotu. To je veľmi dôležité, pretože táto zelenina je skutočným pokladom pre naše zdravie.
- Kel obsahuje veľké množstvo vitamínov C, A a K, ako aj železo, horčík a vápnik.
- Zároveň je skvelým zdrojom vlákniny, čím podporuje tráviaci systém.
Treba však vedieť, že sparenie kelu pred smažením nie je potrebné, hoci niekedy môže byť užitočné. Napríklad pri staršom kele s tvrdými a hrubými listami môžeme krátkym sparením zjemniť jeho štruktúru a urobiť ho jemnejším.
- Na tento účel ho stačí na niekoľko sekúnd ponoriť do vriacej vody a potom ho zmierniť v studenej vode. Tento postup navyše pomáha zmierniť charakteristickú horkosť zeleniny, takže bude užitočný, ak má príliš výraznú chuť.
- Na druhej strane, pri mladej zelenine tento proces nemusíme robiť, pretože je dostatočne mäkká.
Klasický recept na kel na panvici – ako ho pripraviť?
Kel môžeme pripraviť mnohými spôsobmi. Jeden z nich je úplne klasický a najjednoduchší. Na prípravu chutného pokrmu potrebujeme len niekoľko surovín.
Tu sú potrebné produkty:
- 2 lyžice olivového oleja
- 200 g kelu
- 2 strúčiky cesnaku
- chilli korenie
- citrónová šťava
- soľ a korenie
Príprava kelu týmto spôsobom je triviálna.
- Na začiatok zohrejte olivový olej na panvici, cesnak nakrájajte na tenké plátky a chvíľu ho opekajte, kým nezhnedne.
- Potom pridajte kel a za stáleho miešania ho na miernom ohni smažte 3-5 minút.
- Keď sú listy na okrajoch chrumkavé, dochuťte podľa potreby a máme hotovo.
Kel s cibuľou a paprikou – pestré a rýchle jedlo na panvici
Ďalším spôsobom využitia kelu je príprava pokrmu s komplexnejšou chuťou. Zároveň je mimoriadne farebný, takže nielen skvele chutí, ale aj dobre vyzerá.
Na prípravu tohto receptu na panvici sú potrebné tieto ingrediencie:
- 1 červená paprika
- 2 lyžice olivového oleja
- 200 g kelu
- 1 cibuľa
- údená paprika
- korenie
- soľ
Príprava:
- Pri príprave tohto jedla začnete tým, že cibuľu nakrájate na kocky a papriku na tenké pásiky.
- Cibuľu opečte na rozpálenom olivovom oleji, kým nezačne sklovatieť, a potom pridajte papriku a všetko opekajte 5 minút, kým zelenina mierne nezmäkne.
- Nakoniec pridajte kel a za častého miešania všetko smažte 3-4 minúty.
- Posledným krokom je dochutenie celého pokrmu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Táto nenápadná zelenina je pokladom vitamínov. Slováci ju jedia príliš zriedkavo
Na niekoľko minút vložte do rúry. Chrumkavá desiata, ktorú môžete jesť bez výčitiek svedomia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.