7.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Eskymaks).
Slovenská kuchyňa je už po stáročia plná polievok. Dnes pre vás máme naozaj starý recept, ktorý stále nestratil na popularite a chutí doslova každému. Zemiakovú polievku kedysi jedli chudobnejší ľudia, ale chuťovo vôbec nebola chudobná. Poradíme vám, ako si pripraviť zemiakovú polievku, ale v trochu bohatšej verzii. Jeden prídavok vás možno mierne prekvapí.
Zemiaková polievka je v podstate recept, ktorý neexistuje v jednej konkrétnej podobe. Je to polievka, ktorá znesie takmer čokoľvek: môže byť pripravená s údeným mäsom, z vývaru z kostí alebo v zeleninovom vývare, môže byť zahustená smotanou alebo sa môže rozmixovať na hladký krém. Dnes si však vyberáme zemiakovú polievku, ktorú by pokojne mohla podávať v reštaurácia v štýle hostinca spred sto rokov. Dôležité je, samozrejme zloženie a biela príloha. O smotane nemôže byť ani reči, pridáme cmar.
Zemiaková polievka s cmarom – úžasný recept
Ingrediencie:
- 1 liter vývaru, odporúčam vývar z rebier,
- 7 zemiakov,
- 2 stredne veľké cibule,
- cca 200 g údenej slaniny,
- cca 100 g domácej klobásy,
- strúhaná mrkva,
- 2-3 strúčiky cesnaku,
- 1 pohár prírodného cmaru,
- šťava z nakladaných uhoriek (voliteľné),
- soľ, čierne korenie, sušená majoránka, bobkový list, nové korenie,
- lyžica masti.
Zemiaková polievka – ako ju pripraviť:
- Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Najlepšie je použiť múčnaté zemiaky. Škrob, ktorý obsahujú, polievku pekne zahustí.
- Pripravte si hrniec a rozohrejte v ňom pol lyžice masti. Potom prihoďte zemiaky a chvíľu ich opekajte. Keď ľahko zhnednú, prilejte vývar alebo bujón, pridajte nové korenie a bobkový list a varte do mäkka.
- Slaninu nakrájajte na kocky, potom ju vložte do studenej panvice a vyškvarte. Neskôr pridáme na plátky nakrájanú klobásu a spolu so slaninou ju opečieme do zlatista. Uistite sa, že výkon horáka nie je príliš vysoký.
- Keď je klobása opečená, pridajte ju do polievky. Na tej istej panvici osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu (v prípade potreby pridajte masť). Je dôležité, aby sa cibuľa smažila pomaly a získala svetlohnedú farbu. Ku koncu smaženia pridajte nasekaný cesnak. Keď je cibuľa svetlohnedá, pridajte ju do polievky.
- Nastrúhanú mrkvu pridajte priamo do polievky alebo ju chvíľu orestujte. Polievku podľa chuti dochuťte soľou, čiernym korením a majoránom. Potom prilejte cmar a premiešajte. Ku koncu varenia môžete polievku okysliť šťavou z nakladaných uhoriek. Podávajte s plátkom čerstvého chleba.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najlepší recept na cesnakovú polievku. Vývar obohacujem nátierkou na chlieb
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.