8.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/rimieamaria).
Šampiňóny sú prísadou mnohých chutných jedál, ale veľmi často sa musia smažiť. Počas tohto procesu niekedy stmavnú a zhnednú. Ukázalo sa však, že stačí pridať jednu prísadu, aby si zachovali pôvodnú farbu a na tanieri vyzerali lákavo. Zistite, ako smažiť šampiňóny, aby neztmavli.
Šampiňóny počas smaženia často stmavnú. Je to síce celkom prirodzený proces, ale ak chcete, aby zostali svetlé a vizuálne príťažlivé, stačí do nich pridať určitú prísadu, ktorú iste máte v kuchyni. Vďaka tomu si zachovajú svoju farbu a vyzerajú veľmi chutne. Odporúčame vám, ako smažiť šampiňóny, aby neztmavli.
Ako správne pripraviť šampiňóny na smaženie?
Prvým veľmi dôležitým krokom je správna príprava šampiňónov. Na to ich musíme poriadne očistiť:
- Je dôležité, aby ste ich nenamáčali pod tečúcou vodou, pretože rýchlo absorbujú vodu.
- Najlepší spôsob je očistiť ich pomocou kefky.
- Nečistoty, ktoré sa ťažšie odstraňujú, možno zmyť čistou a mierne navlhčenou handričkou.
- Pamätajte, aby ste čistili nielen vrchnú časť klobúka, ale celú hubu.
Tmavnutie šampiňónov – čo ho spôsobuje a ako tomu zabrániť?
Tmavnutie šampiňónov je prirodzený proces. Dochádza k nemu preto, lebo enzýmy v hubách reagujú s kyslíkom, čo spôsobuje zmenu farby. Často je to spôsobené aj tým, že šampiňóny počas smaženia menia farbu kvôli veľkému množstvu vody. Po jej uvoľnení zo šampiňónov sa namiesto smaženia začnú variť.
Môžeme tomu však zabrániť a zabezpečiť, aby šampiňóny mali peknú svetlú farbu.
- Stačí dobre rozohriať panvicu a pridať správny tuk. Najlepšie je použiť repkový olej, ktorý má vysoký bod prepálenia.
- Výborné je aj prepustené maslo, ktoré ešte viac zvýrazní chuť pokrmu. Použitím správneho tuku sa voda zo šampiňónov rýchlo odparí a tak sa huby budú skôr smažiť, ako variť.
- Mali by sme sa vyhnúť aj ich soleniu, pretože soľ vyťahuje vodu, čím urýchľuje tmavnutie húb. Z tohto dôvodu je najlepšie ochucovať ich až na samom konci smaženia.
Čo pridať do šampiňónov, aby netmavli? Táto metóda je spoľahlivá a jednoduchá
Existuje aj ďalší osvedčený trik, ktorý zabezpečí, že vaše šampiňóny pri smažení neztmavnú. Ukázalo sa, že stačí pridať jednu ingredienciu a problém zmizne. Hovoríme o niekoľkých kvapkách citrónovej šťavy.
- Ak chcete, aby šampiňóny zostali žiarivo sfarbené, stačí počas smaženia pridať pár kvapiek šťavy a je to hotové. Vitamín C v šťave zabráni tmavnutiu šampiňónov.
- Dobrým spôsobom je tiež pokropiť huby citrónovou šťavou ešte predtým, ako ich hodíte na panvicu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Mrazené kuriatka nebudú horké. Stačí postupovať podľa babičkinej metódy
Ako dlho sa môže zelenina a huby zmrazovať? Po tomto čase sa stanú nejedlými
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.