8.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tserliukevich Sviatlana).
Voňa škorice a pečených jabĺk. Keď naplní dom svojou vôňou, priláka do kuchyne aj tých najneskúsenejších kuchárov. Ten tradičný, na krehkom cestíčku, si však vyžaduje veľa času na prípravu, čo často vystaví začínajúceho kuchára skúške. Pritom jablkový koláč sa dá pripraviť za pár okamihov, zo spojenia niekoľkých surovín, a to aj bez použitia mixéra. Koláč „10-tich lyžíc“ je medzi kuchármi hitom. Žiadny iný nie je taký jednoduchý.
Drobivý maslový spodok v kombinácii s jablkovou náplňou s intenzívnou škoricovou príchuťou, doplnený o drobenku na vrchu, si našiel obľubu u turistov. Obľúbený jablkový koláč sa dostal na zoznam najlepších jedál – a hoci musel ustúpiť tvarohovému koláču, mnohí ho stále považujú za najchutnejšie pečivo. Slováci sa však k nemu často správajú trochu nespravodlivo.
- Hoci sa tradičný jablkový koláč systematicky pečie takmer v každej slovenskej domácnosti, na stôl sa zvyčajne dostáva až vtedy, keď jablká dlho ležia nedojedené.
- Iní poukazujú na to, že jeho príprava môže byť časovo náročná a komplikovaná – najmä ak vidíte recept po prvýkrát.
To niektorých ľudí účinne odrádza od toho, aby siahli po jablkách a tortovej forme. Pritom existuje oveľa jednoduchší spôsob. Jablkový koláč 10-tich lyžíc už potešil nejednu kuchárku.
Rýchly a lacný jablkový koláč. Koláč 10-tich lyžíc
Kombinácia jabĺk a škorice je tou pravou vôňou jesene. Nemusíte stráviť dlhé hodiny v kuchyni, aby ste si vychutnali ich chuť. Aj keď to vedeli už naše babičky, koláč 10-tich lyžíc sa opäť teší obľube a opäť poteší. Kuchári tento časovo úsporný spôsob milujú.
Jablkový koláč s 10 lyžicami je jednou z najlepších možností pre neohlásených hostí. Potrebné ingrediencie totiž ľahko nájdete v kuchynskej skrinke a samotná príprava koláča vám nezaberie viac ako hodinu. Na prípravu koláča dokonca nepotrebujete ani mixér. Znie to úžasne? Je čas vyskúšať ho.
Budeme potrebovať:
- 10 polievkových lyžíc pšeničnej hladkej múky
- 10 polievkových lyžíc oleja
- 10 lyžíc cukru
- 3 jablká
- 4 vajcia
- 1 balenie vanilkového cukru
- 1 polievková lyžica prášku do pečiva
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 lyžička mletej škorice.
Ako na to:
- Jablká ošúpeme a odstránime jadrovník. Nakrájajte ich na tenké plátky, pokvapkajte citrónovou šťavou a posypte škoricou. Dôkladne premiešajte.
- Tortovú formu s priemerom 21 cm vyložíme papierom na pečenie. Na dno poukladajte nakrájané jablká a škoricu.
- V miske zmiešajte múku, olej, cukor, vanilkový cukor, vajcia a prášok do pečiva. Celú zmes premiešajte, kým sa ingrediencie nespoja – môžete použiť ručný šľahač alebo obyčajnú lyžicu. Ak však chcete ušetriť čas, rozhodnite sa pre mixér – hoci sa zaobídete aj bez neho. Zmes by mala byť hustá a homogénna.
- Nalejte ju na pripravené jablká.
- Koláč vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne 45 minút. Po uplynutí tejto doby koláč vyberte a odložte ho vychladnúť.
Ak chcete mať jablká na vrchu koláča, preklopte koláč z formy ešte teplý, ale nie horúci!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jablkový koláč s pudingom. Dokonale chrumkavý a vnútri šťavnatý a aromatický
Nízkokalorický tekvicový koláč. Môžete ho jesť aj pri diéte
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.