9.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/greatstockimages).
Ondreja budeme čoskoro oslavovať. Na stretnutie s priateľmi je dobré pripraviť ľahké predjedlá. Toto je šalát môjho francúzskeho priateľa s pórom a vajíčkami v zálievke, ktorý poteší najmä milovníkov francúzskej kuchyne. Pozrite si jednoduchý recept.
Francúzska kuchyňa je známa svojimi ľahkými predjedlami, ktoré úspešne nahrádzajú ťažké mäsové jedlá. Pórový šalát s vinaigrette je presne taký. O recept sa podelil môj francúzsky priateľ Pierre, a preto sa ho oplatí podávať na najbližšom stretnutí s priateľmi. Tejto kombinácii ingrediencií neodolá žiadny hosť.
Prísady na pórový šalát v zálievke
Hlavnými surovinami sú pór, ktorý sa výborne hodí k vajíčkam a zálivke. Táto zálievka sa pripravuje kombináciou vínneho octu, olivového oleja a dijonskej horčice.
Vznikne emulzia s výraznou chuťou, ktorá sa výborne hodí k póru. Nesmieme zabudnúť ani na základné korenie, ktoré jedlo dotvára.
Aké ingrediencie teda potrebujeme na prípravu šalátu s pórovou zálievkou môjho francúzskeho priateľa? Tu je ich zoznam:
- 6 pórov;
- 3 vajcia uvarené natvrdo;
- 4 polievkové lyžice vínneho octu;
- 1 čajová lyžička dijonskej horčice;
- 200 ml olivového oleja;
- korenie: soľ, korenie podľa potreby.
Vínny ocot môžete nahradiť jablčným octom. Ak nemáme dijonskú horčicu, môžeme použiť inú, ale musí byť pikantná.
Pierrov recept na pórový šalát so zálievkou
Prípravu šalátu s pórom v zálievke podľa Pierra začneme tým, že zelenine odrežeme zelené časti – ponecháme len biele časti. Každý z nich rozrežte pozdĺžne, ale nie až na doraz.
Pór dôkladne opláchnite pod studenou vodou a 20 minút varte v pare, kým nezmäkne. Dbajte na to, aby sa úplne nerozpadol.
V ďalšom kroku pripravíme omáčku vinaigrette. Najprv zmiešame vínny ocot s trochou soli, aby sa rozpustil. Potom pridáme horčicu a opäť všetko premiešame. Potom pomaly prilievame olivový olej a tekutinu neustále miešame. Tým sa vytvorí emulzia.
Predvarený pór rozložíme na tanier rezmi nahor (môžeme ho aj nakrájať). Zeleninu zalejte omáčkou a posypte korením. Nakoniec nastrúhajte vajcia a posypte nimi šalát.
Dobrú chuť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Táto nenápadná zelenina je pokladom vitamínov. Slováci ju jedia príliš zriedkavo
Na niekoľko minút vložte do rúry. Chrumkavá desiata, ktorú môžete jesť bez výčitiek svedomia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.